PDA

Zobacz pełną wersję : [ODZIEŻ] Materiał na Ghillie Suit?

Don242
01-06-2009, 22:30
Witam! :)

Mam problem z doborem materiału.
Otóż od początku wakacji zamierzam uszyć a raczej zrobić Ghillie Suit.
Ale nie jestem jeszcze w 100% pewny z czego mam go zrobić... :?
Ma ktoś rady? Wiem że jest artykuł o Ghillie Suit'ach na tej stronie...
Ale mi chodzi o jakieś tańsze łatwo dostępne materiały...
Kumple mówią żeby jakieś liście, i krzaki wykorzystać... Ale jak to zamocować? A potem wymieniać jak zgnije lub zwiędnie? :| Dla tego myślę nad czymś w stylu tego Woodland'a ewentualnie Timber'a...
http://www.swisslink.com/images/ghillies/ghillie_colors.jpg

Mój obecny plan polega na kupieniu jakiegoś czarnego ubioru (zwykłej bluzy i spodni) i 3-4 dość sporych kawałków materiału w odcieniu zielony, oliwkowy, brązowy, i taki jakby czerwono brązowy... nie wiem jak się nazywa... A następnie po prostu powycinam z materiału paski długości 10-20cm i szerokości 1-3cm... potem ponaszywanie ich bezpośrednio na bluzę i spodni ;] Profesjonalny nie bd ale powinien działać :)

A jakie Wy macie pomysły na materiał? :)

Parn
01-06-2009, 23:01
Ja nie robiłem i nie zamierzam , ale .

Kup tani mundur , najtaniej można dostać flectarn , albo brytyjski DPM , wzmacniasz go na kolanach . Cały tył i częściowo boki obszyj siatką . Do tego juta . Mogą to być worki jutowe stare poprute na paski i barwione na kolory ( nie wiem jakie niech inni się wypowiedzą , ale myślę , ze jakiś zielony , brązowy , khaki wystarczą) . To ładnie wszystko przywiązujesz to siatki na mundurze . Do tego kaptur , albo kapelusz który "przyozdabiasz" tak jak cały mundur( jedni wola kaptur , inni kapelusz bo mniej krępuje ruchy i widoczność lepsza ). A jak masz całość już zrobioną to do tego przed strzelanką wkładasz liście , gałązki , jakaś trawę i takie duperele , wszak inna pora roku inne roślinki rosną , albo chociaż mają inne kolory .

To takie moje sugestie tylko , mogę się mylić , nie mniej jednak , ja bym to w ten sposób zrobił , a czarny mundur to nie trafiony pomysł.

Martinez
02-06-2009, 08:11
Tak jak Parn mówi:
- napewno nie czarna bluza i spodnie (czarną plamą w lesie może być co najwyżej worek ze śmieciami wyrzucony przez jakiegoś barana który pomylił las z wysypiskiem) :roll:
- zdecydowanie boonie hat zamiast kaptura (nie ogranicza widoczności tak jak kaptur i przede wszystkim nie tłumi dzwięków dochodzących z za Ciebie)

Lekki, przewiewny DPM się nada.

Drake
02-06-2009, 09:54
Panowie, a skąd taką siatkę dostać? W Bydg jest jakiś sklep z tym?

Patrol
02-06-2009, 10:20
Polecam Hanet... a i gotowe ghille tam można oblukać

Martinez
02-06-2009, 11:39
http://www.allegro.pl/item640238188_siatka_zabezpieczajaca_np_sala_hala_ boisko.html

Alastor
02-06-2009, 11:42
Np polskie siatki maskujące się nadadzą na bazę. Albo jakakolwiek siatka z obi, choćby z hamaków tanich. Najlepiej jest mieszać różne materiały i techniki, np farbowana juta z różnokolorową włóczką(ale impregnowaną żeby nie gniła od wilgoci), i gdzie nie gdzie kawałek materiału, tylko nie prostokątny zwisający sobie swobodnie, ale np pozszywany w przypadkowych miejscach, żeby był pozaginany i tworzył trójwymiarową figurę. Co pewien czas do siatki dowiązać sznurek którym można potem dowiązać gałązki i trawę.
I szczerze polecam kaptur ponad boonie, rozbija kształt szyi i głowy. I można zrobić coś a'la maskę od KLMK, i do niej też ponaszywać różne kłaki, pamiętając o tym żeby jak najbardziej rozbić symetrię twarzy, czyli np zasłonić sobie lewą stronę ust zwisającą jutą, niesymetrycznie wycięte dziury na oczy, i nos po obszywać nierównomiernie. Tyle że gorąco w tym będzie jak wszyscy diabli.

LeonOlo
02-06-2009, 13:09
Na KPASG jest wszystko:

http://kpasg.net/news_portal.php?page=ghille

Drake
02-06-2009, 13:20
Ja aktualnie posiadam takiego bushraga :
http://kpasg.net/album_page.php?pic_id=1027

Zastanawiam się jeszcze nad innym maskowaniem, tylko właśnie jakim? Jak zamaskować twarz bez jej malowania? Oraz jak maskujecie swoje lunety?

Vespi
02-06-2009, 16:38
Co do maskowania twarzy. Moskitiery BW nieźle się do tego nadają. Prawie wcale nie zaburzają widzenia. Rozmywają kształt twarzy i zmieniają jej kolor na zieloną plamę.

Alastor
02-06-2009, 17:01
A co do lunety, myśliwi robią paski z materiału obszyte z jednej strony kłakami jutowymi i owijają tym lunetę, poza tym czasem ją malują na jednolity oliwkowy. z Przodu długa tuba ograniczająca odbicia światła i wio.

Drake
02-06-2009, 18:08
Vespi, zarzuć linkiem jak możesz.

Martinez
02-06-2009, 18:10
Allegro - "moskitiera BW" - http://www.allegro.pl/item651308794_nowa_oryginalna_moskitiera_wojsk_bun deswehr_bw.html :wink:

Pitas
02-06-2009, 18:40
Imho do maskowania twarzy bez malowania nadaje się też szal snajperski obwiązany w koło twarzy i przerzucony na głowę/kapelusz/ramiona

grzechu
03-06-2009, 16:15
Co do maskowania broni ... nie chodzi o to żeby luneta była zamaskowana a o to żeby była niewidoczna, czyli ma być złamany charakterystyczny kształt.

To samo tyczy się wszelkiego typu maskowania. Nie chodzi o to żebyś w tym zajebiście wyglądał tak no wiesz FULL PRO ale o to żebyś złamał kształty swoje i broni i gdy oko wroga będzie "se" patrzeć (a wiedzieć powinieneś że mózg ludzki zapamiętuje charakterystyczne kształty i ich poszukuje gdy się rozglądasz) to ma Cię nie poznać jako człowieka a np. jako krzak i w związku z małą szkodliwością obiektu, najzwyczajniej w świecie przejść do szukania dalej.

Tak więc nieistotne jak dojdziesz do złamania kształtu sylwetki. Ważne żeby ją złamać i przez to pozostać niezauważony. A co do przepisu na ghillie to jest on autorstwa PA i tak ogólnie się zastanawiam czy ktoś się go pytał czy można tego użyć. Nie że chcę być upierdliwy czy czepialski ale tak z ciekawości.

pozdrawiam
g.

P.S. W sumie to teraz doczytałem że trochę się powtarzam po innych tak więc jak komuś nie pasuje to niech wysadzi tego posta w powietrze. 8)