Zobacz pełną wersję : bateria , pojemnik na baterię
Mam taki problem , czy istnieje na rynku jakiś pojemnik zrobiony na atrapę lasera , który zmieści sanyo 3600 large(kostka)?
Jeśli nie , to czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć docelowo jaki zestaw kupic ( atrapa lasera , bateria) , żeby pociągnąć na zadowalającym ROF-ie silnik długi Magnum ICS(zamontowany w m15a4 o mocy około 450 fpsów)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
kostka= 4 pary ogniw ułożonych do siebie bokiem? bo jeżeli tak to mad onion ma coś takiego, mam ją przy swoim ICS, mieści baterie 9.6 V 2800 ICS, na ogniwach Large, która jest właśnie w takim układzie
MAJOR762
17-03-2009, 15:14
Zacznij od wstawienia MOSFETa.
silnik długi Magnum ICS
???
Chyba Turbo 3000 ICS albo Magnum Systema 8)
mocy około 450 fpsów
Prędkości wylotowej około 450 fpsów. 8)
Jakiej baterii obecnie używasz?
Może od początku ... Baterię masz Sanyo 3600 mAh, a o jakim napięciu ??? albo ile ma ogniw ???
Silnik Magnum (długi czy krótki to kwestia osadzenia w gearbox'ie, w M15 może być tylko długi) ma max 25 000 obrotów, ale prędkość z jaką będzie pracował zależy przede wszystkim od obciążeń i napięcia baterii. Pojemność baterii (ilość mAh) mówi jak długo będzie działała, a nie jaki ROF uzyskasz.
ROF zależy od obciążenia silnika, czyli od tego jak silną sprężynę musi naciągnąć, im silniejsza sprężyna (oznaczane najczęściej poprzez podanie jaką prędkość w m/s powinna zapewniać kulkom np. M120 - 120 m/s czyli ok . 380 fps (feet par second - stóp na sekundę).
Jeśli Twoja replika ma osiągać 450 fps to powinna dysponować sprężyną M140 lub M150 a to najczęściej wymaga wymiany zębatek , bo jak na standardowych zębatkach dasz baterię o większym napięciu to możesz spalić kable...
Kuba mam rację ???
Zębatki w tej replice są Super Torque Up Systema. Silnik jest Turbo 3000 ICS.
Parn - zainwestuj w mosfet. Przy takim obciążeniu GB (sprężyna z tego co pamiętam m140) i tak opory będą ostre. Albo pokombinuj z baterią LiPo.
Jeśli masz pewność, że box jest prawidłowo złożony to problemem może być duży opór na stykach. Rzeczywiście najlepszym pomysłem na początek będzie MOSFET.
http://www.taiwangun.com/shop,show,305
http://www.taiwangun.com/shop,show,1193
A jakby taki zestaw ?
a może:
http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=828
dostępny tez w wersji 9,6
zwróć uwagę na "Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:"
Jeśli masz problem z pracą repliki rzeczą, której powinieneś unikać są baterie Ni-MH na małych ogniwach. Propozycja Paina będzie optymalna. Nadal nie wiemy z jakiej baterii obecnie korzystasz. Pamiętaj, że zwiększenie napięcia lub wydajności pakietu może okazać się tylko półśrodkiem, który w dalszym użytkowaniu może doprowadzić do większych problemów.
Co by nie zakładać nowego tematu. Mam nową baterię 8,4V 1250mAh NiMh, mini.
Po przewertowaniu tematów na wmasg-u nie znalazłem zadawalającej mnie odpowiedzi więc zapytałem:
...Mam 8,4V 1250mAh NiMh. Na mojej ładowarce (Alfa-3) mam, że: na 1200mAh pojemność baterii, 4,25 AMP ładuje przez 15 min.
Piszecie żeby ładowało się po kilka godzin, a ja mam 15 min? Bateria jest nowa, więc jak powinienem ją sformatować?
Jedyna odpowiedz od "Lis":
Na pewno nie tą ładowarką.
Nie dość, że bzdura tam jest napisana (4,25A przez 0,25h to ledwie 1,06Ah, co po uwzględnieniu sprawności akumulatora daje jakieś 0,75 Ah), to jeszcze ładowania dużym prądem powodują niedoładowanie akumulatora.
Jako, że chciałem aby była ona sprawna na "ptaszku" w tą niedzielę, ładowałem ją 1 amperem przez 1:45 (jeżeli dobrze pamiętam). Czas i ilość ameprów ustawiłem na podstawie porad z warriora (dokładniej z tabeli exeloweskie). Pytanie...czy już mam rozwaloną baterię, jeżeli jeszcze nie jak powinienem ustawić ładowanie by dokończyć formatowanie? Na ładowarce mogę ustawić czy ma to być bateria 8,4 czy 7,2, czas oraz ilość amperów z dokładnością na oko ok. 0,25A. I co zrobić z baterią, gdy nie była ona w zasadzie ani razu użyta?
Z góry dzięki za pomoc
A.D.I.D.A.S
23-03-2009, 19:41
Zjedź jak możesz do 0.25A czyli jakieś 250mA - taką wartością będziesz ładować batkę dość długo bo 7 godzin ale będziesz miał pewność że nie zarżniesz ogniw.
Wolne ładowanie jest zawsze dla nich bezpieczniejsze niż na szybko w godzinkę.
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.