PDA

Zobacz pełną wersję : Namiot do 300zł

A.D.I.D.A.S
07-08-2010, 03:00
Witam serdecznie.

Szykuję się na zakup namiotu do 300 (max 400zł o ile będzie warto).
Mało wiem na ten temat bo będzie to mój pierwszy zakup w życiu i się zastanawiam czy kupić wieeeelki "chiński" namiot z allegro za 200-300zł czy np Fjord Nansen-a np ANDY 2/3/4 za podobną cenę ale namiot jest z 2-3 razy mniejszy niż te allegrowe. Chciałbym się zaskoczyć kupując mały markowy namiot tym że zauważę różnicę i nie będzie mi żal wydanej kasy. Nie jestem jednak pewien czy różnica pomiędzy jednym a drugim będzie aż tak wyczuwalna. Z drugiej strony jednak namiot służy mi głównie tylko na wypady typu Borne Sulinowo - czyli raz na ruski rok i nie wiem czy potrzebny mi bardzo dobry namiot (fajnie było by gdyby był wytrzymały na tyle że złożony raz i rozłożony po roku będzie w stanie używalności a nie popękany i podarty ze "starości").

Podpowiedzcie panowie.

P.S
Potrzebuje namiotu minimum 2-osobowego + bagaż lecz nie straszne mi targanie nawet 15kg worka z meganamiotem bo od tego jest kombi.

bender
07-08-2010, 09:27
Ja kupiłem rok temu Fjord Nansen Andy III. Parę wyjazdów zaliczył i póki co nie zawiodłem się nim. Co do pojemności to uważam, że jest idealny na 2 osoby, w 3 już było w nim ciasno(ale ja tam wygodny jestem, więc co kto szuka :P).
Możesz też tutaj o nim poczytać: http://ngt.pl/247,fjord-nansen-andy-iii.html
Co do chińskich namiotów nie mam doświadczenia, ale Andy'ego mogę polecić.

Ghost
07-08-2010, 11:54
Pewnie znajdą się przeciwnicy, ale raz w roku na Borne czy na parę akcji to wystarczy Ci i taki

http://www.vest.pl/product-pol-3017-Namiot-3-osobowy-MFH-w-maskowaniu-WOODLAND.html

Znam parę osób co mają, sam mam podobny. Używany na milsimach i razie potrzeby.
Fakt, że to nie jest markowy Fjord, ale za te pieniądze to CUDEŃKO hehe.

Luka
07-08-2010, 12:29
Co roku jeżdżę pod namiot nad jeziorko, i śpię w zwykłym chińskim namiocie. Dawniej w iglo, teraz w takim dziwnym dwukomorowym z chodnikiem pomiędzy i nigdy mnie nie zawiódł. Więc szczerze chinola polecam. Obecny namiot wytrzymał już 5 lat (wypady co roku na około tydzień). Jedyne do czego można się doczepić to patenty na rozkładanie tych większych namiotów.
Dziś gdybym miał kupić namiot wybrałbym 3 osobowe iglo, byle jakiej firmy, myślę że wydatek około 150 złotych to nie dużo, na minimalnie trzy lata. Resztę kasy zainwestować w dobry materac :) .

LeonOlo
07-08-2010, 13:34
Adaśku. ja też używam chińskie iglo (już trzeci rok) zapłaciłem za nie 99zł w Tesco i dokupiłem na RANGERshopie tropik w camo Wz.93 za 50 zł (tropik jest nieprzemakalny i zestaw wytrzymuje wszystko), nawet zimą spałem przy -8 st. C. Wytrzymał burzę w Bornem i przymrozki. a latem to rozstawiam go nawet bez tropika, bo tak na prawdę to chodzi o komary, meszki i mrówki... zwykła dwójeczka w ładnym zielonym kolorze. Jak się spokojnie rozbija i spokojnie składa, to służy długo i porządnie.

Paramedic
07-08-2010, 16:32
Hmmm, ja kupiłem dwu osobowy Campus'a za ok. 200- 300. Mały ale wszystkie bagaże, materace dmuchane i dwie osoby spokojnie i miło się mieściły. Nigdy mnie nie zawiódł, kiedy raz nad morzem woda stała się ścianą na kilka godzin wszyscy kazali mi go szukać w morzu a okazało się... Zalało wszystkie campingi, kilka domów a ja sobie w suchutkim namiociku :D Szczerze polecam ;)