PDA

Zobacz pełną wersję : Ochraniacze na kolana

Fox
03-09-2009, 17:35
Poszukuję jakiś ochraniaczy na kolana w olive do około 60zł. Co polecacie ? Co odradzacie ?

kuba.k94
03-09-2009, 23:25
Ja mam takie i nie narzekam.
http://www.allegro.pl/item716649205_nakolanniki_ochraniacze_kolor_oliv.h tml#gallery

Wiadomo w mało których nakolannikach chodzi się wygodnie, ale w budynkach itd. przydają się :).

W ogóle z tego co wiem to firma MIL-TEC to dobra firma ;].

Ja w swoich biegałem już na 2-3 strzelankach i jak na razie nie narzekam.

DoktorBartas_PL
04-09-2009, 00:13
Mil-Tec to firma dobra, jak nie masz w portfelu za dużo pieniędzy, ale często te pieniądze napływają. I stać cię na kupowanie sprzętu od nich co sezon.

Te nakolanniki się rozprują i ogólnie zdezelują dość szybko. Widziałem egzemplarze z których szmata została właściwie. Nie za wygodne, taśmy gumowe suwają się jak chcą po nodze... Trochę amortyzacji na kolano jest. Nie miałem okazji używać czegoś innego niż te Mil-Teci, ale i tak wrażenia podpowiadają poszukać czegoś innego.

Ace
04-09-2009, 08:33
Poleciłbym Ci te
http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_277&products_id=2479 ale wiem że to nie ta cena której szukasz. Niemniej jednak jest to dobra konstrukcja i czegoś podobnego powinieneś szukać. Przede wszystkim zwróć uwagę na zapięcia - te trójkątne. Pozwalają zapiąć nakolannik na miejscu, a nie wciągać go przez but i spodnie. Ponadto ruchome zapięcie pozwala spokojnie poruszać kolanem bez ograniczeń i zawsze ustawia paski pod odpowiednim kątem. (w odróżnieniu od nakolanników na rolki można swobodnie wyprostować nogę w kolanie jak i całkowicie ją zgiąć)
Dolny pasek jest z taśmy parcianej i trzyma nakolannik sztywno na podudziu pod kolanem. Górny jest z taśmy elastycznej i dostosowuje się do uda.
Ponadto materiał - nylon to zwykły ortalion i przetrze się błyskawicznie. Czeka Cię sporo cerowania :). Nakolannik jak to każdy ochraniacz dostaje mocno w d... i jednak powinien być z wytrzymałej kordury.

osek
04-09-2009, 09:09
W ogóle z tego co wiem to firma MIL-TEC to dobra firma ;].
Źle wiesz.
Ja również polecam alty. Nowe są drogie, ale warte ceny. Ja moich używam na każdej strzelance od trzech lat i cały czas sie bardzo bardzo dobrze trzymają.
Widziałem używane za mniej niż 60 zł.

Jaeger
04-09-2009, 11:06
A ja polecę podobny do alt model Hatch Centurion http://www.azymut.waw.pl/sklep/produkt.php?id=536&idg=75 (akurat zielonych nie mogłem na szybko znaleźć) . Mam i miałem okazję porównać z altami. Hatche są od alt wygodniejsze i lepiej wykonane. Poza tym są prawe i lewe a nie jak przy altach dwa prawe..

A.D.I.D.A.S
04-09-2009, 12:10
Używałem te tanie MilTecowskie - Masakra.
Może i wyglądają jako tako ale po kilku godzinach w tych nakolannikach masz chęć je zerwać z kolan i wywalić w kosmos. Alty miałem założone raz i jak to zabawnie mówią "O raz za dużo" (Zaczynasz odczuwać nieodpartą potrzebę kupienia ich) :D Są piekielnie wygodne i nie czuć ich na nogach. Chronią znakomicie a zarazem ładnie amortyzują. Jedyne co mi w nich nie pasowało to jak Jaeger napisał są 2 prawe, ale nie wpływa to na komfort a raczej na estetykę (choć można uznać to za czepialstwo). Hatch-ów nigdy nawet na oczy nie widziałem więc powiedzieć o nich nic nie mogę. Jestem tylko zdziwiony że coś może być wygodniejsze od ALT.

Podsumowując
Dozbieraj trochę kasy i kup nówki albo poszukaj dobrze używek (wspominałem już że bardzo ciężko je zniszczyć ?). Twoje kolana podziękują ci za ten zakup.

MAJOR762
04-09-2009, 14:31
Czasem zdarza (zdarzało??) się że jakiś koleś nówki alty oliwkowe za 89 wystawiał, ale trzeba było polować żeby trafić. Widziałem kilka razy tą aukcję, niestety zawsze wtedy byłem bez kasy :x :?

Jaeger
04-09-2009, 14:42
W szczytowym okresie w zeszłą jesień za 79 były te alty...

brit
04-09-2009, 16:40
są 2 prawe, ale nie wpływa to na komfort a raczej na estetykę (choć można uznać to za czepialstwo).
Na wygodę użytkowania nie wpływa to w najmniejszym nawet stopniu.

Sirius An Hezron
04-09-2009, 23:11
Można jeszcze poszukać "krk ochrona masochist". Kiedyś nie były zbyt drogie, chociaż przy ich cenie wolałbym dołożyć do czegoś wojskowego.

Jaeger
04-09-2009, 23:48
Można jeszcze kupić bijansy z demobilu za jakieś 40 zeta na allegro. Fajne, bardzo mocne i wykonane z dobrych materiałów i nie zsuwają się. Ich minusy są takie że noga się w nich potrafi spocić i w czasie dłuższego marszu mogą się dać we znaki. Mi zaczynała łydka od nich trochę sztywnieć.

wesix
05-09-2009, 15:03
Było mówić prędzej...miałem kilka par ochraniaczy ALTA na sklepie, w cenach od 45zł do 70 zł, w zależności od stanu, te za 45zł były w stanie db, drobne rysy na plastikowej części, dziś sprzedałem ostatnią...sorry winetou :D...wszystkie od naszych wspaniałych wojaków z SPWL Poznań.
Może jeszcze coś się pojawi za jakiś czas.
pozdros!

Ace
05-09-2009, 22:15
A nie zapomnij dać znać jak będziesz miał nałokietniki. Zielone.

wesix
06-09-2009, 11:11
Mam chcesz?

Ace
06-09-2009, 13:51
chętnie -> PW @ Wesix

Fox
12-09-2009, 15:56
http://www.vest.pl/product-pol-4032-HIGHLANDER-ochraniacze-na-kolana-DPM.html

a takie ochraniacze byłby dobrym wyborem czy nie?

wesix
12-09-2009, 16:02
Taka sama chińszczyzna jak wszystkie inne tego typu.
Ale mają plus:
są w DPM'ie.

Sirius An Hezron
13-09-2009, 09:09
Wesix bez przeginania.
Highlander to firma specjalizująca się w robieniu plecaków turystycznych i podobnych sprzętów. Potem zabrali się za trzaskanie kopii MOD'owskiego szpeju np. assault vestów itp. idzie im to znacznie lepiej od Web-Texa. Co do nakolanników, szałowo nie wyglądają, czy to chińszczyzna nie wiem. Biorąc pod uwagę inne produkty tej firmy, mogą być dobre.
Póki co miałem styczność z assault vestem i plecakiem tej firmy i są w porządku.

Tak czy siak lepiej dozbierać na Alty.

wesix
13-09-2009, 09:52
Sirius...
Miałem styczność z kilkoma produktami highlandera i na metkach, drobnym druczkiem: "Made in China", ale to w sumie powszechna praktyka u większości "tańszych producentów, że przenoszą produkcje do kraju naszych mniejszych, żółtych braci, dzięki temu produkty tych firm są tańsze.
Co wcale nie oznacza, że są do niczego...chodzi mi bardziej o "porównywalną jakość" tych rzeczy...oraz o pewną loteryjność: ot, po prostu raz trafisz na gorzej a raz na lepiej zrobiony produkt.

Co by OT za duży nie był:
Tak jak Sirius mówi, szału wizualnie te nakolanniki nie robią, ale jak Ci się podobają to je kup, nie będą się wiele różnić (zapewne) jakościowo od innych produktów w tym przedziale cenowym, jak na zastosowanie "airsoftowe" pewnie wystarczą.

Jaeger
13-09-2009, 10:14
Akurat na dziś dzień Made in China czy inny azjatycki kraj nic nie znaczy. Szpej i ciuchy 5.11 mają metki Made in China, Blackhawk i słynna niemiecka Tatonka (Tasmanian Tiger) Made in Vietnam a Truspec Made in Philipines. Liczy się w sumie dla kogo coś jest robione i jaką kontrolę jakości przechodzi.

LeonOlo
13-09-2009, 15:08
Kupiłem Alty... mieliście absolutną rację.

Alastor
16-09-2009, 01:41
A ja mam pytanie o inną markę, KRK Masochist, szczególnie o nową wersję. Jest niby na wmasg recka, ale strasznie pobieżna. Ktokolwiek widział, ktokolwiek ma(i da pomacać?)?.

Sirius An Hezron
16-09-2009, 10:20
Ja miałem dokładnie ten model, który był opisywany przez wmasg.
Były wygodne, nie przesuwały się, no i spełniały swoje zadanie (przy sporej glebie, która przerwała sprint, kolano miałem całe, bez nich wolałbym nie wiedzieć co by się stało).

Chwaliłem jest sobie, ale zbyt rzadko używałem to i zostały sprzedane. No i chyba najwięcej osób zniechęcał do nich ich nie wojskowy wygląd.

A.D.I.D.A.S
16-09-2009, 20:36
Bo Masochisty to ochraniacze dla skejtów, rowerzystów ekstremalnych i innych narażonych na urazy kolan sportowców eX. Jako ochronę wybrałbym Masochisty, jako lans i rekonstrukcję Alty, bo wygodne są tak samo. Zależy kto czego poszukuje.

Alastor
16-09-2009, 23:21
Alty są mocowane na dwa paski, Masochisty mają ten niby rękaw na sobie. Wydają się pewniejsze jeśli idzie o mocowanie. I chyba są tańsze od Altów są, ale się mylić mogę.
Ogólnie najbardziej obawiam się czy mi nogę obejmą, jestem delikatnie mówiąc grubonogi. Współczynnik lansu mnie wuj obchodzi jeśli idzie o tego typu ochronę osobistą :)

wilku
17-09-2009, 08:15
Przy prawdziwym maszerowaniu każdy ochraniacz robi się niewygodny z biegiem kilometrów. Wtedy możliwość szybkiego i łatwego zakładania /zdejmowania się przydaje.

Lisu
17-09-2009, 09:22
Ja osobiście mam i używam masochistów tych co na wmasgu były opisane. I powiem, że bym nie zamienił ich na nic innego - fakt, ciężko się je zakłada (ale można zsunąć na kostki dla odpoczynku), ale za to trzymają się pewnie, są wygodne i bardzo dobrze spełniają swoje zadanie. A że nie wyglądają airsoftowo ? To mam akurat w głębokim poważaniu, bo bardziej mi zależy na zdrowych kolanach niż lansie.

Alastor
17-09-2009, 14:00
Właśnie to że są nie dla wojska a dla skejtów itp mi odpowiada. Oni wykonują różne ekwilibrystyki, więc ochraniacz musi być wygodny i nie krępować. I zdarza im się dostać ciężką lekcję od Pani Grawitacji, więc muszą być też mocne. Zastanawiałem się jeszcze nad bijansami, tylko CB lub UCP nie należą do moich ulubionych kolorów :)

Jaeger
17-09-2009, 14:12
na allegro sa woodlandy akurat.

Alastor
17-09-2009, 14:41
Rozmiar S i M :) A jestem chyba za tępy żeby do nich rozmiarówkę znaleźć.

Jaeger
17-09-2009, 14:46
SIZING MEASUREMENT CHART:
Small

-Above Knee (between Quad and Knee Joint) 16" - 19"

-Below Knee (between Calf and Knee Joint) 14" - 16"
Medium

-Above Knee (between Quad and Knee Joint) 17" - 20"

-Below Knee (between Calf and Knee Joint) 15" - 17"
Large

-Above Knee (between Quad and Knee Joint) 18" - 21"

-Below Knee (between Calf and Knee Joint) 16" - 18"