PDA

Zobacz pełną wersję : Kamizelka KP9

Orzeł
07-10-2009, 22:46
Mam pytanie koledzy co sądzicie o tej kamizelce modułowej http://www.miwo-military.com/-produkty/pid,308/KAMIZELKA-MODU-OWA-KP-9
Chciałbym ją sobie kupić i nie wiem czy warto. I chciałbym mieć kamizelkę modułową bo ze stałymi kieszeniami nie sprawdza się w moim przypatku.
Z góry dziękuje za odpowiedzi :D

wesix
07-10-2009, 23:03
Cześć!
Generalnie MIWO, więc jakościowo będzie ok!

Ale:
1. nie ma "pełnych" pleców, przez co nie da się za bardzo przytroczyć camelbacka
2. z przodu ma zostawiona ogromną wolna przestrzeń, przez co traci się miejsce na dodatkowe ładownice, w bdb. do przenoszenia amunicji miejscu

Rozumiem, ze kusi Cię cena: 135PLN to faktycznie niewiele, ale po dozbieraniu 100PLN mozesz sobie pozwolić na o wiele lepszy moduł jak: http://www.miwo-military.com/-produkty/pid,310/KAMIZELKA-MODU-OWA-ATEK-2

Zastanów się.
Jeżeli teraz nie będziesz targał masy sprzętu to jest OK, ale skąd wiesz czy nie będziesz kiedyś potrzebował więcej miejsca na ładownice amunicyjne lub inne?
Lepiej mieć niewykorzystane miejsce, niż miejsca brak...

Pozdrawiam!
wx.//

Martinez
07-10-2009, 23:58
Miałem to jakieś dwa lata temu i byłem średnio z niej zadowolony. Po kilku akcjach ją opchnąłem. Jeśli chcesz mieć wygodne oporządzenie na dłuższe patrole itp. to radzę tobie skleć sobie jakiegoś beltkita a jako bazę kup sobie pasoszelki PT-3 a jeszcze lepiej JACKO. Mam obecnie to drugie i bardzo sobie chwalę.

http://www.miwo-military.pl/?p=8.458.PASOSZELKI-JACKO-(C).FR-14.MIWO-MILITARY

Pitas
08-10-2009, 01:14
Ja z kolei używam wersji uproszczonej tego co ma martinez- zwykłe miwowskie pt-3 oraz szelki ucieczkowe i też jestem strasznie zadowolony. Miejsce na 9 magów, ładownica na pistolet, manierka, nóż, torba zrzutowa, oraz nadupnik. Wszystko się ładnie mieści i masz całkowicie wolne plecy na jakiegoś camela/plecak.
Retal albo Franz zdaje się mają z kolei ta kamizelkę i chyba sobię chwalą. Bynajmniej nie słyszałem żeby który narzekał :]

Kuba
08-10-2009, 09:32
Mam model KP9 i da się na nie założyć pokrowiec na Camelbak lub plecak mocowany na taśmach.

Retal
08-10-2009, 13:22
PT3 jest idealny do dynamicznego przemieszczania się (biegania, padania i znowu podbiegania, czołgania itp) minus jest taki że przy moim obwodzie ładownice podczepione pod PT3 znajdują się po bokach bardziej z tyłu i ciasne ładownice do G3/M14 ciężko wyciągnąć z nich magazynek, a włożyć go z powrotem pod obstrzałem jest jeszcze ciężej (ale do tego jest zwykła torba zrzutowa)

Mam też kamizelkę KP8 (FRANZ ma KP9) i jestem zadowolony, do tego Dromader 3 litrowy i mam na sobie 6 magazynków + kieszeń na portfel/komórkę/opatrunek + torba zrzutowa + kieszeń na radio na szelce + 2 ładownice pistoletowe. = dodatkowo przydatne są wewnętrzne pojemne kieszenie, w które można włożyć mapy czy kamizelkę odblaskową.
Nie nadaje się do czołgania :)

Ja bym polecił Ci to co Martinez, lub PT3 + odpowiedni zestaw ładownic i kieszeni

Orzeł
08-10-2009, 13:34
dziękuje za wypowiedzi :P

Jaeger
08-10-2009, 14:21
Pierwsze pytanie do czego to potrzebujesz? jako set do dynamicznej walki, campingowy do lasu czy do CQB?

Pełne plecy w kamizelce jak się nie nosi balistyki albo nie u żywa do CQB to żadna rewelacja. Nie oddycha to tak dobrze jak pasoszelki. Czlowiek sie poci i odwadnia.

Pasoszelki są fajne jak się je bierze jako set do walki plus camping bo można na nich przenieść relatywnie najwięcej przy dobrym rozmieszczeniu masy: ładownice, woda, jedzenie, granaty, kurtka, poncho z podpinką a nawet odpowiednio mały śpiwór. Tu akurat bardzo dobre są Jacko jak napisał Martinez

Jqako set typowo do walki lepiej kupić KP8 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,307/KAMIZELKA-MODU-OWA-KP-8 która w sumie jest splitchestem albo jakiś klasyczny chest i do tego np dromadera.

MAJOR762
08-10-2009, 15:12
minus jest taki że przy moim obwodzie ładownice podczepione pod PT3 znajdują się po bokach bardziej z tyłu
A nie jest czasem tak że są różne rozmiary z różną długością "części roboczej"?? Bo wydaje mi się że tak jest i możliwe że masz po prostu za mały rozmiar.

I dopełniając to co napisał Jaeger - oporządzenie dobierasz też do stylu walki i pełnionej funkcji (ale to wyrabia się z czasem). Jeśli masz zamiar dużo biegać, dużo strzelać a nie czołgać się/leżeć to tak jak napisał Jaeger, najlepsza będzie kamizelka/chest.
Jeśli natomiast preferujesz dużo czołgania/leżenia a podstawowym kryterium nie jest megaszybki i łatwy dostęp do ładownic (zwłaszcza przy działaniu jako snajper/strzelec wyborowy) to najlepszy jest dobrze skonfigurowany beltkit.
Do walk w budynkach/mieście (CQB/MOUT) najlepiej sprawdzi się również chest/kamizelka.
Na długie patrole piesze, gdzie nosisz duży plecak lepszy będzie również chest, ale z pustymi plecami. Tak jak napisał Jaeger, kamizelka/chest z pustymi plecami jeśli nic na nich nie nosisz jest z goła bez sensu.
Do walki z samochodów (to raczej nie jest kryterium w naszych wyborach ale warto wspomnieć) również bezkonkurencyjny jest chest, z tym zastrzeżeniem że powinien mieć wszystkie kieszenie tylko z przodu (z boków ewentualnie małe rzeczy), plecy też raczej puste ze względu na wygodę siedzenia (tutaj jedynie camelbak nie będzie zbyt wielką niedogodnością).
Jeszcze gdybyś kiedyś pomyślał o panelach udowych - dobry panel udowy co prawda nie jest jakąś wielką niedogodnością, ale jeśli masz zamiar dużo chodzić/biegać to raczej jeśli jest możliwość lepiej z udowych zrezygnować. Generalnie panele udowe najlepiej sprawdzają się do CQB/MOUT (a i w MOUT z dużą ilością łażenia już też w średnio)
A już końcem końców kończąc to wszystko to jest jeden penis bo i tak z czasem sam dojdziesz do tego co najlepiej Tobie pasuje, bo znam takich co im najbardziej do lasu chest pasuje a ja do lasu nic innego niż beltkit bym nie założył.
Także pozdro i powodzenia w wyborze i zakupach :wink: