PDA

Zobacz pełną wersję : Gwint?

Moriasz
15-12-2009, 21:06
Witam (dawno nie było mnie)
Mam pytanie czy ktoś wie jakie DOKŁADNIE są stosowane gwinty przy tłumikach ognia przy replikach, bo chyba są w większości takie same? Mam na myśli wielkośc gwintu rodzaj , metryczny , calowy , jaki skok itp?
Bo przymierzam się do wykonania samodzielnie tłumika bądź przedłużenia lufy.

MAJOR762
15-12-2009, 21:15
14mm lewoskrętny. Jak chcesz to mam tłumik na sprzedanie, wisi w komisie ;)

Moriasz
15-12-2009, 21:23
no tak to są DOKŁADNE informacje ;]

Alastor
16-12-2009, 00:43
Moriasz, nie wiem czy nie wyjdzie Cię taniej i lepiej wziąc z Silesia factory. Mają na warsztacie tokarkę i gwintowniki odpowiednie, tylko napiszesz co chcesz to ci wytoczą, albo już mają na magazynie.

Retal
16-12-2009, 07:21
Moriasz, jeśli nie potrafisz zmierzyć gwintu i nie masz do tego narzędzi, to nie bierz się za robienie tego samodzielnie, bo szkoda Twojego czasu i Twoich nerwów. Gdybyś wiedział jak to zmierzyć to byś tutaj nie pytał, tak?

Pain_xp
16-12-2009, 09:28
ja kiedyś do kałaszka cymy sobie srobiłem przedłużke lufy - lipa... kulki się odbijały o ściankę tego ustrojstwa i leciały dosłownie w która strone chciały... niepolecam (wykonł naprade dobry tokaż - i to nie wykonanie było problemem...)

Diesel_Power
16-12-2009, 09:57
ja kiedyś do kałaszka cymy sobie srobiłem przedłużke lufy - lipa... kulki się odbijały o ściankę tego ustrojstwa i leciały dosłownie w która strone chciały... niepolecam (wykonł naprade dobry tokaż - i to nie wykonanie było problemem...)

Tokarz ;)

Alastor
16-12-2009, 11:08
Moriasz, jeśli nie potrafisz zmierzyć gwintu i nie masz do tego narzędzi, to nie bierz się za robienie tego samodzielnie, bo szkoda Twojego czasu i Twoich nerwów. Gdybyś wiedział jak to zmierzyć to byś tutaj nie pytał, tak?
Nie jest tak hop jeśli gwint masz już zużyty, a np JG do niedawna używali gwintu 13,5mm zamiast 14mm. A biorąc pod uwagę jakośc metalu używanego do replik pomiar może byc niedokładny.

Pain_xp
16-12-2009, 13:09
a prawda...

Moriasz
16-12-2009, 18:16
No właśnie ciężko mi wpasowac odpowiedni grzebień do gwintu, bo wykonanie jego jest tragiczne co nawet potwierdza to ze mam tłumik silesi i wkręca się on do mojego ak i spidera G'ty a jego tłumik od Leona wkręca się do niego a do mnie już nie :] heh....
Wydaje mi się że jest to Lewy 14x1 ale nie chce sobie narobic zbędnej roboty więc pytam. A przedłużkę nie będę robił długiej tylko z 10mm dłuższą niż mi wystaje precka 510.
A koszt wyniesie mnie zero tylko zabawa przy tokarce ;]

Alastor
16-12-2009, 18:28
Gwint jest 14x1, tu masz rację. Tylko zrób gwint osiowo, bo inaczej wychodzą niezłe zonki. Osiowo mam na myśli przekrzywiony tak żeby kompensował przekrzywienie gwintu na lufie :) Bo dam sobie rękę uciąc że gwint na replice będzie ciut skrzywiony. Chyba że to jakaś japonka

Pitas
16-12-2009, 18:39
mam tłumik silesi i wkręca się on do mojego ak i spidera G'ty a jego tłumik od Leona wkręca się do niego a do mnie już nie :] heh....

Weź to napisz jeszcze raz bo chyba zdolności percepcyjne mi spadły na tyle że nie do końca jarze- zgubiłem się w zawiłym gąszczu genealogii. Poza tym powodzenia i miłej zabawy, ale szczerze, na AK wszystko poza PBS-em wygląda średniawo- jest po prostu mało koszerne...

Alastor
16-12-2009, 19:21
Nie ma to jak w dwóch kartach śledzić jeden temat i się powtórzyć. Ehh, starość nie radość, i pamieć już nie ta.

Whisky
16-12-2009, 19:31
Gdyby mogło to w czymś pomóc , to mam coś takiego http://gunfire.pl/product-pol-1152190250-Lufa-zewnetrzna-do-M4.html , przy swoim HK 416 JG i do tego tłumik dźwięku 220 mm. , kiedy wszystko jest skręcone na mocno , to nie ma żadnych problemów z wylotem kulek .

Mam jedną taką przedłużkę w rezerwie .

Moriasz
18-12-2009, 23:33
No to zrobię sobie przedłużkę sam , na tokarce numerycznej , później zaprezentuje jak to będzie wygladac. :) Dzięki za pomoc.