Zobacz pełną wersję : Grunwald 2010
Commando OGUREK
10-07-2010, 09:58
Witam!
Planuje wyjazd na rekonstrukcje bitwy pod Grunwaldem w tym roku, 17.07.2010. MA to być największa rekonstrukcja bitwy średniowiecznej w historii, co najmniej 1,5 tys rycerzy, a przede wszystkim 600-lecie największego militarnego zwycięstwa Polski.
Mam auto, myślałem, że można jechać większą ekipą w kilka fur ;)
Z tym "największym" trochę przesadziłeś. Ja jadę w czwartek na bitwę "dla vipów". Jeśli komuś na Grunwald za daleko zapraszam na bitwę pod Koronowem(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu). Będę tam miał dyżury przy łukach kuszach i innych w tym stylu.
Paramedic
12-07-2010, 21:48
bitwę "dla vipów".
Jak to rozumieć?
(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu)
A pod Grunwaldem jaki procent?
A pod Grunwaldem jaki procent?
W bitwie brało udział ponad 30k wojsk zakonu, do piachu poszło ~8k, ~15k pojmano żywcem lub prawie żywcem, policz sobie :)
Z tym "największym" trochę przesadziłeś. Ja jadę w czwartek na bitwę "dla vipów". Jeśli komuś na Grunwald za daleko zapraszam na bitwę pod Koronowem(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu). Będę tam miał dyżury przy łukach kuszach i innych w tym stylu.
EEE bez przesady, 4k luda, 1k poszło do piachu = 25% :)
Paramedic
12-07-2010, 22:11
W bitwie brało udział ponad 30k wojsk zakonu, do piachu poszło ~8k, ~15k pojmano żywcem lub prawie żywcem, policz sobie :)
Musiałbym wiedzieć ile było wszystkich... :P
EEE bez przesady, 4k luda, 1k poszło do piachu = 25% :)
Z czego 2,7k zaciężnych(średniowieczne PMC). Około 500 zakonnych poległo, 700 w niewoli a 100 uciekło.
Jak to rozumieć?
Na uroczystościach czwartkowych będą osoby zaproszone. Między innymi prezydenci kilku państw, sponsorzy, szychy z bractw rycerskich i osoby które robią inne inscenizacje bitew średniowiecznych. Ja należę do tych ostatnich, jestem zaangażowany w bitwę pod Koronowem(Łucznicy itp.)
No napisałem wojska zakonu ponad 30k, większość źródeł podaje ~32k i tego w zasadzie się teraz wszyscy trzymają.
StalowyRycerz12
12-07-2010, 22:33
A czy pod Koronowem nie walczyly przypadkiem wojska najemne? zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.
Zależy też jak chcecie liczyć. W październiku 1410 sily Krzyżackie liczyly okolo 10 tysięcy zbrojnych.
Chyba, że mówimy o innych bitwach ;)
Siły być może nawet większe, ale pod Koronowo wysłali maks 4k luda
Tak, wtedy drużynom zagranicznym się płaciło. Poza tymi których przekonał piar zakonu, że tu chujnia i mrok. Wszystko jest w księdze żołdu Zakonu Niemieckiego, po stronie polskiej trudniej o takie spisy, mieli to w dupie ;)
StalowyRycerz12
13-07-2010, 00:47
Siły być może nawet większe, ale pod Koronowo wysłali maks 4k luda
Z czego ponad 1k wycięli im w pień, nie licząc dorwanych w trakcie pogoni jeńców ;)
Commando OGUREK
13-07-2010, 09:49
fajnie, interesujące, ale czy ktoś jedzie?
falomiot
13-07-2010, 10:01
Ile na paliwo?
Warto jeszcze dodać, że Pudzian będzie lał mieczem złych krzyżaków ;)
Pewnie znowu wytrzyma tylko dwie rundy.
Commando OGUREK
13-07-2010, 22:12
no więc wychodzi że na paliwo idzie 80zł w obie strony w sumie. Więc 5 ludzi to 16zł na głowę z odwózką i zabraniem do domu. Póki co jest 1-2 miejsca wolne, przejeżdżam przez Toruń.
Paramedic
14-07-2010, 10:26
Na uroczystościach czwartkowych będą osoby zaproszone. Między innymi prezydenci kilku państw, sponsorzy, szychy z bractw rycerskich i osoby które robią inne inscenizacje bitew średniowiecznych.
No to niestety nikt z nas :( Chyba, że twoje zaproszenie (tu na forum ) da nam wejściówkę na tę imprezę VIP...
Commando OGUREK
14-07-2010, 14:19
pozostało jeszcze 1 miejsce, powtarzam ,ze mogę zabrać kogoś po drodze w Toruniu.
Nikt się nie zgłasza to ja poproszę to jedno miejsce :-)
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.