Zobacz pełną wersję : [ODZIEŻ] Materiał na Ghillie Suit?
Witam! :)
Mam problem z doborem materiału.
Otóż od początku wakacji zamierzam uszyć a raczej zrobić Ghillie Suit.
Ale nie jestem jeszcze w 100% pewny z czego mam go zrobić... :?
Ma ktoś rady? Wiem że jest artykuł o Ghillie Suit'ach na tej stronie...
Ale mi chodzi o jakieś tańsze łatwo dostępne materiały...
Kumple mówią żeby jakieś liście, i krzaki wykorzystać... Ale jak to zamocować? A potem wymieniać jak zgnije lub zwiędnie? :| Dla tego myślę nad czymś w stylu tego Woodland'a ewentualnie Timber'a...
http://www.swisslink.com/images/ghillies/ghillie_colors.jpg
Mój obecny plan polega na kupieniu jakiegoś czarnego ubioru (zwykłej bluzy i spodni) i 3-4 dość sporych kawałków materiału w odcieniu zielony, oliwkowy, brązowy, i taki jakby czerwono brązowy... nie wiem jak się nazywa... A następnie po prostu powycinam z materiału paski długości 10-20cm i szerokości 1-3cm... potem ponaszywanie ich bezpośrednio na bluzę i spodni ;] Profesjonalny nie bd ale powinien działać :)
A jakie Wy macie pomysły na materiał? :)
Ja nie robiłem i nie zamierzam , ale .
Kup tani mundur , najtaniej można dostać flectarn , albo brytyjski DPM , wzmacniasz go na kolanach . Cały tył i częściowo boki obszyj siatką . Do tego juta . Mogą to być worki jutowe stare poprute na paski i barwione na kolory ( nie wiem jakie niech inni się wypowiedzą , ale myślę , ze jakiś zielony , brązowy , khaki wystarczą) . To ładnie wszystko przywiązujesz to siatki na mundurze . Do tego kaptur , albo kapelusz który "przyozdabiasz" tak jak cały mundur( jedni wola kaptur , inni kapelusz bo mniej krępuje ruchy i widoczność lepsza ). A jak masz całość już zrobioną to do tego przed strzelanką wkładasz liście , gałązki , jakaś trawę i takie duperele , wszak inna pora roku inne roślinki rosną , albo chociaż mają inne kolory .
To takie moje sugestie tylko , mogę się mylić , nie mniej jednak , ja bym to w ten sposób zrobił , a czarny mundur to nie trafiony pomysł.
Martinez
02-06-2009, 08:11
Tak jak Parn mówi:
- napewno nie czarna bluza i spodnie (czarną plamą w lesie może być co najwyżej worek ze śmieciami wyrzucony przez jakiegoś barana który pomylił las z wysypiskiem) :roll:
- zdecydowanie boonie hat zamiast kaptura (nie ogranicza widoczności tak jak kaptur i przede wszystkim nie tłumi dzwięków dochodzących z za Ciebie)
Lekki, przewiewny DPM się nada.
Panowie, a skąd taką siatkę dostać? W Bydg jest jakiś sklep z tym?
Polecam Hanet... a i gotowe ghille tam można oblukać
Martinez
02-06-2009, 11:39
http://www.allegro.pl/item640238188_siatka_zabezpieczajaca_np_sala_hala_ boisko.html
Np polskie siatki maskujące się nadadzą na bazę. Albo jakakolwiek siatka z obi, choćby z hamaków tanich. Najlepiej jest mieszać różne materiały i techniki, np farbowana juta z różnokolorową włóczką(ale impregnowaną żeby nie gniła od wilgoci), i gdzie nie gdzie kawałek materiału, tylko nie prostokątny zwisający sobie swobodnie, ale np pozszywany w przypadkowych miejscach, żeby był pozaginany i tworzył trójwymiarową figurę. Co pewien czas do siatki dowiązać sznurek którym można potem dowiązać gałązki i trawę.
I szczerze polecam kaptur ponad boonie, rozbija kształt szyi i głowy. I można zrobić coś a'la maskę od KLMK, i do niej też ponaszywać różne kłaki, pamiętając o tym żeby jak najbardziej rozbić symetrię twarzy, czyli np zasłonić sobie lewą stronę ust zwisającą jutą, niesymetrycznie wycięte dziury na oczy, i nos po obszywać nierównomiernie. Tyle że gorąco w tym będzie jak wszyscy diabli.
Na KPASG jest wszystko:
http://kpasg.net/news_portal.php?page=ghille
Ja aktualnie posiadam takiego bushraga :
http://kpasg.net/album_page.php?pic_id=1027
Zastanawiam się jeszcze nad innym maskowaniem, tylko właśnie jakim? Jak zamaskować twarz bez jej malowania? Oraz jak maskujecie swoje lunety?
Co do maskowania twarzy. Moskitiery BW nieźle się do tego nadają. Prawie wcale nie zaburzają widzenia. Rozmywają kształt twarzy i zmieniają jej kolor na zieloną plamę.
A co do lunety, myśliwi robią paski z materiału obszyte z jednej strony kłakami jutowymi i owijają tym lunetę, poza tym czasem ją malują na jednolity oliwkowy. z Przodu długa tuba ograniczająca odbicia światła i wio.
Vespi, zarzuć linkiem jak możesz.
Martinez
02-06-2009, 18:10
Allegro - "moskitiera BW" - http://www.allegro.pl/item651308794_nowa_oryginalna_moskitiera_wojsk_bun deswehr_bw.html :wink:
Imho do maskowania twarzy bez malowania nadaje się też szal snajperski obwiązany w koło twarzy i przerzucony na głowę/kapelusz/ramiona
Co do maskowania broni ... nie chodzi o to żeby luneta była zamaskowana a o to żeby była niewidoczna, czyli ma być złamany charakterystyczny kształt.
To samo tyczy się wszelkiego typu maskowania. Nie chodzi o to żebyś w tym zajebiście wyglądał tak no wiesz FULL PRO ale o to żebyś złamał kształty swoje i broni i gdy oko wroga będzie "se" patrzeć (a wiedzieć powinieneś że mózg ludzki zapamiętuje charakterystyczne kształty i ich poszukuje gdy się rozglądasz) to ma Cię nie poznać jako człowieka a np. jako krzak i w związku z małą szkodliwością obiektu, najzwyczajniej w świecie przejść do szukania dalej.
Tak więc nieistotne jak dojdziesz do złamania kształtu sylwetki. Ważne żeby ją złamać i przez to pozostać niezauważony. A co do przepisu na ghillie to jest on autorstwa PA i tak ogólnie się zastanawiam czy ktoś się go pytał czy można tego użyć. Nie że chcę być upierdliwy czy czepialski ale tak z ciekawości.
pozdrawiam
g.
P.S. W sumie to teraz doczytałem że trochę się powtarzam po innych tak więc jak komuś nie pasuje to niech wysadzi tego posta w powietrze. 8)
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.