PDA

Zobacz pełną wersję : Dobre rady

signum2
19-04-2009, 08:51
Witam

Temat może wydać się wam prostacki, głupi, ale myślę że wiele osób, które zaczynają przygodę z ASG mają podobne odczucia, tj boją się pokazać na jakiejkolwiek strzelance nie wiedząc czy nie zostaną wyśmiani za słaby sprzęt lub nieznajomość tematu. Wpisujcie swoje rady dla takich młodych adeptów, o czym powinni pamiętać a co nigdy z naszej strony ich nie spotka. Przecież chodzi w tym wszystkim o dobrą zabawę a nie o licytacje, kto ma lepszy sprzęt :lol: . Ja również do tej pory nie pojawiłem się na żadnej strzelance w Toruniu i też mam pewne obawy jak to będzie. :roll:

Retal
19-04-2009, 09:40
Przyjdź, przyjdź, każdy jest mile widziany, przynajmniej jest do kogo postrzelać :twisted:
A tak na serio - o jakie dobre rady Tobie chodzi? Jaki sprzęt warto a jaki nie warto kupić - jest opisane na tym forum i na wmasg, tak samo z okularami, mundurami etc.

Alastor
19-04-2009, 12:08
Chodzi chyba o to że jak się przyjdzie w dresach i z najtańszą sprężynką to boją się wyśmiania. Tak się nie stanie, przynajmniej nie w kuj-pom.
O czym pamietać? W czasie patrolu głośne rozmowy są nie teges, jak się chce zapytać o jakieś kwestie sprzętowe/techniczne to na respie a nie w trakcie walki. Mnie osobiście mało co tak denerwuje jak rozgadany patrol.
Ogólnie najlepiej mieć jakiegoś doświadczonego opiekuna, i na strzelankach za nim podążać. Sam w ten sposób wszedłem na strzelanki i uważam to za najbardziej bezpieczny i bezproblemowy sposób.

Retal
19-04-2009, 12:40
Dodatkowo - po otrzymaniu postrzału zakładamy kamizelkę odblaskową, podnosimy giwerę nad głowę albo kładziemy ją na ramieniu i nie strzelamy "bo nam chyba coś nie działa". Jak dostałeś to też nie możesz nic gadać - nie przeszkadzaj innym w zabawie :) Sprawdzamy repliki dopiero na respie albo jak już wszyscy skończą.

Macias
19-04-2009, 14:20
http://www.wmasg.pl/artykuly/air_soft_gun/5/zasady_airsoftowe_(prawo_asg)/14/

LeonOlo
19-04-2009, 18:05
No cóż najłatwiej oczywiście odesłać wszystkich zainteresowanych do Net-u, albo do "wszystkich diabłów"... a myslę, że nowym i przyszłym kolegom chyba nie o to chodzi.
Coraz więcej nowych kolegów do nas dołącza, co nas cieszy nie dlatego, że potrzebujemy "ruchomych celów" (...bo wielu szybko pokazuje, że my też możemy być ruchomym celem), ale dlatego że w dużej grupie zabawy są ciekawsze, a wielu "starszych" kolegów zwykłymi treningowymi strzelankami jest już znudzonych i zainteresowani są przede wszystkim dużymi "taktycznymi" grami.
Zasady są proste i chyba wszyscy bawiliśmy się na podwórku "w wojnę"... Air Soft Games różnią się od tych zabaw sprzętem (...zwykle bardziej zaawansowanym :D ) oraz ...Co najważniejsze tym, że jest to gra dla dorosłych ludzi bez względu na ilość lat jakie mają w metryce.
Często mówi się, że to gra dla Gentelmanów (...i Lady"s of cource), czyli że obowiązujące zasady wymagają uczciwości i dystansu do siebie.
Tym co najbardziej razi w ASG to przypadki (niezbyt częste na szczęście i tępione bez litości)
...chamstwa, nieuczciwości, nie przyznawania się do trafień, agresji...
Zachowując spokój i atmosferę dobrej , koleżeńskiej zabawy na pewno spotkacie się z miłym i sympatycznym przyjęciem pozostałych kolegów.

Yahoo
19-04-2009, 21:13
Jakoś nie widzę tego tematu, jeżeli ktoś chce zebrać dobre rady niech zrobi listę w np. 20 pkt. podlinkuję ją i po kłopocie.

Drążąc temat napiszecie 4-5 stron postów których i tak nikt nie przeczyta.

Retal
20-04-2009, 08:11
Yahoo - problem w tym, że jeśli zrobimy listę w kilku czy kilkunastu punktach to nikt tego nie będzie czytał - podobnie jak jest z regulaminem, wszyscy wiedzą że jest, ale nikt nie wie co w nim jest, ani gdzie on jest...

maly878
20-04-2009, 21:44
Dobra rada ode mnie: W ochronę oczu warto inwestować każde pieniądze.

MAJOR762
20-04-2009, 22:29
Dobra rada ode mnie - nie ściągać ochrony oczu nigdy, nawet na respie, bo widuję coraz częściej takie przypadki, i najgorsze że już nie na respie ale niektórzy potrafią na "polu walki" ściągnąć gogle "bo muszę przetrzeć bo mi zaparowały"!! :roll:

Macias
21-04-2009, 08:27
No cóż najłatwiej oczywiście odesłać wszystkich zainteresowanych do Net-u, albo do "wszystkich diabłów".

No cóż prawo ASG jest to podstawa, która powinien znać każdy maniak. To zbiór nie wszystkich zasad ale na pewno najważniejszych. Ale najłatwiej oczywiście komentować innych posty.. :shock:

Pain_xp
21-04-2009, 14:51
Dobra rada ode mnie: W ochronę oczu warto inwestować każde pieniądze.

polać mu, dobrze gada

Alastor
21-04-2009, 18:22
I jeszcze jedno, to że gogle wytrzymają twoją replikę, nie znaczy że wytrzymają każdą. To w twoim interesie jest sprawdzić gogle na najsilniejszej możliwej replice. I nie myśleć że szkoda gogli męczyć. Bardziej będzie szkoda oczu.