PDA

Zobacz pełną wersję : [ODZIEŻ] Problemy z wyborem kamo...

Don242
14-06-2009, 22:08
Siema ;]
Dziś mam problem raczej nie oryginalny...
Dokładniej nie wiem jakie maskowanie sprawdziło by się najlepiej.
Zakładając że będę go używał tylko w Bydgoszczy i okolicach. (Wiecie żadnych dużych terenów z piasku, parę drzewek na polu, itp... nic specjalnego)
Bo nie wiem jaki mundur kupić se. Bardzo podoba mi się kamo Metro, aczkolwiek w Bydgoszczy nie nada się...
Zastanawiam się nad Woodland i Urban. No jeszcze te same kamo ale w wersji Digital.
a cały problem polega w ogromnej ilości maskowań. Może oliwkowy by się dobrze spełniał? Nie wiem... Dla tego proszę o podpowiedz :)
PS. I... To maskowanie musi być wykożystywane przez US Army... Takie małe wymogi mi narzucili ^^

I mam nawet fajną stronkę ze wzorami kamo:
http://camo.henrikc.dk/index.asp

Pozdro :)

(Jeżeli istnieje podobny temat (mogłem przeoczyć) proszę usunąć ten temat. Jakby się tak stało to... Przepraszam Moderatorów)

Parn
14-06-2009, 22:18
To zależy tak naprawdę ile jesteś w stanie przeznaczyć na mundur ( koszula , spodnie) . Myślę , że jeśli to napiszesz , będziemy w stanie bardziej Ci pomóc .

Jeśli US. Army .. To ja proponuję woodland lub marpat .

Don242
14-06-2009, 22:26
Chcę tylko spodnie i bluzę. Za te dwie rzeczy nie chciałbym wydać więcej niż 200zł, co i tak może okazać się małym problemem.
(<---- "Wiek: 13"...) Ale jakoś se poradzę :)

falomiot
14-06-2009, 22:26
Na las iglasty idealny jest Flektarn ewentualnie Marpat na las mieszany woodland WZ93 i DPM a na soczysztą zieleń polecam DPM i Duńczyka.

Parn
14-06-2009, 22:48
woodland
http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_29&&products_id=181
http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_61&&products_id=339

marpat
http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_29&&products_id=3989
( a spodni mi się nie chce szukać:P)

Ja mam mundur helikona Rip-stop .. Polecam .. Kupisz jak w mordę strzelił za 200 zł mundur .( jak dobrze poszukasz to jeszcze na kapelusz/czapkę Ci wystarcz)

Pozdrawiam.

IronMan
14-06-2009, 23:00
Jeżeli nie możesz się zdecydować na konkretny kamuflaż to mogę polecić :
1.http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_43&&products_id=4743
2.http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_43&products_id=2026

Plusy:
1.Bardzo wygodne (jak to kombinezony)
2.Zielone, więc nie mają określonego kamuflażu (zależy od inwersji twórczej).

Minusy:
1.Brak rozporka (można wszyć)
2.Jednoczęściowy

Jednak bardzo polecam ten 1 typ nieco droższy od skoczka ale dużo lepszy.
Kombiak jak to kombiak bardzo wygodny i przynajmniej o nic nie zahaczysz niechcianą kieszenią.

Don242
14-06-2009, 23:03
A co sądzicie o kupowaniu na Allegro.pl np. spodni?
Nierenomowany sklep wiem... Ale mam nawet tani zestawik, i to w Woodland'zie :)
A lubię Woodland'a... Chociaż wolę Urban i Metro... Nie ważne ^^

Spodnie:
http://allegro.pl/item654551513_najlepsza_cena_bojowki_m65_us_ranger _10_kolo_s.html#gallery

Bluza:
http://allegro.pl/item654050445_bluza_bdu_woodland_bawelna_rip_stop_ l_od_ss.html#gallery

I starczy na kapelusz no i przy okazji na amunicję :D

Jeżeli nie możesz się zdecydować na konkretny kamuflaż to mogę polecić :
1.http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_43&&products_id=4743
2.http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_43&products_id=2026

Plusy:
1.Bardzo wygodne (jak to kombinezony)
2.Zielone, więc nie mają określonego kamuflażu (zależy od inwersji twórczej).

Minusy:
1.Brak rozporka (można wszyć)
2.Jednoczęściowy

Jednak bardzo polecam ten 1 typ nieco droższy od skoczka ale dużo lepszy.
Kombiak jak to kombiak bardzo wygodny i przynajmniej o nic nie zahaczysz niechcianą kieszenią.

Nie chcę kombinezonu... Sorka Ziomek :)

falomiot
14-06-2009, 23:23
Ja jedynie mogę polecić mero biały bo mam kurtkę i spodnie zimą się super sprawdza.

Alastor
14-06-2009, 23:42
Spodnie weź inne. Miałem dokładnie takie, dokładnie stąd. Piszą że bawełna z poliestrem, nie piszą że bawełny 35% a poliestru reszta. Jak foliowy worek, kiepawa przewiewność i nawet krój spieprzony. Weź lepiej helikona.

Pain_xp
15-06-2009, 01:12
no toć kup Metro do lasu....

najtaniej a najlepiej wyjdzie flekratn, z palety US to Woodland - a sklep? hyhm tam gdzie dostaniesz najmnijeszy rozmiar.

Don242
09-08-2009, 00:04
A co sądzicie o używaniu dwóch różnych maskowań jednocześnie?
Obecnie używam spodnie Woodlanda i Bluzę mam z Marpata (Miałem w domu).
Gdzieś czytałem że jak jest Zima to niektóre wojska używają białych bluz, i spodni w innym (bardziej zielonym) kamo bo gdy żołnierz wejdzie na drzewo jest mniej widoczny..^^
Nie wiem czy to prawda i czy to skuteczne. Dla tego pytam. :)

falomiot
09-08-2009, 00:36
Na zimę polecam full biały albo jakaś pałatka(prześcieradło) czy cuś a tak naprawdę metro też świetnie się maskuje, wiem bo używam.

Sirius An Hezron
09-08-2009, 00:46
Don, jak chcesz coś w US & A style to bierz Marpat'a helikona z specshopu i zmieścisz się w 200zł.

MAJOR762
09-08-2009, 01:48
A co sądzicie o używaniu dwóch różnych maskowań jednocześnie?
Obecnie używam spodnie Woodlanda i Bluzę mam z Marpata (Miałem w domu).
Gdzieś czytałem że jak jest Zima to niektóre wojska używają białych bluz, i spodni w innym (bardziej zielonym) kamo bo gdy żołnierz wejdzie na drzewo jest mniej widoczny..^^
Nie wiem czy to prawda i czy to skuteczne. Dla tego pytam. :)
Ja używam jednocześnie spodni 3color i bluzy DPM i się sprawdza. Wiele osób tak chodzi (jasne spodnie, "leśna" góra).

Alastor
09-08-2009, 22:45
Tego jeszcze nie słyszałem. Widziałem szereg ludzi ganiających w mieszance DPMu i flecktarnu, zależnie od pory roku góra flek dół DPM lub na odwrót. I jak widziałem(a raczej nie widziałem) to działało.

Vespi
10-08-2009, 01:01
Na zime. Najlepszy biały [jeśli mamy śnieg oczywiście]. Polecam w tym temacie kontrakt BW, cena bardzo przyjemna a funkcjonalność jak widać. http://armyworld.pl/product-pol-66-Poncho-maskowanie-zimowe-sniezne-Bundeswehr-orygial-.html

Lisu
10-08-2009, 07:46
Don - skoro ma to być US Army to po kiego grzyba kombinujesz ? Sprawdź co jest aktualnie używane (nie znam się na tym, ACU czy inne marpaty - jeden pies) i to kup. Woodland nie jest używany już chyba, flecktarn, dpm i duńskie z pewnością też nie.

Temat z dupy, bo szukasz cudów mając dokładnie typ i nazwę jaki powinieneś kupić żeby był to "mundur używany przez US Army".

wilku
10-08-2009, 08:26
To, że czegoś używacie, to wcale nie znaczy, że się sprawdza. Ale noście dalej te świecące fatałaszki, dają radę ;-)

Pawlus
10-08-2009, 10:20
No to trzeba sprecyzować , czy to ma być mundur US ARMY czy Marines :) Jeśli nie przeszkadza Ci Marines to jak najbardziej MARPAT , armijczycy używają jeszcze woodlandów, UCP może i jest uniwersalne ale jego uniwersalność polega na tym , że nie maskuje nigdzie :) W moim mniemaniu nadaje się tylko i wyłącznie do rekonstrukcji. Jak chcesz myśleć przyszłościowo - ewentualnie możesz pomyśleć nad Multicamem , w naszych warunkach sprawdza się umiarkowanie dobrze , a niektóre jednostki specjalne go używają.

Lisu
10-08-2009, 11:16
Umiarkowanie dobrze multicam to się sprawdza na plaży w Sopocie :mrgreen:
U nas w lasach jest jak latarka :wink:

Jaeger
10-08-2009, 11:57
Bo kopie są duuużo jaśniejsze.

MAJOR762
10-08-2009, 13:58
UCP może i jest uniwersalne ale jego uniwersalność polega na tym , że nie maskuje nigdzie :)
Nie gadaj bzdur, na odpowiedniej kanapie cię nie widać w ogóle, idealny sposób na ukrycie się przed teściową czy coś :lol: :wink:
A na poważnie - UCP jest całkiem niezłe na śnieg i bardzo dobre na skały, chociażby wapień. Podobno świetnie się sprawdza w górach Afganistanu.

Pawlus
10-08-2009, 14:39
UCP może i jest uniwersalne ale jego uniwersalność polega na tym , że nie maskuje nigdzie :)
Nie gadaj bzdur, na odpowiedniej kanapie cię nie widać w ogóle, idealny sposób na ukrycie się przed teściową czy coś :lol: :wink:
A na poważnie - UCP jest całkiem niezłe na śnieg i bardzo dobre na skały, chociażby wapień. Podobno świetnie się sprawdza w górach Afganistanu.
No tak , ale mówimy o czymś co dobrze będzie maskowało w Bydgoszczy , a tam gór chyba nie ma , oprócz pierwszego piętra na rzeźni :P A tak na poważnie to moim zdaniem oprócz starego Woodlanda nic nie będzie się sprawdzało. Nowe kamuflaże robione są stricte pod warunki zupełnie inne , niż te panujące u nas na kontynencie , czy to UCP czy Multicam - sprawdzają się owszem , ale na pewno nie w bydgoskim lesie . Więc MOIM zdaniem najlepiej z tych nowych wypada jeszcze marinsowski marpat , potem długo długo nic, multicam a na końcu armijne ucp.

Jaeger
10-08-2009, 14:48
Sorry ale akurat się nie zgodzę. Maskowanie się oryginalnego MC w stosunku do jego kopii komercyjnych to niebo a ziemia. A kamuflaże cyfrowe mają to do siebie że z lekko większej odległości wyglądają jak bura plama bo oko traci możliwość rozpoznawania w nich kolorów.

O UCP to szkoda gadać.

Pawlus
10-08-2009, 15:11
Już żeby offtopu nie robić . No dobrze :) Moim zdaniem i tak marpat ma lekką przewagę nad multicamem , jak na nasze warunki. Poza tym , oryginalny multicam (bluza + spodnie) za max 200 zł ? Nie wiem czy da radę. Ok koniec :) Jeśli to ma być coś związane z hameryką no to dużych możliwości nie ma :) dodatkowo ta cena , stąd mój ranking.

Jaeger
10-08-2009, 15:17
Nie da rady. Min 250 za komplet.

Don242
10-08-2009, 22:44
Trochę stary temat. Trochę się pozmieniało i w AFGTeam nie wzorujemy się na U.S. Army lecz na U.S. Navy Selas... I nie to że staram się kombinować ale po prostu pytałem bo obecnie używam dwóch różnych kamo. :) Osobiście uważam że Flecktarn też nieźle się sprawuje w Bydgoszczy. Mój kumpel biega w Fleku... Oczywiście gdyby nie kapelusz byłby na prawdę bezsensowny. W dodatku jest tani dzięki czemu kupując z Demobilu bd miał kasę na kapelusz i kamizelkę.. :)

wesix
10-08-2009, 23:02
Pamiętajcie:
Kapelusz podstawą dobrego umundurowania!

A tak btw, nie widziałem jeszcze by USNS używało FT, lub Monowskich US wz. 93, a tym bardziej pustynnej "pantery"...ale mogę się mylić, jak tak to chętnię wypiję za karę karniaczka :mrgreen: .

Flecktarn też nieźle się sprawuje w Bydgoszczy
Ja natomiast zauważyłem, że np w Poznaniu najlepiej sprawdzają się spodnie dżinsowe, i t-shirty, szczególnie w taki dzień jak dziś...na Bydgoszcz polecałbym nieco inna konfigurację. Np. spodnie sztruksowe i t-shirt....no , opcjonalnie może być kapelusz - kowbojski :mrgreen: .

I pytanie w waszym teamie w jaki konkretny sposób wzorujecie się na USNS?
Bo nie ogarniam...

pozdrawiam!
wx.//

Jaeger
10-08-2009, 23:28
A jak mozna sie wzorowac mając 13 lat...

Pitas
10-08-2009, 23:39
Wesix nie rozumiesz? USNS są Spe-szal For-sa-mi!! Oni noszą to co chcą! Także pantere pustynną. Jak zobaczysz dzieciaka we fleku, plate carrierze, kasku delty z mp40 w ręku to wiesz że rekontruuje sf-ów. :mrgreen: :mrgreen:
BTW a czy na toruń może być hawajska koszula czy jest passe w tym sezonie?

Jaeger
10-08-2009, 23:44
Koszule hawajskie są modne w Częstochowie w tym sezonie ;)

wesix
10-08-2009, 23:48
e! tam tylko czerń i biel...

Don242
10-08-2009, 23:55
Np. Odnośnie replik - Tylko repliki broni używanych obecnie lub używane przed 91r..
Jest jeszcze parę kwestii do ustalenia dokładniejszych rzeczy. Jak np. Na którym oddziale (O ile mniemam jest 10) mamy się wzorować. Więcej możecie się dowiedzieć na Naszym forum (WWW z mojego profilu)... Wiem że wybraliśmy nieco bezsensowną jednostkę specjalną do odwzorowywania. :D Okręty, statki, łodzie, itp itd... Ale to nie moja decyzja. :)

A pozwólcie (Teraz przestałem być pewny^^) USNS nie używa Fleków? Lub ogólnie wie ktoś jakie używają?

Jaeger
11-08-2009, 00:01
Czizes... Woodland, Woodland i jeszcze raz Woodland. Oporządzenie alice po przeróbkach a bron to se już sam znajdźcie.

Wkleiłbym reakcje kolegi rekonstruujacego US Navy Seals na to co napisałeś ale na forum jest zdaje się ten filtr na bluzgi.

wesix
11-08-2009, 00:03
Na waszym forum nie ma absolutnie nic...więc ciężko orzec (wywiad na forum działa szybko i sprawnie).
Każde odwzorowywanie SF jest bez sensu, bo tego się nie da zrobić!
A przynajmniej nie dobrze.

hm...L96, gieta, chyba mp5, famas, jak nic broń stosowana przez hamburgerów!
...ale co ja tam wiem, tylko się czepiam bez sensu, w końcu ja odwzorowuje tylko szeregowego asgplayera...

EDIT:
Gdzieś w domu mam album, amerykańskiego wydawnictwa wojskowego (propaganda straszna), z lat 80-tych. Dotyczy jednostek specjalnych od lat 40'stych XX wieku do ok '89 roku. Są tam zdjęcia SEAL'ów z interwencji w Panamie (nie pamiętam dat), tak jak J. napisał, używają WDL, oporz. ALICE, kapelusz :wink: , co do broni: M16 bez i z granatnikami, Pistoletów M9 (Beretta) lub Colt 1911, wyrzutnie LAW, M14, Granatnika M79, i strzelb gładkolufowych (prawdopodobnie jedna z odmian Remingtona). Większość rzeczy dostępna w sklepach.

Jaeger
11-08-2009, 00:09
Wesix odwzorować da się wszystko mając odpowiednią wiedzę, literaturę i środki. Ale nie mając 13 lat o brak zielonego pojęcia o temacie.

Alastor
11-08-2009, 02:29
Tekst o USNS we flekach mnie położył na łopatki:) Szkoda że dziś się myślenie wśród młodzieży robi niemodne i mało lanserskie... Czy tylko ja byłem taki dziwny że zanim poszedłem na pierwszą strzelankę pół roku bacznie obserwowałem(nie udzielając się) forum Wmasg, a Prawo ASG przeczytałem więcej niż 10 razy? I jak miałem jakieś pytanie to zadawanie go na forum było ostatnią, nie pierwszą czynnością w poszukiwaniu odpowiedzi? Książki gryzą dzisiaj czy jak?

Jaeger, wrzuć tą reakcję, ciekawe co po cenzurze zostanie :)

Jaeger
11-08-2009, 02:34
Skoro tak bardzo chcesz... ;)

ze co kurwa? xD

Lisu
11-08-2009, 07:27
No dobrze, popłyneliście :) Wystarczy.
Ja wracam do szycia togi bo rekonstruuję rzymskiego polityka z czasów Juliusza Cezara. Tylko nie wiem czy ak47 czy m4a1.

Dale
11-08-2009, 08:48
A dlaczego panwie pominęliście kwestię wieku? Jak można bawić się w tym wieku w rekonstrukcję armii amerykańskiej, dla której dolna granica wieku to 18 lat?

Jak wygląda dziecko udające "komandosa"? Śmiesznie i żałośnie. Co najwyżej możesz się zająć rekonstrukcją panamskich bojówek albo uderzyć w klimaty Somalii czy innego afrykańskiego kraju. A wtedy to i z replikami sprawa prosta, bo rząd amerykański przygotował specjalne karabiny oznaczone M4, przystosowane dla dziecięcych rączek.

Aha. I nie doszukujcie się tu żartów - sarkazmu owszem - ale nie żartów. ASG jest od 16 lat.

teufel9
11-08-2009, 09:46
Np. Odnośnie replik - Tylko repliki broni używanych obecnie lub używane przed 91r..

czyli kamienie i proce też... powstały przed 91...

Sirius An Hezron
11-08-2009, 09:52
Hmm... a to przypadkiem SOCOM nie przyjmuje cyferek na wyposażenia o nazwie DIG?
http://tw.myblog.yahoo.com/socom-socom/article?mid=2639&prev=2916&next=2608

rzuf
11-08-2009, 10:01
e tam, zostań ninja ;]

wilku
12-08-2009, 08:11
Tylko repliki broni używanych obecnie lub używane przed 91r..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Alastor
13-08-2009, 03:07
e tam, zostań ninja ;]
Mall ninja :D

Vo_Fighter
17-08-2009, 13:31
Temat dopiero przeczytałem, bo wczoraj z obozu wróciłem.

Także witam kolejnego rekonstruktora SEAL w województwie. A co do rekonstrukcji uważam że do odtwarzania somalijskiego bojownika wiek 13 lat starczy idealnie, problem może być tylko z odpowiednim rozmiarem butelek plastikowych z których będzie musiał zrobić sandały, ano i M4 się przyda jeżeli o małe rączki chodzi. :twisted:

Retal
17-08-2009, 13:45
butelka po kulkach gold fire przecięta na pół może robić za podeszwę sandałków :)

Pawlus
17-08-2009, 15:42
To chyba rekordowy offtopic na tym forum :P