Zobacz pełną wersję : Czas ładowania baterii
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak długo powinienem ładować baterię(podczas pierwszego ładowania i podczas kolejnych ładowań).
Replika http://www.taiwangun.com/shop,show,1249
Pojemność baterii dzielisz na moc ładowarki (czy jakoś tak nie wiem jak to nazwać), i mnożysz przez 1.4.
Przykład:
1800/250=7.2*1.4=10.08
Jakoś tak to się liczyło bodajże.
mg schutze
18-04-2009, 19:41
Napięcie wyjściowe całej batki (liczymy ogniwa każde ma 1,2 volta i mnożymy przez liczbę ogniw) np: 8,4 volta 7 ogniw (8 ogniw 9,6v / 9 ogniw 10,8v / 10 ogniw 12v).
Teraz sprawdzamy moc naszej ładowarki np 450 mAh
A teraz wstawiamy wszystko do wzoru.
(A*1,4)/B=C
Gdzie :
A-Pojemność Baterii
B-Prąd ładowania (moc ładowarki)
C-Czas ładowania
Więc ze wzoru jadąc wychodzi Nam, że:
(1000*1,4)/450=C więc C=~3,12
Z racji tego że układ działa na około 90% można lekko "przeładowywać" batkę ale nie przesadzajcie (30 minut max).
Oczywiście to dotyczy tylko "wolnoładowarek"
Pozdro
mg
Co do "wolnoładowarek" ok.
Natomiast powiedzcie mi jak sprawa wygląda z ładowarkami MIKROPROCESOROWYMI.
Jestem posiadaczem ładowarko/rozładowywarki procesorowej firmy BATIMEX (http://www.taiwangun.com/shop,show,689) oraz 2 nowych bateryjek (ładowanych 1x).
Czy to urządzenie eliminuje żmudny proces trzykrotnego ładowania i pełnego rozładowywania baterii, taki jak dla posiadaczy "wolnoładowarek"? :roll:
Mam nadzieję, że ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie i wyjaśni mi zagadnienie, zanim coś sp...ole :D
HELP!
Przy mikroprocesorówce włączasz batkę do ładowania, idziesz spać, rano wyłączasz. Tyle że prąd 0,5A jest duży, co nie wpływa dobrze na żywotność. Moja NiCd straciła pojemność z 1800 mAh do 1500 mAh po roku używania (sanyo, ogniwa large, nie wiem jaki typ).
Ta ładowarka którą podałeś ma tryb rozładowywania bateri przed jej naładowaniem więc powiedzialbym że rozwiązuje to twój problem (jeśli będziesz z tego trybu korzystał)
Ja większego spadku pojemności w bateriach nie zaobserwowałem.
ps. te ładowarki działają ok 2 lat, później coś się w nich przepala :)
100zł na 2 lata to i tak niezły przelicznik :)
Ja od zawsze stosowałem rozładowywanie przy strzelaniu do zera i potem ładowanie wg. podanego wyżej wzoru. Nie miałem problemu z bateriami nigdy.
Teraz kupiłem właśnie tą mikroprocesorówke i jakie to jest lenistwo ludzie :D
Fire and Forget jak Hellfire normalnie :D
100zł na 2 lata to i tak niezły przelicznik :)
Zgadza się, nawet jesli ktoś zagwarantuje że ładowarka za 400zł będzie działać 8lat :mrgreen:
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.