PDA

Zobacz pełną wersję : Chciałbym zacząć.

Oyama
04-10-2009, 21:07
Witam,
Mam 16 lat i chciałbym zacząć zabawę z ASG. Proszę o kilka rad, ponieważ nie wiem co i jak. Mam też pytanie za ile na początek kupić sprzęt ?

Ace
04-10-2009, 21:21
Zacząć chyba najlepiej od teorii.
Zapoznaj się z ofertą tego sklepu:
http://www.taiwangun.com/
potem tych
http://www.specshop.pl/
http://www.asgshop.pl/
http://www.zbrojownia.com.pl/

A jak wybierzesz sobie parę opcji to zarejestruj się na tym portalu
www.wmasg.pl
i przeszukaj forum na tematy dotyczące interesujących Cię replik.
Potem wróć tutaj i pytaj o radę. Czeka Cię sporo lektury, ale nie zniechęcaj się. Powodzenia!

Retal
04-10-2009, 22:55
Możesz też przyjść na manewry organizowane w Twojej okolicy http://www.kpasg.net/viewforum.php?f=3 i podpytać ludzi, pomacać repliki i zdecydować co wybrać :)

Dale
04-10-2009, 22:57
No a skoro zarejestrowałeś się na tym forum, a nie zadajesz pytań na powiedzmy naszej-klasie (jej mać), to domyślam się, że nie interesuje cię bieganie w dresie i japonkach, a noszenie kulek po kieszeniach.

Najpierw potrzebujesz ochrony oczu. Wątek o okularach znajdziesz na tym forum, a na ww. WMASGu to już w ogóle.

Potem mundur. Jeśli po kosztach, to Flectarn i DPM. A jak masz kasę, to to co ci się podoba, w wersji tańszej czyli chińczyki) albo droższa - kontrakty cywilne, albo lans na maksa - wojskowe (ale tutaj z cenią idzie często jakość).

Buty - w zasadzie dowolne usztywniające kostkę. Ale i to nie jest regułą.

Oporządzenie - dobierzesz do zasobności portfela, przybranej konwencji (np stylizacja pod daną armię, czy funkcję - co innego "snajper", a co innego wsparcie), czy po prostu własnego 'widzimisię'.

Oczywiście nie musisz mieć wszystkiego na raz. Fajnie jakbyś prośby o rady pisał po zdecydowaniu się na coś. Np "Jaka kamizelka do mundury xxx, dla wsparcia, i takiej repliki".

A za ile sprzęt? To zależy ile masz kasy, i jak bardzo jesteś zdecydowany. W super tanie repliki nie masz co się ładować bo się zniechęcisz. Raczej używane ze średniej półki kup. AS to studnia bez dna. Nawet sobie nie wyobrażasz ile kasy na to wydasz. Większość użytkowników tego forum wydała już ponad 4cyfrową sumę, a część to pewnie już do 5cyfr się zbliża albo przekroczyła. Także nie martw się ;)

Retal
04-10-2009, 23:01
Większość użytkowników tego forum wydała już ponad 4cyfrową sumę, a część to pewnie już do 5cyfr się zbliża albo przekroczyła. Także nie martw się ;)

Dobrze prawi Kolega Dale :)

Z okularów bez szukania polecamy Uvexy I-VO, lub jeśli masz wadę wzroku to Guardery z wkładką. Nie polecamy wszelkiego rodzaju masek paintballowych, czy też innych mających siatkę metalową zamiast osłony polypropylenowej.

falomiot
05-10-2009, 00:22
Ja tam polecam jak narazie na ten stan jak chłopak zaczyna okulary BHP mużna kupić w każdym sklepie BHP w Bydgoszczy Obi Leroju czy Castoramie. ZAZNACZAM ODRAZU ŻE PRZED UŻYWANIEM NALEŻY DO NICH STRZELIĆ PAROKROTNIE Z NAJMOCNIEJSZEJ Z DOSTĘPNYCH NA MANEWRACH REPLIK.

Polecam odwiedzenie "Sapera" na Magnuszewskiej nad Inter-marsze, odradzam militapl na Gdańskiej.

pozdro.

Oyama
05-10-2009, 08:17
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i przybliżenia mi trochę tego wszystkiego. Oglądałem już maski ochronne na allegro i doszedłem do wniosku, że te z metalową kratką nie będą dobre ;) Więc może coś takiego ?
http://allegro.pl/item748631746_profesjonalna_maska_ochronna_na_twar z_dzielona.html

Co do broni to chciałbym wydać hmm powiedzmy te 350 zł
Czy to byłaby dobra propozycja ?
http://allegro.pl/item757641728_replika_ak47s_cm028s_metal_gearbox.h tml

Czy lepiej szukać używek w tej cenie ? Dziękuję z góry za odpowiedzi ;))

Aha jeszcze jedna rzecz, jeżeli chodzi o akumulator w broni, na ile on starcza, domyślam się też, że należy się zaopatrzyć nie w 1 taki :P

Co do jednostki to hmm, jest jakaś taka na wzór do AT, SWAT, itp.. ?:))

Ace
05-10-2009, 08:50
Fajnie że posłuchałeś mojej rady, teraz posłuchaj rady Retala. Zaopatrz się w okulary (mogą być BHP, byle z atestem) i przyjdź na strzelankę spotkać się z ludźmi i porozmawiać. Terminy w okolicy poznasz z tego forum.

Masek nie polecam. Kiedyś byłem ich orędownikiem i sam biegałem w masce, ale nie sprawdzają się. Nie przyłożysz kolby do policzka i nie przycelujesz dokładnie. Jeśli potrzebujesz nosić okulary korekcyjne to lepsze będą gogle. Jeśli nie masz problemów ze wzrokiem to wg mnie najlepsze są mimo wszystko lekkie okulary ochronne w jakich biega większość z nas. Jest tu gdzieś o tym temat.

Model CM28 Cymy był swojego czasu bardzo polecany i popularny. Nie wiem czy na rynku nie ma nowszych modeli. Poczytaj, na pewno jest wiele opinii i wielu użytkowników.

Bateria 1 wystarczy. Za to przyda się kiedyś więcej niż 1 magazynek.

Co do munduru- odwiedź sklep Sapera w pawilonie na Magnuszewskiej albo MC Ranger na Sienkiewicza w bramie (koło pizzerii Da Grasso). Znajdziesz tam wybór mundurów Flecktarn i DPM z demobilu, które są zdecydowanie najtańsze i są naprawdę niezłej jakości (lepszej niż chińszczyzna).

No i wciągnij w to kolegów. Nie ma nic gorszego niż sprzęt kurzący się w szafie bo nie ma z kim strzelać.

Oyama
05-10-2009, 08:55
Rozumiem, ale maska chyba bezpieczniejsza bo w razie co chroni też resztę twarzy, no nie ? :)

Carlos
05-10-2009, 09:31
Z maską jest niestety kilka problemów:
1) większość masek jest wyposażona w siatkę, o której mówił Retal. To akurat nie jest rewelacyjna ochrona, bo kulka (podobno) potrafi się na takiej siatce rozprysnąć zamiast zatrzymać. W efekcie możesz poranić sobie oczy kawałkami kulki.
2) noszenie maski jest generalnie niewygodne - jak napisał Ace ciężko przycelować, często przeszkadza w czasie różnych sytuacji na manewrach
3) w maskach (może nie wszystkich, ale jednak) często się źle oddycha. Powoduje to szybsze zmęczenie i ogólny dyskomfort

Możesz spróbować wersji kombinowanej: okulary + maska na twarz. Spójrz do mojej galerii, a znajdziesz odpowiednie zdjęcie. Niestety problemy z oddychaniem w masce powodują, że okulary dość szybko parują.

Generalnie, podobnie jak poprzednicy, polecam na początek okulary ochronne.

Oyama
05-10-2009, 10:18
OK, a co do tego pytania -Jest jakaś jednostka utożsamiająca się do AT, SWAT, itp.. ?

tfidos
05-10-2009, 10:42
baterie tez warto kupic dodatkowa

ja kupilem ostatnio CM028c i niestety stockowa bateria wytrzymuje 30 minut strzelania :x

Oyama
05-10-2009, 11:33
Polecasz tą CM028c na początek ? Znalazłem takową używaną, roczną za 230 zł cały komplecik. Opłaca się ?

Ace
05-10-2009, 11:36
baterie tez warto kupic dodatkowa

ja kupilem ostatnio CM028c i niestety stockowa bateria wytrzymuje 30 minut strzelania :x

To niefajnie. Batka powinna wytrzymać przynajmniej tego 1 hi-capa albo znacznie lepiej i raczej nie powinno być problemu z wystrzeleniem 500 kulek z nietuningowanej repliki.

Co do AT i SWAT to są grupy rekonstrukcyjne siły specjalne policji, ale one skupiają się raczej na ćwiczeniu i symulowaniu działań AT i Policji niż uczestnictwie w strzelankach. To nie Counter Strike :D

Oyama
05-10-2009, 11:42
Na allegro CM028 są nowe za 360 za 400 zł, a na stronach z tego typu sprzętem za 308 zł ale w tej chwili nie dostępne. Dosyć spora różnica... Rozważę zakup tej używki.

tfidos
05-10-2009, 15:18
Kalasz cymy mozna polecic na poczatek.
Ja jestem zadowolony. Duzo fps i niezle wykonanie.
Tylko tam moja bateria taka sobie, u kolegi Mariusza w tej samej replice tez tak krotko trzyma :/

A.D.I.D.A.S
05-10-2009, 15:33
Bo nie potraficie ładować tyle ile trzeba dlatego wam batki padają.

Dołożyłbym trochę (tak do 550zł) i kupił jakiegoś kałaszka z metalowym body.
Odnośnie maski - wg mnie jest zbędna. Owijasz się arafatką i wychodzi na to samo a w każdej chwili możesz ją ściągnąć jak ci będzie za gorąco.

P.S
A Kałach z kolbą składaną tego typu ma ogromne problemy z łamliwością metalu z jakiego kolba została wykonana. Trzeba bardzo uważać. Jeśli interesuje cie rekonstrukcja AT to bardziej polecałbym ci MP5, G36, UMP czy AKMSa.

MAJOR762
05-10-2009, 16:17
AKMS to już raczej do rekonstrukcji oddziałów AT sprzed ładnych paru lat. Do aktualnych AT to tak jak już napisał Adaś, G36 (zarówno wersje C jak i K), UMP, MP5, ale może też być HK416 (CBŚ).

tfidos
05-10-2009, 23:24
Bo nie potraficie ładować tyle ile trzeba dlatego wam batki padają.w sensie ile powinienem ładować stockowy aku cymy 1100mAh 8,4V , ładowarką 8,4V 250mA :?:

A.D.I.D.A.S
05-10-2009, 23:39
Wylicz ze wzoru

(Pojemność Akku x 1.4) / ilość mAh dawanej przez ładowarkę

W twoim przypadku (1100 x 1.4) / 250 = 6.16 czyli 6 godzin i 16/100 godziny ( ~10 minut).

/R: poprawione :)

Alastor
05-10-2009, 23:41
Przy ładowaniu używam następujący następujący wzór:

(pojemność baterii / moc _ładowarki) * 1.4 = XX godzin

Zależnie od mocy ładowarki czas ładowania twojej baterii to:
250mA = 8h 40min
500mA = 4h 20min
1000mA = 2h 10min
Znalezienie tego w odmętach forum mi 10 sekund zajęło.

Pain_xp
06-10-2009, 07:58
pomijając całkiem fakt że te startowe bateryjki nie są za szczęśliwe...

MAJOR762
06-10-2009, 15:47
3 chińczyki miałem osobiście, 4 miałem kumpla, i 1 baterię ze stocka CM031 która swoje latka miała kupiłem sobie. Banglały aż miło, banglają do teraz. W tym niektóre lutowane po chamsku przeze mnie i nie zaszkodziło to im. Do totalnego 0V też zdarzyło się niejedną nieraz rozładować. Więc śmiem twierdzić że mit o kiepskości stockowych chińskich batek wziął się stąd że 1 na kilkaset trafi się felerna a reszta to nieumiejętność dbania o pakiet.

Jed
06-10-2009, 15:57
Major,

Żadem mit ja miałem 2 batki "chińskie" obie do d&#@

Pitas
06-10-2009, 16:15
Zgodzę się z Jedem. 3 chińskie batki, wszystkie 3 były beznadziejne.

Alastor
06-10-2009, 17:32
Jeden kontener z batkami stał na powietrzu, w mróz, inny zawierał batki robione z elektrolitu zmieszanego z sikami, bo Pao Lao nie mógł wyjść w pracy do łazienki, a inne są spoko. Chińska loteria związana z brakiem kontroli jakości.

A.D.I.D.A.S
06-10-2009, 19:57
A ja powiem wam że stare chińskie akumulatory były złe ... żywotność miały podłą i ogólnie ciężko było trafić na coś co nie wymagało zmiany ale zauważcie sami jaka nastąpiła poprawa jakości replik z Chin. W tym momencie wystarczy dbać o pakiet ładując go przepisowy czas i można spać spokojnie (tj. nie spać bo się pakiet przeładuje xD ).

falomiot
06-10-2009, 20:27
Ale SUPER MEGA OFFTOP sorry musiałem :twisted: :twisted: