PDA

Zobacz pełną wersję : Akademia Pierwszej Pomocy

szczur
11-08-2009, 13:45
http://img21.imageshack.us/img21/4815/20090806191816.jpg (http://img21.imageshack.us/i/20090806191816.jpg/)

Akademia Pierwszej Pomocy specjalizuje się w szkoleniu profesjonalnych służb ratowniczych oraz osób niezwiązanych z branżą medyczną, chcących pogłębić wiedzę z zakresu pierwszej pomocy i ratownictwa.

Dbając o wysoki poziom wyszkolenia praktycznego w trakcie naszych zajęć zapewniamy profesjonalny sprzęt szkoleniowy:
– jeden fantom na dwóch słuchaczy (dysponujemy ponad 300 fantomami, posiadamy jedyne w Toruniu specjalistyczne fantomy do zadławień, fantomy osób otyłych, młodzieńców, dzieci i niemowląt), Udostępniamy Państwu również fantomy z komputerem do bezpośredniego sprawdzenia poprawności wykonania akcji ratunkowej.
– do ćwiczeń używamy profesjonalnego zabezpieczenia przed zakażeniami krzyżowymi podczas zajęć na fantomach,
– najnowsze defibrylatory treningowe AED,
– przestrzenne rekwizyty medyczne,
– plansze dydaktyczne,
– prezentacje multimedialne,
– materiały pomocnicze

http://img268.imageshack.us/img268/9828/35585605927ded026e9.jpg (http://img268.imageshack.us/i/35585605927ded026e9.jpg/)
Dla zorganizowanych grup ASG chcacych wziąść udział w szkoleniach jesteśmy wstanie rozszerzyć materiał o urazy pola walki.

Strona informacyjna oraz najblizsze szkolenie: http://www.hkr.torun.pl/app/oferta.html

temat zamieszczony za zgoda Admina

Alastor
13-08-2009, 01:49
Szkolenie 7 godzinne 130 zł, w takim razie ile kosztują dłuższe szkolenia? czy są dostępne dla osób indywidualnych? Jeśli tak to czy również tam będą zniżki dla studentów?

szczur
13-08-2009, 13:08
Szkolenie 7h (dwa spotkania po 3,5h) są skierowane przedewszystkim dla odbiorców indywidualnych, kursy w wiekszym wymiarze czasowym a tym samym obejmujacy wieksze partie materiału teorytycznego oraz zawierajace dłuzsze bloki cwiczeniowe (praktyczne) są kierowane przedewszystkim do grup zorganizowanych, firm, stowarzyszeń, klubów.

Informacje znajduja sie na naszej stronie, osoby które są zainteresowane prosze kierować pytania na drodze priv (GG, mail)

szymon
13-08-2009, 13:11
Jak się będzie jakaś grupa zbierała na taki kurs, to jestem zainteresowany :)

Jed
13-08-2009, 13:39
No to jest już dwóch. Ja też chętny

Pain_xp
13-08-2009, 14:32
wstępnie też bym się zdeklarował, warto sobie to wszystko odświerzyć co jakiś czas...

szczur
13-08-2009, 14:53
Termin najbliższego kursu 14-16 wrzesień szkolenie podstawowe z zakresu udzielania pierwszej pomocy w wymiarze 7h otwarte dla wszystkich chetnych.

Na zakończenie naszych szkoleń kursanci otrzymują:
- certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności,
- podręczną apteczkę,
- płytę CD z materiałami z kursu,
- notatki do prezentacji.

szymon
13-08-2009, 16:15
Jaki zakres materiału? Pytam się bo siedem godzin to mało trochę :P Kurs PP organizowany przez PCK trwa 16 godzin a cena podobna :roll:

szczur
13-08-2009, 17:01
Forum nie jest dobrym miejscem na odpowiedz na kazde pytanie, jeżeli jesteś zdecydowany na kurs to proponuje kontakt bezpośredni (dane kontaktowe widnieją na naszej stronie).
Jeżeli pytasz o szczegoły kursu takie jak zakres materiału oraz treści wykładowe to najlepsza droga na uzyskanie odpowiedzi to mail app@hkr.torun.pl

Ponadto jezeli masz mniej oficjalne pytania to zapraszam na GG.

Co PCK i ich kursów są one prowadzone w oparciu o standardy Polskiego Czerwonego Krzyża a zajecia prowadza głownie instruktorzy PCK.

Akademia Pierwszej Pomocy prowadzi swoje szkolenia w oparciu o wytyczne European Resuscitation Council 2005 (ERC2005) oraz Basic Trauma Life Support (BTLS) zajecia natomiast prowadza ratownicy medyczni z akredytacja szefa wyszkolenia Jacka Starzyńskiego.

szymon
13-08-2009, 18:58
Sądzę, że w takim ogłoszeniu powinny znajdować się informacje o zakresie materiału szkolenia, zapewne nie tylko ja jestem zainteresowany takimi danymi :wink:

szczur
13-08-2009, 19:39
Informacje są oczywiscie dostepne dla potencjalnych uczestników kursu, niemniej w internecie tego nie publikujemy i nie bedziemy, konkurencja nie śpi ;)

Tym bardziej cieszy mnie fakt pozytywnego odzewu i sporego zainteresowania.

Paramedic
13-08-2009, 19:49
Informacje są oczywiscie dostepne dla potencjalnych uczestników kursu, niemniej w internecie tego nie publikujemy i nie bedziemy, konkurencja nie śpi ;)

Hahaha, nie przesadzacie? W tym temacie (wytycznych) i tak wiadomo o co chodzi a dwa, a jak konkurencja uda potencjalnego kursanta? hehe dobre...

Mnie osobiście ciekawi tylko dlaczego 7h, to niedużo...

IronMan
13-08-2009, 21:02
Nasza grupa zainteresowana. Mimo iż większość jest po podstawowym szkoleniu z PP chętnie odświeżymy sobie wiedzę. Prosiłbym o dodatkowe informacje na PW na temat dłuższych i bardziej zaawansowanych kursów.

Jak ze swojej strony oceniacie kursy PCK w porównaniu do waszych? (pytanie z czystej ciekawości).

I fakt... 7 godzin to strasznie mało.

Dale
14-08-2009, 10:51
Albo są lepsi, albo informacje na ten temat są tajne :wink:

Ssak
14-08-2009, 11:25
Co PCK i ich kursów są one prowadzone w oparciu o standardy Polskiego Czerwonego Krzyża a zajecia prowadza głownie instruktorzy PCK.

Standardy PCK w kursach PP odnośnie RKO nie różnią się od standardów ERC. Poza tym (przynajmniej w Bydgoszczy) większa część instruktorów PCK jest czynna zawodowo (karetka i izba przyjęć).

P.S
Informacje na temat zakresu kursów (5 i 16 h) znajdują się na oficjalnej stronie PCK (http://www.pck.pl/pages,119_123_161.html;;;http://www.pck.pl/pages,119_123_162.html). Cenna rada: jeżeli chcecie robić kurs PCK zgłoście się do jakiejś Grupy Ratownictwa PCK a nie do Zarządów.

Hoszimin
14-08-2009, 21:40
Pozwólcie, że wtrącę się w Waszą dyskusję.

Szkolenie o którym poinformował Was Marcin (szczur) to szkolenie indywidualne przeznaczone dla pojedynczych osób. Skierowane jest ono głownie do firm, które nie chcą szkolić wszystkich pracowników, natomiast muszą zgodnie z obowiązującym Kodeksem Pracy mieć przeszkolonego przynajmniej jednego. Przygotowaliśmy zatem program którym objęci są wszyscy, bez względu na specyfikę pracy i zagrożenia z niej wynikające:
- Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia: [5h]

Pierwsza pomoc i łańcuch ratunkowy.
Prawne aspekty udzielania pomocy.
Bezpieczeństwo na miejscu zdarzenia ; organizacja miejsca wypadku
komunikacyjnego.
Postępowanie przy omdleniu, utracie przytomności, zakrztuszeniu.
Postępowanie z ranami, złamaniem otwartym i zamkniętym, ciałem obcym
w ranie, ranami głowy, klatki piersiowej i brzucha.
Następstwa działania ciepła i zimna.
Resuscytacja krążeniowo-oddechowa w różnych grupach wiekowych.
Postępowanie w dusznościach, bólu w klatce piersiowej, drgawkach oraz
przy zaostrzeniu cukrzycy.
Wzywanie pomocy.
Wyposażenie apteczki.
- Ćwiczenia w trakcie szkolenia obejmują następujące zagadnienia: [2h]
Naukę przywracania funkcji życiowych w różnych grupach wiekowych
Opatrywanie ran i unieruchamianie kończyn.
Usuwanie ciała obcego z górnych dróg oddechowych w różnych grupach
wiekowych oraz kobiecie w ciąży.
Układanie poszkodowanego w pozycji bezpiecznej.
Odwracanie poszkodowanego z brzucha na plecy.

Akademia Pierwszej Pomocy nie specjalizuje się w szkoleniu z ratownictwa taktycznego. Na rynku polskim istnieje niewiele firm takich jak np. reago.pl, które są wyspecjalizowane w tym zakresie.

Akademia szkoli również grupy zorganizowane. Jeśli więc zbierze się grupa minimum 10 osób to jesteśmy w stanie opracować osobny program dostosowany do Waszych oczekiwań. Śmiało możemy rozszerzyć też wymiar godzinowy.

Moja propozycja dla Was na szkolenie 16h:

(program oczywiście może zostać dostosowany jeszcze bardziej do Waszych potrzeb)

- Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia: [8h]
Pierwsza pomoc i łańcuch ratunkowy.
Prawne aspekty udzielania pomocy.
Bezpieczeństwo na miejscu zdarzenia.
Ocena poszkodowanych i segregacja rannych,
Badanie fizykalne (szczegółowe),
Postępowanie przy omdleniu, utracie przytomności, zakrztuszeniu.
Resuscytacja Krążeniowo Oddechowa w różnych grupach wiekowych.
Automatyczna Defibrylacja Zewnętrzna.
Pierwsza pomoc w sytuacjach urazowych takich jak: obrażenia spowodowane
bronią palną, amputacja urazowa, odma, wytrzewienie, złamanie zamknięte
i otwarte, obrażenia wywołane wybuchem
Metody ewakuacji poszkodowanych,
Wzywanie pomocy.
Wyposażenie apteczki.
- Ćwiczenia w trakcie szkolenia obejmują następujące zagadnienia: [4h]
Naukę przywracania funkcji życiowych w różnych grupach wiekowych
Opatrywanie ran i unieruchamianie kończyn.
Usuwanie ciała obcego z górnych dróg oddechowych w różnych grupach
wiekowych oraz kobiecie w ciąży.
Odwracanie poszkodowanego z brzucha na plecy.
Układanie poszkodowanego w pozycji bezpiecznej.
- Do tego w terenie (najlepiej w takim w którym ćwiczycie): [4h]
Symulowane wypadki
Resuscytacja Krążeniowo Oddechowa w sytuacjach szczególnych

Szkolenia z założenia nie jest szkoleniem taktycznym. Jest to szkolenie w trakcie którego zdobędziecie praktyczna wiedzę i umiejętności potrzebne w stanach zagrożenia życia na wypadek wypadków w trakcie ćwiczeń i gier.

Koszt 16 godzinnego szkolenia od osoby to 160,00 zł przy założeniu, że uzbiera się minimum 18 osób.

Wszelkie pytania dotyczące programu szkolenia oraz oferty Akademii proszę kierować na adres e-mail: app@hkr.torun.pl lub tel. 605 390 392

Pozdrawiam
---------------------------------
Grzegorz Sagan
Przedstawiciel APP
region kujawsko - pomorski
tel. 605 390 392
e-mail. app@hkr.torun.pl
-- www.hkr.torun.pl --

szymon
15-08-2009, 11:45
No to zbieramy 18 osób.

Czy program obejmuje także zakładanie kołnierza i szyn ?

Paramedic
15-08-2009, 17:56
Pozwólcie, że wtrącę się w Waszą dyskusję.

Grzegorz Sagan
Przedstawiciel APP
region kujawsko - pomorski
tel. 605 390 392
e-mail. app@hkr.torun.pl
-- www.hkr.torun.pl --

Jeśli chodzi o tego człowieka, to wierzę że sprawa będzie poprowadzona profesjonalnie- nie można było tak od razu?

Może pomogę i dołączę do instruktorskiego grona? Wtedy na moje będzie można wzbogacić szkolenie o kołnierz na pewno, o szynę też ale w sumie po co? Ktoś wozi w apteczce szynę Kramer'a? Nie pytam ratowników MEDYCZNYCH hehe

szymon
15-08-2009, 19:24
Ja chce wozić, ale nie będę kupował czegoś, czego nie wiem jak obsłużyć

Paramedic
15-08-2009, 21:32
Nauczę Cię, ale nie woź, są ważniejsze rzeczy na wypadku, co innego kołnierz ale walimy offtop więc powiem tylko, że nie ma problemu na moje (z tego co kontaktowałem się z Grześkiem).

szymon
17-08-2009, 00:07
To co jeszcze wrzucić do apteczki? Oprócz tego co jest wg. jakieś tam normy DIN?

szczur
30-08-2009, 23:05
Termin najbliższego szkolenia [7h] dla osób indywidualnych 23-25 wrzesień

szymon
30-08-2009, 23:06
Ja odpadam, poszedłem na studium ratownictwa więc mnie nauczą :P

IronMan
03-09-2009, 14:19
Dla osób chętnych. SPAT zbiera ekipę na szkolenie rozszerzone (16h).

Najprawdopodobniej ekipę będziemy zbierali do października bądź listopada. (o ile jest taka możliwość).

Jeżeli ktoś jest chętny zapraszam na nasze forum: www.spatbydgoszcz.fora.pl do działu "sprzedam" gdzie pojawiła się oferta o PP.

grzechu
03-09-2009, 22:00
Pozdrowienia dla Bunioxa :-)