Zobacz pełną wersję : Gogle/okulary przy okularach korekcyjnych
Jak w temacie.
Jestem na etapie poszukiwań ochrony oczu. Nosze okulary i nie mogę korzystać z soczewek.
Widzę że kilkoro użytkowników forum również nosi szkła - może potraficie polecić gogle czy okulary pod które zmieszczą się szkła korekcyjne?
Było kilkanaście razy poruszane...
Olej gogle, chociaż Drake zaraz poleci Ci Bolle x600 i spraw sobie okulary o nazwie Guarder GC-3. Sam używam takich od sierpnia zeszłego roku i jestem z nich nieziemsko zadowolony- 4 wymienne kolory szybek, nie parują, są lekkie i możesz je nosić na codzień jako okulary przeciwsłoneczne chociażby (jeżeli zostawisz ciemne szybki). Zebrałem po nich kilkanaście razy serie i nic się nie stało- żadnych rysek ani nic. Wśród toruńskich okularników są dość popularne.
A jak wygląda sprawa dobrania soczewek do tych guarderów gc 3? Da się to zrobić u torunskich optyków?
Plutonowy
29-10-2009, 16:37
Było kilkanaście razy poruszane...
Olej gogle, chociaż Drake zaraz poleci Ci Bolle x600
X500 Pitas :lol:
Piotrek tutaj znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań:
http://kpasg.net/viewtopic.php?t=176
masz tam też przepis jak tanio dorobić w Toruniu szkła korekcyjne :wink:
Te Guardery które poleca Ci Pitas możesz kupić w taiwangunie chwilowo nie ma ich w ofercie, ale mają się pojawić na początku listopada. Pisałem do nich w tej sprawie bo sam mam zamiar przesiąść się na nie właśnie ze wspomnianych wcześniej x500 :wink:
Ja robiłem w Optiluxie na starówce za bodajże 60zł.
Ja mogę polecić Peltory Maxim Ballistic. Są do dostania na allegro, chociaż toruński Procurator też je ma przynajmniej teoretycznie (w katalogu - jest problem ze sprowadzeniem oprawek na szkła). Używam ich parę tygodni i na razie jestem zadowolony. Nie parują. Jak się wezmę to skrobnę jakąś reckę.
Ja mogę polecić jednorazowe szkła kontaktowe+okulary noszone przez normalnie widzących. ;)
Ja mogę polecić jednorazowe szkła kontaktowe
Nosze okulary i nie mogę korzystać z soczewek.
Czytanie ze zrozumieniem :wink:
Plutonowy
30-10-2009, 13:50
Ja mogę polecić jednorazowe szkła kontaktowe+okulary noszone przez normalnie widzących. ;)
Tylko, że soczewki wymagają dużo większej uwagi i pielęgnacji niż normalne szkła korekcyjne. Będziesz bawił się w wyjmowanie przed snem i wkładanie na 24h? No i gdy soczewka Ci wypadnie to co zrobisz podniesiesz z ziemi i włożysz do oka?
Ja mogę polecić jednorazowe
Tylko, że soczewki wymagają dużo większej uwagi i pielęgnacji niż normalne szkła korekcyjne.
Czytanie ze zrozumieniem leży po raz kolejny :mrgreen:
Plutonowy
30-10-2009, 23:39
Czytanie ze zrozumieniem leży po raz kolejny :mrgreen:
Jednorazowe tym bardziej wymagają uwagi bo trzeba je zdjąć przed snem i później założyć nowe a nie wyobrażam sobie grzebania w oku brudnymi rękami w "strefie walki" :roll:
Tylko, że soczewki wymagają dużo większej uwagi i pielęgnacji niż normalne szkła korekcyjne. Będziesz bawił się w wyjmowanie przed snem i wkładanie na 24h? No i gdy soczewka Ci wypadnie to co zrobisz podniesiesz z ziemi i włożysz do oka?
Nosiłeś kiedyś soczewki, że twierdzisz, że wymagają DUŻO WIĘCEJ UWAGI?
Bo ja noszę od kilku lat i muszę stwierdzić, że mijasz się z prawdą. Nie wiem o jakie więcej uwagi Ci chodzi? O to, że jest wygodnie? Czy o to, że rano trzeba je założyć(minuta) i wieczorem zdjąć(10sekund)? A co do wypadania soczewek to chyba jakiś mitów się nasłuchałeś. Mi nigdy nie wypadła soczewka z oka. Po prostu nie ma takiej szansy na taki przypadek. Co więcej powiem, że w soczewkach pływam na basenie, w jeziorze, byłem w aquaparku(oczywiście w okularach pływackich) i nigdy nic nie wypadło. Owszem jak woda podmyje pod okulary to jedyne co się może stać to soczewka może się przemieścić na oku ale to wystarczy ją palcem przesunąć na swoje miejsce.
Także nie wiem dokładnie o co Ci chodzi,
Plutonowy
01-11-2009, 11:41
Czy o to, że rano trzeba je założyć(minuta) i wieczorem zdjąć(10sekund)?
Jasne, że tak ale nie bardzo widzę wykonywać tą czynność w "polu" gdzie bardzo łatwo o zabrudzenie soczewki. Tym bardziej że w środku nocy pod ostrzałem raczej nie włożysz sobie soczewek.
A co do wypadania soczewek to chyba jakiś mitów się nasłuchałeś.
Nie słuchałem bo widziałem już wypadające soczewki.
Także nie wiem dokładnie o co Ci chodzi,
Wrażliwość na zabrudzenia, konieczność zdejmowania w wkładania w warunkach polowych czy choćby przemieszczenie soczewki podczas walki gdzie nie mamy możliwości poprawienia jej położenia.
Naprawdę nie wiem jakich ty soczewek używałeś.
Szkoda, że masz takie doświadczenia, rozumiem na własnej skórze?
jaskul12
02-12-2009, 19:38
Całkowicie podzielam zdanie tfidos'a . Znane z autopsji a nie z podpatrzenia i nasłuchania się o szkłach. Od roku nosze soczewki. Nie ma znimi zadnego problemu rano zakładasz 15 sec wieczorem sciagasz 5sec kwestia dojscia do wprawy. Co do wypadania lub przemieszczania to jakieś mity chyba że grzebiesz paluchami w gałach. Szczerze powiem że kupiłem swoje pierwsze soczewki właśnie pod kątem hobby tj. ASG i motocykla. Bez okularów jest o wiele wygodniej można używać zwykłych okularów-gogli i pod kaskiem nic nie uwiera.
A próbowałeś użyć soczewek na grach 24/48h? Jak się sprawdzają??
Są ludzie noszący okulary których niczym nie przekonasz do ich zdjęcia i zastąpienia soczewkami, nie pomogą tu testy NASA czy US Army, że są niegroźne i nic się stać nie może.
Ja też będę nosił okulary i nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, boję się założyć soczewki, mam -4,5 więc gra bez okularów nie wchodzi w rachubę.
Co do tematu to poszperałem w sieci (sam też szukam okularów korekcyjnych nadających się do ASG) i znalazłem coś takiego:
http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=86&products_id=2350
Jasne, że tak ale nie bardzo widzę wykonywać tą czynność w "polu" gdzie bardzo łatwo o zabrudzenie soczewki. Tym bardziej że w środku nocy pod ostrzałem raczej nie włożysz sobie soczewek.
Na zeszłorocznym 48h o 5 nad ranem na warcie zmieniałem soczewki jednorazowe, więc da radę.
Teraz noszę soczewki "night and day" więc zmianą martwię się raz na 4-6 tygodni i żadne okulary nie są nawet zbliżone komfortem użytkowania do soczewek.
Na zeszłorocznym 48h o 5 nad ranem na warcie zmieniałem soczewki jednorazowe, więc da radę.
Nie będę przytaczał sytuacji, ale też potwierdzam, że da radę. ;)
Co do tematu to poszperałem w sieci (sam też szukam okularów korekcyjnych nadających się do ASG) i znalazłem coś takiego:
http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=86&products_id=2350
Gdybyś przeczytał faq dla początkujących (http://www.kpasg.net/showthread.php?t=14823) wiedziałbyś, że te okulary już były podane jako opcja dla okularników.
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.