PDA

Zobacz pełną wersję : VI Rajd Przedmosciem Bydgoskim

GrapHite
30-12-2009, 23:38
Bydgoskie Stowarzyszenie Milosnikow Zabytkow BUNKIER (www.bsmz.org) zaprasza na VI Pieszy Rajd Przedmościem Bydgoskim. Celem rajdu jest zaprezentowanie historii umocnień, które miały bronić miasta Bydgoszczy przed hitlerowskim wojskami.

-> czas: 27 Luty 2010
-> miejsce : Zbiórka (rano okolo 9:00) Osowa Góra przystanek końcowy 71
-> dlugosc trasy: okolo 14km
-> koszt: 0zl

Z miejsca zbiorki ruszamy w kierunku Osowiec, Kruszyn i Zielonczyn gdzie czekac na nas bedzie ciepla herbata i ognisko. Do terminu rajdu jest jeszcze sporo czasu zatem dokladnie informacje co do godzin i atrakcji, ktorych mozna sie spodziewac podam jak bede mial konkretne (pewne na 99%) informacje. Ostatni taki rajd odbyl sie 5 grudnia. O jego przebiegu i o tym jak wygladal, a takze jakie niespodzianki przygotowalismy dla uczestnikow mozecie zobaczyc w:

-> temat na forum stowarzyszenia: http://forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=37&t=920
-> relacja na portalu: http://www.portalbydgoski.pl/sladami-umocnien
-> film z rajdu: http://www.youtube.com/watch?v=D_8TTTuNgPQ

Szczegoly co do zblizajacego sie (wielkimi krokami) rajdu bede pisal w tym temacie, tak by wszyscy zainteresowani bylo dobrze poinformowani i skorzystali z zaproszenia :lol:
Jest tez pewien pomysl jesli chodzi o ASG: fajnie by bylo gdyby znalazla sie jakas zorganizowana grupa, ktora by pokazala sprzet i moze jakas prezentacje :twisted: Mysle, ze nawet to nie musi byc jakas zorganizowana grupa ale wazne by te osoby sie dobrze czulu w swoim towarzystwie i mogly zademonstrowac i dac do "pomacania" sprzet. Jesli bedzie taka grupa to chcemy ogrodzic tasma troche terenu (albo i nie ;-) ) i zrobic mala strzelnice tak, by kazdy mogl sprawdzic swoje sily i sprzet. Co sadzicie o tym pomysle?

Ps. Plakat ostatniego rajdu : http://images44.fotosik.pl/229/503fae1ec0b8b070med.jpg

Sniper-zwiadowca
31-12-2009, 00:15
Jak ktoś obejrzy film to za tą wielką górką pod którą jest przerwa jest świetny teren pod manewry i fajny widok jest z tej górki. Cała akcja może być ciekawe ale przewodnik w dredach aka " Dziekan" to strasznie fałszywa osoba, zły człowiek niewarto z nim nawet muchy w kiblu ubić .

GrapHite
31-12-2009, 00:27
...zły człowiek niewarto z nim nawet muchy w kiblu ubić .
??? nie wiem skad masz takie uprzedzenia ale widze, ze w ten sposob chcesz odradzic innym uczestnictwa w czyms, z czego mozemy sie dowiedziec troszke o historii w naszym regionie i chce zauwazyc, ze Dziekan nie jest organizatorem tylko w pewnym sensie przewodnikiem. Osobiscie uwazam, ze impreza jest godna uwagi, no chyba, ze interesujecie sie (forumowicze) sprawami bardzo scisle (jeszcze scislej niz prezentacja sprzetu i umundurowania) zwiazanymi z ASG.

Sniper-zwiadowca
31-12-2009, 00:39
A czy ja napisałem gdzieś że chcę odradzić komu kolwiek udział w tej imprezie ?? Sam chciałem pójść ale jak zobaczyłem że jest tam ta osoba to mi się odechciało. Wyraziłem tylko moją osobistą opinię na temat przewodnika nic negatywnego nie wspomniałem na temat danej imprezy Wręcz napisałem " Cała akcja może być ciekekawa " to jest zniechęcające ?? Użyłem tylko prawa do wyrażania swojej opini . Dalszy ciąg tej rozmowy mogę wyjaśnić na gg lub PW .

Sirius An Hezron
31-12-2009, 09:03
Ja się może pojawię, ale to się okaże.

Janosik
31-12-2009, 11:39
słyszałem o tej linii obrony, postaram się tam dotrzeć... na pewno bedzie to ciekawe:)
mam pytanie jak ubiór w mundurze przewidujecie czy raczej cywilne rzeczy??
Pytam żeby nie wyjść na idiotę jak przyjdę po cywilnemu czy odwrotnie.

szakall
31-12-2009, 12:16
Jak masz możliwość przyjdź w mundurze. Repliki mile widziane.

GrapHite
31-12-2009, 12:19
dokladnie. wiekszosc ludzi to cywile ubrani dowolnie ;-) Repliki bardzo mile widziane jak i kazdy mundur. Z imprezy na impreze rozglos rajdu jest coraz wiekszy co jest tez naszym celem. Caly czas niewiele osob wie o tej lini umocnien, a blizej Bydgoszczy nie ma nic takiego :sad: rewelacji nie ma (jesli chodzi o schrony/bunkry) ale dobre i to.

Sirius An Hezron
31-12-2009, 12:45
Pytanie jak macie załatwione z replikami, macie je podczas samego marszu odsłonięte czy zakryte, czy jest to jakoś załatwione z policją?

GrapHite
31-12-2009, 13:07
nigdy nikt nie zaslanial. przed wymarszem nawet zakupy w sklepie robimy :lol: Nigdy nie bylo z tym zadnych problemow. Jesli kiedys beda jakies problemy to wszystko sie zalatwi. Tak jak widac na zdjeciach i filmie - tak idziemy na trasie.

Alastor
31-12-2009, 14:07
"Się" to nic nie załatwi. Policja jest powiadomiona przez organizatora o planowanym pojawieniu się replik? Do sklepu bym nie wparowywał, to już co innego niż trasa rajdu. Sklep to własność prywatna, klientów się straszy. Chcesz mieć problemy z ochroną, bądź inne? Nie tak dawno było na wmasg o 'desancie' przed hipermarketem we Francji, nie widać podobieństwa?
Ja się może pojawię, ale na trasę replikę wniosę zakrytą, i dopiero na miejscu odkryję. I innym polecam to samo. Lepiej nie kusić losu.

szakall
31-12-2009, 14:15
Z tego co wiem policja była powiadamiana zawsze o pojawianiu się replik broni i innych militarnych fantów. Co do zakupów w sklepie to wrobili je rekonstruktorzy wrześniowi z tego co pamiętam. Mieli broń deko i raczej nie wzbudzali przerażenia... Raczej ciekawość.

GrapHite
31-12-2009, 14:17
moze napisze tak: kazdy kto idze powinien wiedziec jak sie zachowac, a my nie odpowiadamy za kazdego, wiec postepowac trzeba rozwaznie i zgodnie z prawem - tak to widze.

Alastor
31-12-2009, 16:35
Tak czy siak ciężko pochwalić chodzenie z replikami po sklepie. Wiek broni czy też jej model nie ma tu IMHO znaczenia. Poszedłbyś do Tesco lub Obi z rewolwerem czarnoprochowym za pasem?
kazdy kto idze powinien wiedziec jak sie zachowac, a my nie odpowiadamy za kazdego, wiec postepowac trzeba rozwaznie i zgodnie z prawem - tak to widze.
W pełni się zgadzam. Jak kogoś rzucą o glebę i założą biżuterię na rączki to będzie jego osobisty problem, nie organizatora.
Z tego co wiem policja była powiadamiana zawsze o pojawianiu się replik broni i innych militarnych fantów.
Rozwiązuje to wiele kwestii. Dzięki za tą informację.

Sirius An Hezron
31-12-2009, 18:02
Dokładnie dlatego pytałem. Mam nadzieję, że stosowna informacja się pojawi, czy policja została poinformowana czy nie. Najlepiej jakby napisał to organizator.

Pozdrawiam
Sirius

Sowa
03-01-2010, 00:46
Bardzo ciekawy pomysł:) wstępnie się piszę o ile sprawa z policją się wyjaśni :)

Sirius An Hezron
11-01-2010, 20:34
Dobra póki co wiadomo tyle. Jest rajd. Repliki w pokrowcach. Podobno w miejscu docelowym, będzie można je wyciągnąć.
Będę zdrowy i będę miał wolny czas to postaram się przybyć z kolegami.

szakall
11-01-2010, 21:01
Repliki to kwestia indywidualna jeśli zadeklaruje się ktoś że na pewno będzie policja zostanie wtedy powiadomiona. Jeśli ktoś przyjdzie z repliką bez uprzedzenia policję poinformujemy bezpośrednio przed wyjściem z miejsca zbiórki.

GrapHite
12-01-2010, 22:18
Szakall: dobrze gadasz. Polejcie mu. Do końca tygodnia dam znać o ewentualnej zmianie terminu.
.
------------------------------
zmiana terminu już jest pewna. Co do dokładnej zmiany - napiszę jak będzie ustalona. Organizator szuka sponsora na przewiezienie zabytkowego sprzętu wojskowego, więc będzie "grubo" ;-)

Zapraszamy na VI Pieszy Rajd Przedmościem Bydgoskim. Celem rajdu jest zaprezentowanie historii umocnień, które miały bronić miasta Bydgoszczy przed hitlerowskim wojskami.

-> czas: :!: połowa marca :!:
-> miejsce : Zbiórka (rano okolo 9:00) Osowa Góra przystanek końcowy 71
-> dlugosc trasy: okolo 14km
-> koszt: 0zl

Dodam jeszcze dwie sprawy:
1. Organizatorem tego rajdu nie jest już Stowarzyszenie BUNKIER.
2. Policja zawsze była informowana o akcji i tym nie zajmuje się organizator bespośrednio tylko Sołtys, który dostał informację od organizatora o Rajdzie, więc spokojnie można "świecić zabawkami".

Sirius An Hezron
12-01-2010, 23:26
Szakall: dobrze gadasz. Polejcie mu.
Nie można prawo zabrania ]:>

amar
13-01-2010, 00:38
2. Policja zawsze była informowana o akcji i tym nie zajmuje się organizator bespośrednio tylko Sołtys.
ale czemu tylko jeden Sołtys skoro trasa przebiega przez co najmniej dwa-cztery sołectwa plus kawałek należący do Prezydenta :)

Woma
13-01-2010, 00:39
Raz piszesz, że organizujecie, a drugi raz, że nie odpowiadacie za ludzi. Chyba czegoś tu nie rozumiem?

Alastor
13-01-2010, 10:46
1. Organizatorem tego rajdu nie jest już Stowarzyszenie BUNKIER.
To kto jest organizatorem, do kogo mam się zwracac po informacje? Rozumiem że stowarzyszenie i jego członkowie są tylko uczestnikami?

GrapHite
13-01-2010, 19:17
ludzie nie macie innych problemów? normalnie szukacie dziury w całym :-(

ale czemu tylko jeden Sołtys skoro trasa przebiega przez co najmniej dwa-cztery sołectwa plus kawałek należący do Prezydenta :)

Pytasz o szczegóły, które mnie wogóle nie tyczą. Jak przyjdziesz to sie spytasz "prowadzącego", bo ja od tych rzeczy nie jestem, a i myślę, że wszystkiego w szczegółach chyba nie trzeba wiedziec - nie starczy Ci, że powiem, że rozmawiałem z organizatorem o tym i powiedział, że policja zawsze była informowana i nigdy, powtarzam nigdy nie było z tym problemu i nie będzie.

Raz piszesz, że organizujecie, a drugi raz, że nie odpowiadacie za ludzi. Chyba czegoś tu nie rozumiem?

Chodzi o to, że nie ma ubezpieczania osób, to nie jest jakaś wycieczka, gdzie potrzebne są dane osobowe i pieniążki. Organizator nie może odpowiadać np za to, że ktos połamie drzewa (krzaki) albo, że ktoś komuś lufą "oko wybije". Przychodzisz i to jest oczywiste, że wiesz jak sie zachować na takiego typu "imprezach".

To kto jest organizatorem, do kogo mam się zwracac po informacje? Rozumiem że stowarzyszenie i jego członkowie są tylko uczestnikami?

A jakie Ci informacje są potrzebne, by iść na taki rajd? :? Jak narazie (zostało sporo czasu do rajdu) wiecie tyle co wszyscy, a o zmianach (termin) dowiadujecie się jako pierwsi. Organizatorem jest parę osób, a Stowarzyszenie BUNKIER z tym rajdem, akurat w tym terminie nie ma już nic wspólnego. Zaszły pewne zmiany w szeregach i stąd na początku informacja o organizatorze. BUNKIER pewnie zrobi też taką wycieczkę ale to już inny temat.

ps. muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z ludźmi, którzy mają tyle pytań i zastrzeżeń. Zawsze zainteresowani przyjeżdżali na miejsce zbiórki i było ok. Jeśli nie chcecie przyjść ze sprzętem to zapraszam chociaż w "cywilkach" bo warto zobaczyć to ciekawe miejsce w naszym regionie, a przy okazji może poznać interesujących ludzi i nawet pogadać w temacie ASG.

Pitas
13-01-2010, 19:45
ludzie nie macie innych problemów? normalnie szukacie dziury w całym :-(
Nie, po prostu zarzuciłeś temat, więc ludzie domagają się od Ciebie rzetelnych informacji.
Pytasz o szczegóły, które mnie wogóle nie tyczą. Jak przyjdziesz to sie spytasz "prowadzącego", bo ja od tych rzeczy nie jestem, a i myślę, że wszystkiego w szczegółach chyba nie trzeba wiedziec - nie starczy Ci, że powiem, że rozmawiałem z organizatorem o tym i powiedział, że policja zawsze była informowana i nigdy, powtarzam nigdy nie było z tym problemu i nie będzie.
Ale większość ludzi woli wiedzieć za wczasu, poza tym skoro masz dostęp do prowadzącego lepiej żebyś ty się go spytał. Co do poinformowania policji- jak można tego nie wiedzieć w wypadku tak zorganizowanej imprezy?
Chodzi o to, że nie ma ubezpieczania osób, to nie jest jakaś wycieczka, gdzie potrzebne są dane osobowe i pieniążki. Organizator nie może odpowiadać np za to, że ktos połamie drzewa (krzaki) albo, że ktoś komuś lufą "oko wybije". Przychodzisz i to jest oczywiste, że wiesz jak sie zachować na takiego typu "imprezach".
Czyli jest to spotkanie tak naprawdę nieformalne grupy kolegów, gdzie w razie wypadku nikt nie będzie winny?
ps. muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z ludźmi, którzy mają tyle pytań i zastrzeżeń. Zawsze zainteresowani przyjeżdżali na miejsce zbiórki i było ok. Jeśli nie chcecie przyjść ze sprzętem to zapraszam chociaż w "cywilkach" bo warto zobaczyć to ciekawe miejsce w naszym regionie, a przy okazji może poznać interesujących ludzi i nawet pogadać w temacie ASG.
Z ludźmi w temacie ASG możemy pogadać na forum, przy piwie albo na co weekendowej strzelance. Chodzi o to że trzeba wiedzieć czego się spodziewać idąc z przypadkową grupą ludzi do lasu ze sprzętem wartym trochę kasy. Nic ponad program od Ciebie nie wymagamy.

Alastor
13-01-2010, 19:51
ps. muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z ludźmi, którzy mają tyle pytań i zastrzeżeń.
Bo za paradowanie z "przedmiotem przypominającym broń" są określone sankcje karne. To że do teraz nic się nie stało, nie znaczy że nie powinno byc to w odpowiedni sposób przygotowane. Policja raz i drugi może przymknąc oko, ale mogą byc problemy. I wtedy co, zostanie osobnik sam? Bo nawet nie będzie umiał wskazac organizatora?
Organizatorem jest parę osób
Rozumiem że ta impreza nie ma już nic wspólnego ze stowarzyszeniem, nastąpiły jakieś zmiany i organizuje to osoba prywatna. Jeśli w trakcie imprezy jakiś koleś podejdzie i mi poda jakąś informację/instrukcję jako organizator, np. "A teraz Panowie z giwerami się ustawią do pamiątkowego zdjęcia", albo "repliki możecie zostawic na razie tu i tu, bo tutaj z nimi wstępu nie ma."
Wiem że byc może się czepiac i na partyzanta też byłoby fajnie, ale powiedzcie chociaż np. kto w tym roku informował policję o pojawieniu się replik na rajdzie?

GrapHite
13-01-2010, 19:58
... ale powiedzcie chociaż np. kto w tym roku informował policję o pojawieniu się replik na rajdzie?
Zajmuje się tym osoba (lub osoby) które organizują (organizowały) rajd. Ja jako osoba fotografująca rajd nie muszę pytać i prosić o dowody, że policja została poinformowana, bo to są osoby, które robią takie imprezy regularnie i robią to dobrze.

Z ludźmi w temacie ASG możemy pogadać na forum, przy piwie albo na co weekendowej strzelance. Chodzi o to że trzeba wiedzieć czego się spodziewać idąc z przypadkową grupą ludzi do lasu ze sprzętem wartym trochę kasy. Nic ponad program od Ciebie nie wymagamy.

:grin::grin::grin:
Przy ognisku piwo pijemy, wiec kolejna sprawa, która może was zachęcić.
Jeśli obawiasz się kradzieży, co jest wogóle dla mnie zaskoczeniem wielkim, bo chyba uważasz, że ta impreza to jakiś spacer dzieciaków!! W rajdzie uczestniczą nawet osoby związane zawodowo z wojskiem jak i z innymi służbami publicznymi. Informacje o rajdzie jak i relacje można zobaczyć i posłuchać w mediach... no ale przecież, pewnie zaraz będzie znów "sto pytań" :-( Jeśli nie chcesz to nie przychodź, po co się stresować. Ja pisząc ten post, miałem na celu poinformowanie o wyjściu pewnej grupy ludzi, których może trochę interesować historia naszego regionu, a zainteresowaniu napiszą mi na email i porozmawiamy o innych sprawach, którymi zajmuje (zajmie) się organizator. Powtarzam: potraktujcie to jako pewnego rodzaju ogłoszenie.

Co do imprezy: jeśli jest tyle problemów, to napiszę tak:

W połowie marca odbędzie się Rajd Przedmościem Bydgoskim. Zainteresowanych spacerem (kilkanaście kilometrów) linią schronów bojowych zachęcam do uczestnictwa! Jestem prawie na każdym wyjściu i będe na kolejnych. Jeśli pojawią się w internecie jakieś nowe informację - najprędzej jak tylko będę mógł napiszę tutaj. Jeśli pojawi sie jakaś informacja kto jest organizatorem (chociaż email) przekaże wam, byście mogli dowiedzieć sie "dokładnych szczegółów" lub byście mogli porozmawiać o ewentualnej pomocy w organizowaniu tego wyjścia. Pozdrawiam!

ps. tak sie zastanawiam czy tematu nie zakończyć ;-(

Pitas
13-01-2010, 20:05
Czyli tak naprawdę wiadomo tylko miejsce. Nie dziw się nam, tutaj ludzie są po prostu ODPOWIEDZIALNI :mrgreen:

GrapHite
11-02-2010, 20:34
aktualna data imprezy
-> 20 marzec 2010

Dwie sprawy:

1. Jeśli są osoby, które chcą pomóc w zorganizowaniu na końcu trasy małego pola/strzelnicy (by każdy mógł spróbować "jak to jest"), proszę o kontakt (pm, email). Bardzo mile widziane nawet osoby, które chcą zaprezentować i zademonstrować działanie swojego sprzętu. Takie osoby, jeśli są naprawdę zdecydowane na wzięcie czynnego udziału w urozmaiceniu wycieczki poproszę o kontakt prywatny (podam namiar telefoniczny na organizatora). Czas do końca tego tygodnia, bo załatwiane są sprawy transportu.

2. Osoby, które są zainteresowane, by wziąść udział jako uczestnik w sensie przejście za przewodnikiem wyznaczoną trasą, proszę o śledzenie wątku. Z czasem jak będą ustalane wszelkie szczegóły akcji, będę pisał właśnie tutaj.

Sirius An Hezron
11-02-2010, 23:08
Ja na 100% idę jako uczestnik w oporządzeniu ;) . Co do strzelania z repliki, nie mam takiego zamiaru.

GrapHite
11-02-2010, 23:28
Ja na 100% idę jako uczestnik w oporządzeniu ;) .

i bardzo pięknie! tak trzymać ;)

Sirius An Hezron
09-03-2010, 08:34
Czy wiadomo już coś o godzinie, o której mamy się stawić? (rozpoczęcie rajdu)

GrapHite
09-03-2010, 16:35
0 marca sobota
Zbiórka 8:30 Osowa Góra przystanek końcowy 71,
Wymarsz 9;00

O 12:00 przy skarpie w Zielonczynie ognisko i prezentacja sprzętu i grh:
GRH „DROMADER” (wehrmacht)
GRH 62 pułk piechoty,
Samochód pancerny wz.34 dzięki uprzejmość kolegów z Torunia
5 motocykli z wózkiem bocznym
Wystawa hełmów z okresu II wojny światowej
możliwość przyjazdu innych pojazdów- rozmowy trwają

imprezę wspólnie organizuje sołtys Zielonczyna, "Poligon", "Dromader" i kilku miłośników.

16 PUW zaprezentuje wyposażenie kawalerzysty, no bez konia:(, oraz przyjdą ułanie spieszeni

http://images41.fotosik.pl/262/00b063abf5997b20med.jpg

Sirius An Hezron
09-03-2010, 20:18
Póki co ze mną jeden kolega, ale może się to zmieni (na + ).

GrapHite
09-03-2010, 20:19
Ja będę na pewno jak coś ;-)

StalowyRycerz12
09-03-2010, 21:06
Można prosić jakiś plan przejścia na PW? jakieś szczegóły, co jest planowane etc...

Być może wybrałbym się z kimś z teamu po cywilu ot tak aby się tylko przejść. PS jaka to odległość?

Pozdrawiam
SR12 ;)

Sniper-zwiadowca
10-03-2010, 00:24
ST12 czemu nie wpadniecie większą grupą i nie pokażecie troche sprzętu ? Napewno spodobało by się to wielu osobą cywilnym . Przecież nie jesteście tajną jendostką policji tylko zwykłymi dzieciakami co się w policje bawią .

falomiot
10-03-2010, 06:55
Zgadzam się ze Snajperem, ja też chyba zawitam tylko jeszcze nie wiem czy w szpeju czy bez.

StalowyRycerz12
10-03-2010, 07:55
Ot tak ze zwyklego lenistwa... Zdecydowanie bardziej wolę sobie zalożyć zasobnik na plecy i przejść się te kilka km w spokoju ;)

Po za tym nie ma co pokazywać ;)

Pozdrawiam
SR12 ;)

Sirius An Hezron
10-03-2010, 15:33
Jeśli dobrze pamiętam to jest to dystans w granicach 14km... ale mogę być w błędzie.

GrapHite
21-03-2010, 02:32
macie sporo w relacji którą pisałem: http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=37&t=278

Miło będzie zobaczyć kilku pasjonatów, których nie było możliwości zobaczyć na innych wyjściach! Spacer bardzo mile się spędza na rozmowach, a postoje na wchłanianie informacji o "bunkrach".
.
radj się zakończył...
W tym miejscu chciałbym w imieniu własnym i organizatora podziękować z całych sił tym kilku osobom, które przybyły i przeszły całą trasę. O kim mowa zobaczycie niebawem na zdjęciach, które tu umieszczę :lol:
Uważam, że brakowało troszkę jakiejś organizacji czy kontaktu (na miejscu) z organizatorem, który nie był w stanie ogarnąć niepodziewanie dużej liczby przbyłych ludzi. Mi było miło osobiscie was poznać i jak będzie miło zobaczyć na innych "militarnych akcjach" o których będę starał się pisać.
Jeszcze raz WIELKIE dzięki za przybycie!!

ps. info o tym jak wyglądał rajd i inscenizacja szukajcie w gazecie pomorskiej i tvp, ponieważ widziałem dziennikarzy z tych "firm". O innych relacjach (+foto) będę pisał.

Pozdrawiam!

Sniper-zwiadowca
21-03-2010, 14:16
Oficjalnie nie brałem udziału w imprezie ale prowadziłem ćwiczenia moje grupy w tej okolicy i mam pare zdjęć zrobionych z ukrycia i jedna mała uwaga kolega w długich ciemnych włosach z zielonym plecaki spożywał alkohol przy bunkrze dowodzenia. Stał razem z 2 kolegmi ( jeden w zielonej kurtce a drugi na czarno) ktorzy bawili się jakimś pistoletem. Myślę ze piwko można było sobie darować na takiej imprezie.

http://img163.imageshack.us/img163/4640/img0857u.jpg
http://img28.imageshack.us/img28/1524/img0856w.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/8395/img0855yn.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/9633/img0839u.jpg
http://img146.imageshack.us/img146/6364/img0835w.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/6617/img0841f.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/9316/img0823gk.jpg

GrapHite
21-03-2010, 15:17
ze piwko można było sobie darować na takiej imprezie.
nie ładnie tak donosić :-(
widzę, że nie widziałeś wszystkich ;)
.
kilka zdjęć na szybko
tak na zachętę ;-)

1.
http://img227.imageshack.us/img227/5272/img2498resizepodpis.jpg

2.
http://img265.imageshack.us/img265/3908/img2409resizepodpis.jpg

3.
http://img263.imageshack.us/img263/8499/img2486resizepodpis.jpg

4.
http://img291.imageshack.us/img291/5053/img2489resizepodpis.jpg

Sniper-zwiadowca
21-03-2010, 15:21
Jak by na rajdzie były tylko osoby pełno letnie to jak dla mnie to mogli byście nawet flasze opędzlować w okopach ale były tam jedan osoby nie pełno letnie i małe dzieci.
A jak już tak bardzo pić się chciało to można było poczekać do ogniska albo coś . Inscenizacja bitwy za to mi się podobała szkoda że niewidziałem całej ale moja pozycja była zagrożona wykryciem.

A leśnych amatorów piwa to bym nawet nie zobaczył ale przez nich wyjście z mojej pozycji było nie możliwe stali jakieś 17 m odemnie .

GrapHite
21-03-2010, 15:36
w sumie masz szczęście, bo chciałem Twoje miejsce ukrycia pokazać znajomym, a mógłbym cię zdepnąć ;-)
Syrius przekazał mi, że nas obserwujesz ale już się zawijaliśmy na ognisko :lol:

Sniper-zwiadowca
21-03-2010, 15:40
To super , tylko że on nie wiedział gdzie ono jest .

GrapHite
21-03-2010, 15:46
To super , tylko że on nie wiedział gdzie ono jest .

No ale ja znam te dobre miejsca do ukrycia się i mało by brakowało i Twoją kryjówke zdemaskowałbym przypadkowo (jeszcze przed rozmową z Syrius'e). Na drugi raz każdy kąt będę sprawdzał ;-)

Sniper-zwiadowca
21-03-2010, 15:51
Szczerze wątpie bo najbliżej nas podszedł Pan w kilcie który robił siusiu jakieś 15 m bezpośrednio przed moim otworem do obesrwacji. Reszta ludzi krążyła na prawo od nas

szakall
21-03-2010, 15:58
Graphite... To był Sirius a nie Syrius...

GrapHite
21-03-2010, 16:14
Tam gdzie siedziałeś kiedyś przebiegała transzeja prowadząca ze schronu obserwacyjnego przez schron drewniany aż do nastpępnego schronu bjowego.

StalowyRycerz12
21-03-2010, 18:58
Ta pobijcie się jeszcze kto kogo widzial a kto nie ;)

Sniper chcial się poczuć jak wielki snajper i śledzić wszystkich bez wykrycia a wy psujecie mu idealną wizję... ;)

Pozdrawiam
SR12 ;)

Retal
21-03-2010, 20:11
Snajper. Fajnie że zwróciłeś uwagę, ale to nie była impreza airsoftowa z tego co kojarzę, a na podobnych rajdach PTTK dość często się zdarza że ludzie sobie piwko strzelą więc nie rób zadymy, bo nie chodzi o airsoft. Dzieci w domu też patrzą jak rodzice piją i nikt rodziców za to nie karze...:roll:

Sirius An Hezron
21-03-2010, 23:36
Tak czy siak podobno miało nie być alkoholu. Wyszło jak wyszło, kilku "dorosłych" po prostu nie chciało się przystosować.

Sniper-zwiadowca
21-03-2010, 23:49
Ja poprostu uważam że na takich imprezach nie powinno być alkoholu i " dymu" nie robie , dla mnie to śmieszne uprawianie partyzantki żeby wypić 1 piwo .

I mam jedno pytanie czy ten teren będzie jakoś rozbudowywany bo troche drzew ubyło od stycznia ??

Sirius An Hezron
22-03-2010, 00:12
Leon chyba nie ten temat :)

GrapHite (http://kpasg.net/member.php?u=5023) dzięki za zdjęcia!

GrapHite
22-03-2010, 21:07
GrapHite (http://kpasg.net/member.php?u=5023) dzięki za zdjęcia!
ale nie przypominam sobie byś pytał czy możesz ich użyć :roll:
Panowie widzę pilnujecie pożądku ale zdjęcia innych bierzecie bez pytania :-x
Ani e-maila, ani zadnej wiadomości na gg... wiecie (wiesz Sirius) jakim paragrafem to grozi??

DoktorBartas_PL
22-03-2010, 23:14
A może on nie pozwolił sobie zrobić zdjęcia, Mr Paparazzi? :lol:

Sobie wyjaśnijcie to na PW, bo już czuję smród pyskówki.

Sirius An Hezron
22-03-2010, 23:20
Wiadomość poleciała. Jakie pyskówki :D

DoktorBartas_PL
22-03-2010, 23:35
Ja takie rzeczy wyczuwam w powietrzu, jako osoba mająca chaos w duszy. ^.^ Miło, że to załatwiliście. Continue on the topic.

Sniper-zwiadowca
22-03-2010, 23:38
GrapHite wezwij odrazu policję - ręce opadają. To moje zdjęcia możesz popatrzeć ale tylko chwile . A gdzie jest informacja o prawach autorskich ??

Sirius An Hezron
22-03-2010, 23:44
Sęk w tym, że GrapHite ma rację. Nie ma się co kłócić. Więc proszę nie psuć atmosfery i dać mi się na spokojnie dogadać.

Pozdrawiam
Sirius

GrapHite
23-03-2010, 16:05
wracając do tematu wyciętych drzew:
drzewa do wycięcia były zanznaczane już latem przez leśniczego, a wycięte widać jakoś ostatnio. Nie będzie nic rozbudowywane, to coś jakby przeżedzanie lasu. Może są tu jacyś fachowcy od lasów państwowych to może coś dopowiedzą. Jeśli chodzi o sam skansen w Kruszynie, to są pewne plany rozbudowy ale to bardzo dalekie plany, w wpierw trzeba by się wziąść za naprawę "szalunku" okopów :-/

Sirius An Hezron
23-03-2010, 20:08
Jak widać obeszło się bez pyskówek i kłótni.

Podczas inscenizacji wielce zastanawiający był "traktor bojowy".

szakall
23-03-2010, 20:13
Traktor bojowy nie był zastanawiający. Takie konstrukcje na prawdę powstawały. Musiałbyś poszukać sobie fotek wehikułów powstających w czasie wojen w Serbii, Czeczenii i na Bałkanach. II wojenne były znacznie mniej spektakularne...

Sirius An Hezron
23-03-2010, 20:24
Miałem na myśli czy w realnej bitwie (tej odgrywanej) na prawdę brał udział traktor przykryty gałęziami?

szakall
23-03-2010, 20:48
Ta bitwa nie miała miejsca bo niemcy byli sprytni i zamiast pakować się na nasze umocnienia obeszli je i zaatakowali od tyłu.

Sirius An Hezron
23-03-2010, 20:53
Dzięki za wyjaśnienie.

GrapHite
23-03-2010, 21:56
Ta bitwa nie miała miejsca bo niemcy byli sprytni i zamiast pakować się na nasze umocnienia obeszli je i zaatakowali od tyłu.

Ta bitwa miała miejsce !!
Panowie zapraszam do poszukania w sieci o historii Przedmościa Bydgoskiego (właściewie na rajdzie było to powiedziane). Podpowiem, że wojsko stacjonujące na lini Zielończyn, Kruszyn, Osówiec odparło dwa ataki.