PDA

Zobacz pełną wersję : Ptanie o okulary z wymiennymi szybkami

Loss
07-05-2009, 20:06
Witam. Może zielony nie jestem, ale myślę, że do takich pytań to odpowiedni dział.
Chodzi o to, że szykuję się do zmiany okularów, ale mam mały problem. Interesują mnie takie z możliwością wymiany szkieł/szybek(jak zwał tak zwał)(przezroczyste, żółte,czarne) a nie wiem które są dobre, wytrzymałe, nie parują... Czy ktoś używa takich wynalazków i może mi polecić?
I mam na myśli porządne okulary, więc doradźcie co możecie a kwestię finansową pozostawcie mi ;)

DoktorBartas_PL
07-05-2009, 20:18
Uvex i-vo. Szybek jest pełno jak w butiku... Regulowane oprawki, gumowane, nie parują, wytrzymałe, nadają się na miasto też - są bardzo "wyglądowe". Koszt około 50zł.

bender
07-05-2009, 20:21
Ja korzystam z takich.
Miałem najpierw ESS Ice, ale że kompletnie nie pasowały do mojej twarzy szybko je sprzedałem. Jeśli chodzi o wytrzymałość to nie wiem, wniosek tylko taki, że lepiej gdybyś przymierzył przed zakupem.
Obecnie mam WileyX PT-1, świetnie dopasowane, wszystkie strzały jak dotąd wytrzymały. Nie robiłem im co prawda żadnych hardcore'owych testów, ale mogę je spokojnie polecić. Mają tylko jedną drobną ryskę. Co do parowania to zdarza się rzadko i w miarę szybko mija. Cena sklepowa koło 150zł.
W komplecie przezroczyste i przeciwsłoneczne ciemne szkła oraz szmatka do czyszczenia.

Pitas
07-05-2009, 20:24
Guarder GC-3, też dośc "twarzowe", noszę na codzień, w komplecie 4 zestawy szkieł, nie parują, zebrałem po nich kilka serii (w tym jakieś 20 kulek naraz na Bornym), zero śladów zużycia.

bender
07-05-2009, 20:26
Uvex i-vo. Szybek jest pełno jak w butiku... Regulowane oprawki, gumowane, nie parują, wytrzymałe, nadają się na miasto też - są bardzo "wyglądowe". Koszt około 50zł.
Ja kupiłem za 30zł. 8)
Też niezbyt pasowały mi do twarzy. :|

DoktorBartas_PL
07-05-2009, 21:18
Ken, ja za 25. ;)

I-vo zdradziły malutką wadę, tzn. wożąc się po mieście w nich z czapką na głowie, noski się odciskają trochę.

teufel9
07-05-2009, 22:30

polecam te pixy

Retal
07-05-2009, 22:37
Również używam Uvex-Ivo - polecam z żółtymi szybkami - dobre zarówno na dzień jak i na noc. Dla ciekawostki są też na rynku z "brązowymi" szybkami na dni o dużym nasłonecznieniu, gdzie potrzebny jest dobry kontrast i dymione ciemne się nie nadają.

Kaldos
07-05-2009, 22:46
Ja jestem posiadaczem brązowych szkiełek. Są świetnie, szczególnie w pełnym słońcu i trzcinie. W innych szkłach nic bym tam nie widział a w tych wypatrzyłem wroga ;) I zdecydowanie świat przyjemniejszy w tych szybkach jest :D

Ponoć błękitne sa wyostrzające. To daje radę w ASG?

Retal
07-05-2009, 22:53
Od błękitnych możesz sobie naświetlić oczy jeśli będziesz w nich łaził w pełnym słońcu :)

Lisu
08-05-2009, 08:07
A ja mam Uvexy Cybric i to właśnie niebieskie lustrzanki. Znakomicie się w nich gra w kosza i jeździ samochodem. Strzela oczywiście też ;) (chociaż do strzelanek używam ess v12 advancer ale ja lubie swoje oczy).

Co do tych guarderów to ostatnio jakieś tam kwasy z nimi wyszły z wypadającymi szkiełkami - ktoś nawet ponoć oko stracił/prawie stracił ?
Ja bym raczej te odrzucił.

JarekM
08-05-2009, 08:32
Mam Guardery C4,
i moim zdaniem kwas nie wynika z konstrukcji okularów.

Poprawnie założone szkiełka nie mają prawa wypaść.
IMHO, to przypadek nieprawidłowego użycia, co może się zdarzyć, niestety, każdemu :(

Lisu
08-05-2009, 08:36
Ale wyczytałem też gdzieś, że seria puszczona w poprawnie założone szkiełka w czasie testów spowodowała wyskoczenie szkiełka. Nie wiem na ile jest to prawdą, bo nie pamiętam gdzie to czytałem i z jakiego źródła (chyba gdzieś na wmasgu). Ja wychodzę po prostu z założenia, że jest na rynku dość spory wybór okularów i jeśli z jednym modelem był jakikolwiek fakap to można śmiało wybrać 10 innych :)

wilku
08-05-2009, 09:08
Tak Lisu, ale jeśli weźmiesz pod uwagę największa zaletę Guarderów - ramka do szkieł korekcyjnych, to zostają ci ze dwie trzy, dużo droższe opcje (ESS i pewnie WileyX). Ja swoje Guardery używam z ciemnymi szkłami w pełnym słońcu jedynie, gdyż nie lubię zmieniać tych szkieł. Łatwiej zmienić okulary.

Lisu
08-05-2009, 09:15
Ja doskonale o tym wiem Wilku, w tej kwestii Guardery są najbardziej atrakcyjną pozycją na rynku.
Co do samych wypadających szkieł to wydaje mi się, że mogą się po prostu wyrobić jak się je zmienia 5x dziennie bo chmurka naszła, bo się jasno zrobiło itd.
W innym wypadku szczerze wątpie żeby coś mogło się z nimi dziać.

Loss
08-05-2009, 21:00
Dzięki za obszerne odpowiedzi. Teraz muszę tylko poczytać o tych modelach.
Szkieł korekcyjnych nie noszę, więc Guardery nie są priorytetem.
I jeszcze jedno pytanko. Czy na terenie Bydgoszczy jest jakiś sklep zajmujący się sprzedażą takich okularów, żebym mógł przyjść i przymierzyć, czy pozostają mi sklepy internetowe?
Tylko prosiłbym o "łopatologiczne" wytłumaczenie gdzie mogę go znaleźć, bo co prawda nie mam już problemów z orientacją w tym mieście, ale wszystkich zakamarków jeszcze nie znam ;)

Edit: Wczoraj w końcu zamówiłem na allegro Uvex I-VO. Dzięki wszystkim za rady i podpowiedzi. Teraz pozostaje mi czekać na paczkę ;)