PDA

Zobacz pełną wersję : Najbliższy plan modyfikacji

sirwiz
29-06-2010, 19:35
1. Galeria - obecna to porażka pod względem funkcjonalności i tworzenia nowych działów. Jest już zrobiona praktycznie nowa umożliwiająca samodzielne tworzenie działów i prywatnych galerii + much more. Na chwile obecną wyłączyłem prywatne albumy użytkowników, zostały już przekonwertowane do nowego systemu galerii, który będzie obsługiwał, zarówno prywatne albumy, jak i galerie z manewrów itp. Trwają ostatnie prace nad galerią i próby przeniesienia starej galerii KPASG do nowego systemu (starej = tej ze starego forum).

2. Pełnoprawne fora dla Teamów i innych grup społecznościowych. Umożliwiając dyskusje w obrębie teamów, nie wiedziałem jak to zadziała, ale widać, ze ta funkcja jest użytkowana, więc trzeba iść dalej. Każda grupa mająca ponad X osób (najprawdopodobniej 5), będzie mogła przekształcić dyskusje w grupie w prywatny lub nie w zależności od ustawień pełnoprawny dział FORUM, w nowej kategorii, która z tej okazji powstanie. Zalety, to widoczność dyskusji dla uprawnionych osób na stronie głównej. Wyszczególnienie w spisie podfor (lepszy piar ;) ). Wszelkie możliwości płynące z postowania i umieszczania tego co możecie umieszczać w postach, a czego nie ma w dyskusjach w grupach. Moderatorem tego forum zostanie każdorazowo, osoba zarządzająca grupą, a dostęp do forum będzie w wypadku zaznaczenia opcji "prywatne", ograniczony do członków grupy i ADMINISTRATORÓW tego forum (2 sztuki) z wyłączeniem supermodów i modów. Reasumując, będzie można stworzyć samodzielnie własne forum na kpasg.net, dostępne dla wszystkich użytkowników, lub tylko dla członków teamu/grupy (również moderatorzy, nie będą mieli wglądu w to forum, Wasz kramik, Wasz bajzel :D ).

ETA kilkanaście dni od dziś.

JarekM
29-06-2010, 19:40
Wyszczególnienie w spisie podfor (lepszy piar ;) ).

opcjonalnie czy obligatoryjnie ?

sirwiz
29-06-2010, 19:46
Jeśli ma być niewyszczególnione to trzeba zostać przy obecnych dyskusjach. Każde forum będzie wyszczególnione, lecz w zależności od ustawień, albo będzie otwarte for all, albo zarówno tematy, posty i każda inna informacja w nich zawarta, będzie utajniona jedynie do wiadomości członków grupy. Jednak istnienie samego forum nigdy nie będzie tajne i nie przewiduje takiej możliwości, nauczony doświadczeniami innych tajnych stowarzyszeń ;)

JarekM
29-06-2010, 19:53
odpowiedź wyczerpuje temat.
Nowa wersja będzie bardzo ok.

Pit
29-06-2010, 19:58
Czy informacja o członkach takiego utajnionego forum (ich liczba oraz skład) będzie też "utajniona". Pytam w kontekście wykorzystania takiego forum pod stronę konfliktu w manewrach milsimowych.

sirwiz
29-06-2010, 20:07
Wiem do czego to miało by służyć, jednak tworzenie tajnych stowarzyszeń na forum, mogło by również prowadzić do tych gorszych stron jego funkcjonowania. Jak wymyślę jak to ogarnąć, bezstresowo dla funkcjonowania całej społeczności to będzie zrobione :). Daj mi kila dni jeszcze na ogarnięcie samego tematu konwersji dyskusji do forum, potem będę myślał.

JarekM
29-06-2010, 20:14
popierając Pita - takie podforum mogłoby mieć "krótki czas" aktywnego życia.
Otwarte dla stron, zarządzane przez dowodzącego stroną, zamykane/kasowane po zakończeniu imprezy :)

Nie prowadziłoby w tym momencie, Sirwiz, do tego o czym myślisz

sirwiz
06-07-2010, 11:29
Kilka updejtów :)

Ze względów technicznych i bezpieczeństwa fora grup na zaproszenie i moderowanych jednak nie będą pokazywać się w spisie for na stronie głównej. Jednak w info o grupie będzie stosowna informacja, że prowadzi ona forum na forum. Prawo do zobaczenia tego forum na liście for będą mieć tylko członkowie grupy/teamu oraz administratorzy wymienieni zawsze na tej liście: http://kpasg.net/showgroups.php mody i supermody nie będą widzieć zawartości for grupowych, a co za tym idzie nie będą tam moderować. Moderatorem zostaje twórca i administrator grupy/teamu, lecz to również jest utajnione tylko do wiadomości adminów.

Co do tajnych grup, to chyba możliwe ale pod warunkiem, że znajdziecie mi wszelkie miejsca gdzie są listowani członkowie grupy. Jak na razie znalazłem 3. W info o grupie, tamże w linku pokaż wszystkich, oraz w profilu usera. W przypadku zwykłej dyskusji na 100% jeśli znajdziemy wszelkie miejsca gdzie te informacje występują skład grupy będzie tajny. Jeśli zostanie utworzone forum, to cóż 90% w trakcie testów, ale jak znajdzie się miejsce gdzie to wycieka to się załata. Chyba, że nie wycieka, ale tego nie wiem w 100% bez testów :D

Tajne grupy dostaną osobną kategorie (w tej chwili są 2: Teamy i Inne), kategoria ta będzie pod stałym nadzorem adminów i tylko adminów.
.
------------------------------
Melduję wykonanie planu modernizacji panie Prezesie :mrgreen:

Pytania, prośby, opierdol?

Patrol
06-07-2010, 11:57
Szacun za galerie !

DoktorBartas_PL
06-07-2010, 13:29
Galeria - miodzik z uszka. ;)

Brawo!

JarekM
06-07-2010, 13:34
Sirwiz,
czy dużym problemem będzie, aby członkowie "niewidzialnego" teamu mogli widzieć jego skład ?

W tej chwili jest tak, że pomimo akceptacji zaproszenia nie ma listy członków :)

sirwiz
06-07-2010, 13:48
Samo wycinanie widoczności już wiązało się z ingerencja w pliki systemowe forum. Na chwile obecną, nawet ja tak naprawdę nie znam składu grupy, bez zaglądania bezpośrednio do bazy danych kpasgu. Więc na razie jest niemozliwe i nie wiem czy kiedykolwiek będzie.

JarekM
06-07-2010, 13:51
ok, dzięki

Jed
07-07-2010, 10:47
Dot. powyższego: w jaki sposób można usuwać, za przeproszeniem, "członków" takiego niewidzialnego forum?

sirwiz
07-07-2010, 11:44
Chwilo zmieniłem wpis dot. ilości osób w grupach niewidzialnych, teraz pokazuje, że jest 999 userów, i dzięki temu pokazuje się również dla admina zakładka z administracja userami :)
.
------------------------------
Błąd poprawiony.