PDA

Zobacz pełną wersję : Firmy

Paramedic
03-08-2009, 23:39
Ktoś by mógł opisać firmy i ewentualnie jakość produktów firm G&G, G&P i Classic Army? Jak te firmy stoją względem siebie (biorąc pod uwagę markę i jakość), rozwinięcie skrótów dwóch pierwszych też będzie OK, ;)

Retal
03-08-2009, 23:42
Ogóle to będzie ciężko... chyba że jakiś konkretny model Cię interesuje, albo z jakiegoś konkretnego sklepu, bo mogę trochę opowiedzieć o CA SLR z asg szopu

wesix
03-08-2009, 23:43
Zależy o replikach jakiej broni mówisz. Różne produkty, rożnie wypadają.

Ale by uogólnić jakość wyrobów posłużę się pewnym schematem:

1. G&P
2. G&G
.........
.........
.........
Chińskie repliki typu BOYI, CYMA, JG
.........
.........
.........
Gruba kreska
........
........
........
CA

:twisted: :mrgreen:

Retal
03-08-2009, 23:47
No bez przesady, akurat SLR jest całkiem dobrze wykonany, gdyby nie to że asg szop bał się dokręcić kilku śrubek, to musiałem włożyć ponad 2K w G3 żeby zasięg przerósł SLR-a po I levelu (400 fps). ROF też jest fajny - 14-15 strzałów na sek. Dźwięk / kultura pracy /jest o niebo lepszy niż w Boyce, chociaż daaaaaaleko mu do kultury pracy AK Beta Specnaz od TM, to jednak osiągami bije Betę o głowę. (a beta bije o głowę Boykę)

Ogólnie warty był każdej złotówy z 1500 PLN które na niego wydałem.

wesix
03-08-2009, 23:52
Oj, żarcik taki troszkę.
A tak na serio, to Paramedicu zależy o jakiej konkretnej replice mówisz.
A poza tym opinie o nich skażone będą zawsze, indywidualnymi doświadczeniami graczy.
Jeżeli chcesz kupić emkę, to G&P,
jeżeli chcesz AK, to TM, BOYI, nie wiem jak jest z G&G,
jeżeli chcesz się męczyć z CA to kup CA ;)
...ostatnio...jakoś kiepsko z to ich "markowością" i jakością po prostu...

Retal
03-08-2009, 23:54
Zgodzę się z Wesixem, raczej chodzi o to, że jak Ci się spodoba jakaś replika, to nie koniecznie będzie ona super hiper wypasiona i bezawaryjna tak samo u jednego jak i u drugiego producenta. Zdarzają się kwiatki i wpadki... każdemu... więc lepiej zapytaj jaka replika Cię interesuje. Może akurat boyka robi coś lepsze niż CA a 3 razy tańsze :)
W sumie CA to tylko marka, bo i tak produkowane jest przez małe żółte rączki, tyle że sprzedawane z większym marketingiem i może delikatnie większą finezją w projekcie (pseudo metale zamiast pseudo plastików)

wesix
03-08-2009, 23:57
...a co do rozwinięcia skrótów to:
G&G - Guay Guay (Gej Gej) i nie pytaj mnie co to znaczy,
G&P - Dźi end Pi (cholera wie ;) )

Retal
03-08-2009, 23:57
G & P - Gej & Pejcz

Wolfi
04-08-2009, 01:23
G & P - Gej & Pejcz
Masz w kły pyszczek ;*

;]

Alastor
04-08-2009, 01:30
I wychodzi z ludzi druga natura :D
G&G i G&P różnią się jedną literką. Jakościowo G&P przebija ich jedynie emkami. Świetny sprzęt robią. Kiedyś, dawno dawno temu CA było stawiane za wzór jakości. Metalowe body(znal gorszy niż chiński), bezawaryjność(na poziomie chińczyków sprzed trzech lat, pi razy drzwi), ceny z kosmosu(w kontekście cena/jakość).

Paramedic
04-08-2009, 07:43
Guay Guay? hmmmm nie mam doświadczenia ale tak chińsko brzmi? Czy się mylę? Interesuje mnie przedział karabiny snajperskie, właśnie z tych trzech firm...

Kuba
04-08-2009, 08:08
Jakość wnętrz w G&G jest dla mnie co najmniej średnia. Akurat te trzy firmy to nie maja nic ciekawego w ofercie na karabin dla snajpera. No chyba, że mówimy o eMce wykręconej na 600fps :roll: .

Na karabin dla snajpera to lepiej pomyśleć o TM lub Maruzen. Tym bardziej, że TM ma wypuścić nowe L96.

wilku
04-08-2009, 08:36
Paramedic, zależy jaki model.

Taki TM jak porównać Famasa i Auga, albo M16VN do M4A1 (nawet w starej wersji), to dwie różne kategorie replik. Po prostu jedne konstrukcje są bardzo udane inne mniej.

Tak jak wersja M15Ax CA z czarnymi szkieletami była nadwyraz udana, tak inne, nowsze już niekoniecznie.

GnG jest wzorem niekompatybilności, 'gorszy' pod tym względem jest ICS no i PTW systema. Poza tym, że konstrukcyjnie są zupełnie inne, niż 'klasyczne' repliki. GnG promuje się jako full steel mega, a tymczasem wymiana szkieletu GB może okazać się nie małym wyzwaniem.... dla pilnika.

Jak dla mnie klasą samą w sobie, poza małymi wpadkami, jest TM. W tych replikach, drobne inwestycje w środek i nieco większe w wygląd dają w efekcie naprawdę bardzo dobre zabawki.

Lisu
04-08-2009, 08:45
Miałem styczność z emkami G&P - świetna sprawa.
Miałem styczność z L85A2 G&G - bardzo dobra replika.
Miałem stycznosć z M15A4, M15A2 zarówno Carbine i Rifle - bardzo dobre repliki (ale tak jak napisał Wilku, to były te stare modele)

Co do replik snajperskich - TM daleko z przodu (z ty swoim magicznym HU ;) ) razem z Maruzenem. Potem to już kwestia włożonych w stockowe bebechy pieniędzy.

Ps. Wilku - odmłodniałeś :) Szkoda, że nie jesteś z Inowrocławia :D

MARINE
04-08-2009, 09:44
O ile się nie mylę to G&P= Guay Peng czy jakoś tak.
Co mogę powiedzieć, CA jak dla mnie przerost "formy nad treścią i to za duże pieniądze". Mówię tutaj o emkach, nie wiem jak reszta z replik CA. Miałem emke w wersji starszej, ciągle się psuła, ciągle była jakaś awaria. Mniej awaryjna była już emka od P&J II generacji, oczywiście nie licząc body :).
Zdecydowanie bym brał G&P zamiast CA. Moim zdaniem bebechy są podobnej jakości, niektóre na plus dla GP niektóra dla CA (mówię o starych wersjach). Jednak wizualnie emki od GP są zdecydowanie lepsze, i to za podobne pieniądze.

Paramedic
04-08-2009, 14:44
No cóż może tak bardziej precyzując, karabin wyborowy SR-25, zastanawiam się, z dużym akcentem na słowo zastanawiam, spotykam wersje CA i G&G, w sumie cenowo to wygląda podobnie... Nie widziałem innych markowych w tym modelu...

Plutonowy
04-08-2009, 15:19
Jest jeszcze G&P ale chyba nie produkowany już w wersji z przedłużonym GB. Jedyna szansa na dostanie to kupno używki. Co jakiś czas się na allegro pojawiają. No i z tego co na wmasg ludzie piszą to byłby to najlepszy wybór, potem CA a potem G&G. Takie przynajmniej zdania krążą o replikach SR-25.

zeromag
04-08-2009, 17:02
SR25 G&G nie ma przedłużonego GB wiec chyba jednak CA ma sens

jawor
04-08-2009, 21:35
Wesix, mam M15A4 CA z 2004 roku 8)
nadal śmiga, choć po normalnych przejściach :wink: .

Dla mnie klasą są repliki TM, już wiele razy słyszałem o "wiekowych" replikach, które nadal siały kulki i postrach.

Każda firma może wypuścić super udaną serię replik, i życzę każdemu, aby z takiej serii miał replikę.

pozdrawiam

wesix
04-08-2009, 21:44
Ale się czepiacie...to żart taki był...z obecnych CA.
Znam, wielu ludzi zadowolonych z CA...hm...około trzech :mrgreen: .
Nieważne zresztą.

Paramedic
06-08-2009, 22:53
A co to za firma "ARES"? drogą się cenią, ktoś już naciskał spust w ich sprzęcie?

Dale
06-08-2009, 22:56
Na pewno brat STARA. Ale nie wiem czy to ten lepszy czy gorszy brat.

MARINE
07-08-2009, 00:26
Chyba to jest to samo, ARES wykonywał repliki na zlecenie Stara. Tak przynajmniej mi się wydaję.

Lisu
07-08-2009, 07:16
Berni ostatnio mocno eksploatuje nową zabawkę ARES'a L86A2. Odezwij się do niego napisze Ci z pewnością jak to się sprawuje. Ja mogę powiedzieć, że kultura pracy jest wysoka, a na baterii 9,6V ROF jest lepszy niż stara classicowa mp5 (sieje jak ja pi...tole)

Paramedic
07-08-2009, 11:54
O, no to może napiszecie coś więcej o STAR...;)

wilku
07-08-2009, 14:53
Poliwęglanowy GB, w stocku 8,4V. Bateria mini. Standardowo moi znajomi w swoich sztukach wstawiali słabszą batkę, żeby uniknąć problemów wynikających ze stosowania zbyt mocnych sprężyn. Downgrade mocy często podnosi kulturę pracy fabrycznie tuningowanych replik.Nie słyszałem o awariach, nie widziałem usterek, poza jedną wykonaną przez Miedzę (zgubiony sworzeń dwójnogu w LSW) ale miedza potrafi popsuć wszystko. Kontakt z tymi replikami miałem głównie na dużych zlotach, generalnie chwalone. Na stronie RBB była miła recka, ale strona zdjęta z netu wraz z rozwiązaniem grupy. Ciężko o jakieś opinie, bo z uwagi na niemałą cenę i dostępność 'tańszych zamienników' repliki Stara nie cieszą się popularnością.

Vespi
07-08-2009, 14:59
Wracając do STARa i Aresa. Ares był podproducentem STARa. Ostatnimi czasy Ares uwolnił się od STARa i działa na własną rękę, sprzedając w teorii repliki tej samej jakości co STAR z niższą cenę. Wydaje mi się że był artykuł o tym na WMASG jak Ares wypuszczał Gietki.