PDA

Zobacz pełną wersję : gaz z bb czy elektryk z bb?

Redzias
03-04-2010, 19:15
Witam. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zakupić replikę ASG. Pytanie zasadnicze, które padło w temacie: gaz z bb czy elektryk z bb? Z tego co mi wiadomo przy zasilaniu gazem są problemy zimą ale z kolei mój znajomy twierdzi, że odgłos broni jest bardziej realistyczny niż przy elektryku :) Zapewne zapytacie się na czym mi zależy i powiem szczerze, że nie chciałbym kupić elektryka a później z zazdrością spoglądać na posiadaczy gazówek bo mają fajne pierdyknięcie. Ponoć koszta większe przy gazie? Chętnie poczytam wasze za i przeciw. Dziękuję, dobranoc.

zabugowiec
03-04-2010, 19:25
Na moje minusy elektryka z bb to, że właśnie ten gadżet zżera mnóstwo energii. Ale to przeczytałem na wmasgu, nigdy stycznością z nimi nie miałem. Koniecznie potrzebujesz blowbacka? To tylko gadżet moim zdaniem fajny ale jak bym mógł sobie kupować za półtora tysiaka M4 ICSa lub SCARA WE GBB to bym brał ICSa. Ale ja bym tak zrobił widać tobie zależy na tym, także poczytaj, porównaj i wybierz to zależy od Ciebie. Pozdro

MAJOR762
03-04-2010, 19:34
Kup zwykłego AEG i nie kombinuj jak koń pod górę. A tego "pierdyknięcia w gazówkach" to raczej nie pozazdrościsz bo wielu gazówek w użyciu na strzelankach nie uświadczysz, a długich to już raczej w ogóle.

Pitas
03-04-2010, 19:34
Na minus replik długich GBB, przemawiają STRASZLIWE koszty magazynków. Bo zakup powiedzmy 6 magazynków wyjdzie Ci podobnie jak koszty repliki. A weź tu człowieku taki zgub! (wiem co gadam, przez 2 noce płakałem jak zapodziałem magi od ingama, po 160 zł każdy)

Whisky
03-04-2010, 19:52
Kup sobie AEG-a i pistolet na gaz , będziesz miał jedno i drugie w rozsądnej cenie .
Pitas , gdzieś ty je zapodział ? ,i kiedy ? .

Pitas
03-04-2010, 19:58
Heh, historia jest śmieszna- myślałem, że wypadły mi w Suchatówce, jak pakowałem sprzęt do auta. Dla pewności sprawdziłem w pokoju i ogółem w mieszkaniu. Pojechałem z Painem i Britishem, jeszcze tego samego dnia ich poszukać. Nigdzie nie było. Także wróciłem do domu, zdrowo zdenerwowany gdy się okazało że magów nie ma.
Sprzątam dzisiaj mieszkanie, sięgam odkurzacz, a tam za odkurzaczem leżą magazynki. Moja kochana i nieoceniona matka, która jest tylko jedna, schowała mi magazynki, bo jak położyłem sprzęt w przedpokoju spadły na jej buty i chciała mi zrobić na złość...

Co do repliki dla kolegi, może to nowe chińskie mp5? 110 dolców zdaje się, całkiem fajnie się prezentuje, magazynki nie są jakieś przeraźliwie drogie.

Redzias
03-04-2010, 20:16
Pitas - trafiłeś z modelem :)

Podoba mi się mp5. Tylko którą wybrać pośród różnych ofert? Z tego co wyczytałem to najnowszą repliką wartą uwagi jest hk mp5 sd6 (lub sd5?) Tokyo Marui.

A może któraś replika z taiwangun.pl np. ta http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/m5-s6_jg-800.html

Patrol
03-04-2010, 20:24
Dodam tylko od siebie cytat zaczerpinięty z Tego forum :

"AEG z BB to zło"
...i nigdy więcej nie pytaj dlaczego :)

Pitas
03-04-2010, 20:48
http://www.youtube.com/watch?v=ANoR1ssKMiE
Obejrzyj ten filmik, tutaj pokazują to mp5, ponoć ROF na poziomie 25 bb/s

MAJOR762
03-04-2010, 21:59
Na minus replik długich GBB, przemawiają STRASZLIWE koszty magazynków. Bo zakup powiedzmy 6 magazynków wyjdzie Ci podobnie jak koszty repliki.
Właśnie dlatego powtarzam że w pewnych kwestiach markowce nie pobiją chinoli - w kałaszach EBB Cymy magazynki są standardowe :D Same repliki EBB to zło - ten cały BB wygląda jak gówno, dźwięku to nie poprawia a wręcz przeciwnie, zmniejsza ROF, większe zużycie części, dużo bardziej skomplikowana budowa repliki. Jakbym miał brać to tylko za darmo celem wywalenia tego całego gówna i zrobienia z tego normalnego AEGa. Ogólnie - albo AEG albo BB. Przepraszam, raz widziałem filmik z AEG z BB który mnie zachwycił - M14 Cymy z home made BB. Ale to była M14, ta replika to cudo nawet jak się ją obrzuci krowim łajnem ;)

Pitas
03-04-2010, 22:04
Major... Ja napisałem GBB. Co ma markowość GBB do magów w kalaszach cymy? Top techy z EBB też używają zwykłych magów...

Drake
03-04-2010, 22:39
GBB >> AEG. Nic nie daje takiej frajdy jak strzelanie ze SCARa z WE, z mojego Mossberga 500tki czy z Ingrama M11 :)

Jak masz kasę i zacięcie, to kup sobie GBB SCARa albo dowolną eMkę. Potem mi daj, co bym mógł się poślinić ;)

PS. Zasilanie nie musi być drogie; kupujesz butle propanu, przejściówkę, troszkę silikonowego oleju i jechane :mrgreen:

Alastor
03-04-2010, 23:29
Ehh, określenie "AEG z BlowBack" brzmi dla mnie jak sucha woda, czy uczciwy polityk. To zwykły aeg, tyle że przekomplikowany, po to żeby np. latała atrapa zamka. A co do kopa, to takowego po prostu nie ma. Ten sam efekt osiągniesz podpinając do repliki spięty z silnikiem wibrator. Ja nie żartuję. Bo tak naprawdę tym właśnie są te wszystkie EBB. Gaziaki mają wyraźny odrzut, nie ma porównania do ostrej, ale jest, wyraźnie kierunkowy. Jeśli jest odpowiednio ciężkie suwadło i silny gaz(vide stalowe suwadło w akaczu GHK i magi na CO2, muahaha:D ), to można to przyrównać do strzelania z jakiegoś .22 LR ze zwiększonym ładunkiem.

Drake
03-04-2010, 23:35
SCAR z WE na CO2 rzucał całkiem miło; jedyny raz miałem takie wrażenie jak puściłem 4 lata temu serię z Glocka 18c....mina moja była bezcenna, tak jak bezcennym był Glock uciekający mi z rąk ;)

Ten kto pozna się na GBB już nigdy nie będzie chciał wrócić do AEG :D

MAJOR762
04-04-2010, 10:13
Major... Ja napisałem GBB. Co ma markowość GBB do magów w kalaszach cymy? Top techy z EBB też używają zwykłych magów...
Cholera, nie wiem jakim cudem ja tam E zobaczyłem :roll: