PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka precka do większych fps

Mikadorus
05-03-2009, 11:06
A ja mam mały dylemat... Chociaż początkującym nie jestem.

Replika L96a1 ok. 570-630fps. Jaka do tego precka? 590mm czy 650mm? Koniecznie chcę madbulla pon. po pogadaniu z kilkoma snajperami dowiedziałem się, że działa lepiej od promyka.. no i teflonowana jest.

Na teraz mam preckę systemy (chyba) z 590mm a z taką to boję się strzelać z takich fps. bo musiałbym walić z mniejszej odległości a z tymi fps. to nie wskazane.

Chyba, że ktoś ma inne propozycje odnośnie precki. Myślę, że do 200zł-220zł mógłbym wydać.

Ps. jakby ktoś chciał odkupić systemę byłbym wdzięczny :D.

Kuba
05-03-2009, 11:11
że działa lepiej od promyka.. no i teflonowana jest.

No i jest aluminiowa więc sztywność i trwałość jest mniejsza niż Prometheus. Nie sądzę, abyś poczuł różnicę między MB a Systemą.

MAJOR762
05-03-2009, 14:36
I ten teflon się pięknie łuszczy po czasie (i to nie takim długim) :roll:

Jaeger
05-03-2009, 15:33
a o takich przypadkach to slyszalem przy JBU a nie madbullach

MAJOR762
05-03-2009, 16:30
A ja czytałem i słyszałem właśnie o Madbullach.

Jaeger
05-03-2009, 16:33
Thor ma w RAMie przy 700 fps madbulla i nie skarżył się na nic. Więc jakby miał teflon puszczać to jemu pierwszemu przy takich prędkościach.

Kuba
05-03-2009, 17:07
Więc jakby miał teflon puszczać to jemu pierwszemu przy takich prędkościach.

No może i tak, ale trwałość tych luf ze względu na wykonanie z aluminium jest mniejsza nawet od tych wykonanych z mosiądzu. Tym bardziej jeśli do lufy dostana się zanieczyszczenia.

Jaeger
05-03-2009, 17:19
Nie przeczę Kuba ale kierowałem się przede wszystkim precyzja wykonania lufy a w niemieckim teście wykonanym na maszynie pomiarowej zeissa madbull wypadł lepiej niż systema. A na promyka mnie nie było stać jak kupowałem lufę.

Na razie wyszło z niej 2500 kulek w strzelaniu rekreacyjnym i nie ma z nią żadnych problemów.

Jak teflon puści to kupię prometheusa. Na tą chwilę jestem bardzo zadowolony.

Mikadorus
05-03-2009, 20:41
O madbulach też słyszałem, że teflon się łuszczy, tak samo, że mp5 cymy ma zasięg 80m (celnego rzecz jasna), a TM zawsze przetrzyma 80k bez awarii.

Sugerowałem się właśnie opinią thora... :P

Kuba
05-03-2009, 22:23
O madbulach też słyszałem, że teflon się łuszczy, tak samo, że mp5 cymy ma zasięg 80m (celnego rzecz jasna), a TM zawsze przetrzyma 80k bez awarii.

To po co się nas pytasz skoro nasza opinia może byc jak te 80k w TM.

Jaeger
05-03-2009, 22:45
Ja słyszalem że repliki TM zamieniają się w transformera i osłaniają sobą gracza ale to pewnie tez kolejna legenda miejska ;)

wesix
05-03-2009, 23:03
Tja ....TM są boskie...a tak serio...to bez offtopa Panowie.

Drake
05-03-2009, 23:10
Ja tam mam systemę i nie narzekam, aczkolwiek widziałem w akcji Madbulla i jestem pod wielkim wrażeniem. KM Head też widziałem, "mimo" 6.04 daje radę (bardzo) i jest o niebo lepsza od Systemy. Promyka używał (chyba) Seba w swoim SG551, kuleczki leciały gęsiego grzecznie do celu...trudny wybór doprawdy. No ale w cenie Promka masz dwie lufy Madbulla więc ja bym się skusił na tego drugiego, zwłaszcza że używasz repliki snajperskiej gdzie ilości kulek na strzelankę zamykają się w dziesiątkach, nie setkach jak niektórzy sieją ;)

Kuba
06-03-2009, 09:03
Ja tam mam systemę i nie narzekam, aczkolwiek widziałem w akcji Madbulla i jestem pod wielkim wrażeniem. KM Head też widziałem, "mimo" 6.04 daje radę (bardzo) i jest o niebo lepsza od Systemy. Promyka używał (chyba) Seba w swoim SG551,

Tylko jakie wnioski można wyciągnąć porównując różne lufy zamontowane w różnych replikach, z różnymi częściami, z których strzelano na różnych kulkach?

MAJOR762
06-03-2009, 16:13
Ja tam mam systemę
Miałeś Drejk, miałeś ... :mrgreen:

Mikadorus
06-03-2009, 22:54
Pytam się by uzyskać opinię od wiarygodnego źródła informacji. Bo madbull'a widziałem kilka razy w akcji i byłem mile zaskoczony, widziałem również promyki dające skupienie podobne jak castorurki... Systema też nie jest zła ale 590mm przy ok. 600fps to chyba za mało.(i o długość nadal się pytam). I odp. na pierwsze pytanie chyba uzyskałem.

Drake
06-03-2009, 23:44
Ja tam mam systemę i nie narzekam, aczkolwiek widziałem w akcji Madbulla i jestem pod wielkim wrażeniem. KM Head też widziałem, "mimo" 6.04 daje radę (bardzo) i jest o niebo lepsza od Systemy. Promyka używał (chyba) Seba w swoim SG551,

Tylko jakie wnioski można wyciągnąć porównując różne lufy zamontowane w różnych replikach, z różnymi częściami, z których strzelano na różnych kulkach?

Takie, że to zabawa i strzelamy się zabawkami które kosztują grube pieniążki i wiedząc, że Madbull za 110+- zł da mi to samo/lepiej/gorzej troszkę niż promyk za 250zł wolę wybrać to pierwsze. Dlaczego? Bo za tą cenę mogę jeszcze iść z dziewczyną do kina, kupić blister do Warhammera i mnie reszta pieprzy. Tyle. A jeśli efekty w replice widać, to jestem 2x bardziej zadowolony.

rav
07-03-2009, 00:11
widziałem również promyki dające skupienie podobne jak castorurki...
:shock:
to albo kastorura jest tak skalibrowana jak precka (a w to nie wierzę)....albo jakieś kulasy złe były zapodane...bo widziałem kilka promyków w akcji i absolutnie nie zgodziłbym się z tym stwierdzeniem.
IMO...ideałem kulki TM/KSC + promyk i skupienie masz wyśmienite.

Kuba
07-03-2009, 00:51
widziałem również promyki dające skupienie podobne jak castorurki.

Widzisz nadal nie rozumiesz o co mi chodzi zresztą Drake chyba też. Mniejsza o to, która lufa jest lepsza, a która gorsza. Na celność repliki wpływa bardzo dużo czynników, a nie tylko lufa.

Drake
07-03-2009, 09:34
Jak szczelność układu na przykład czy też zastosowana gumka HU. Tak?

Jaeger
07-03-2009, 13:17
Powiem Ci Drejku tak. Moj madbull walił lepiej niż Twoj AK jak go przywiozlem.

MAJOR762
07-03-2009, 14:10
Jaeger, Ty tego nie porównuj bo Drejka AK walił tragicznie mimo precki i 430FPS (mój stockowy AK104 Cymy strzelał dalej i celniej). Powodem było to, że precka była brudna na pewnym odcinku a komora i gumka były zapaćkane jakimś smarem. Teraz, jak to rozłożyłem, wyczyściłem i złożyłem po swojemu to dopiero strzela sensownie. Zresztą - porównamy niedługo :)

Kuba
07-03-2009, 14:56
Powiem Ci Drejku tak. Moj madbull walił lepiej niż Twoj AK jak go przywiozlem.

No więc jeśli się wszyscy zgodzimy, że nie tylko lufa wpływa na powtarzalność repliki to bez urazy Jaeger, ale wypowiedzi jak powyżej są nic nie warte. Przynajmniej w stosunku do zastosowanej lufy. Moim zdaniem wypowiedzieć się można jeśli się ma doświadczenie z różnymi lufami sprawdzonymi w jednej i tej samej replice. W innym wypadku sądzę, że bajki opowiadacie. :wink:

Jaeger
07-03-2009, 15:08
Kuba wiem ze to nic nie warte jako porównanie, po prostu to było żeby Drejkowi zobrazować kwestię którą tłumaczyłeś.

Drake
07-03-2009, 15:57
Dzięki że wygładziłeś moją tępotę, Jaeger. Jestem Ci za to wdzięczny, w końcu W OGÓLE się nie znam ;)

Major, prawda jest taka że AK był używany raz na ruski czas, nie wiem co do tej lufy się mogło dostać, może przy smarowaniu silikonem, nie wiem. No ale skoro sobie poradziłeś...;)

MAJOR762
07-03-2009, 16:52
Była tam taka długa smuga ciemna. Tak jak mówisz, może była to plamka oleju/smaru na której osiadł jakiś syf. A komora i gumka były dosłownie zalane smarem. Na szczęście po umyciu w gorącej wodzie z płynem do naczyń wszystko cacy ;)

Drake
07-03-2009, 18:17
Hmm. Przypominam sobie taką sytuację gdy kolega psiknął mi tam sylikonem..tak długo rochę :mrgreen:

MAJOR762
07-03-2009, 19:45
A ja się dziwiłem skąd tam tego tyle......aż z suwadła wyciekało, całe łapy miałem brudne po przeładowaniu :roll:

Drake
07-03-2009, 19:59
Ej bez przesady, aż tyle tego nie było. Pytaj się Jaegera co robił z tą repliką. : P

Żeby nie było, miałem w życiu kilka precek:

SRC 6.03 500mm
Systema 6.04 475mm
Systema 6.04 530mm

SRC działa do dzisiaj, daje skupienie troszkę lepsze niż Systema (w końcu 6.03) ale wymagała na prawdę dobrych kulek. Systemki raczej podobne, wiadomo że zasięg na dłuzszej był większy i tak samo skupienie. Niedługo kupię Madbulla do M14 i zobaczymy jak to będzie.

Jaeger
07-03-2009, 20:12
Było było tyle smaru Drejku. Łapska brudne dosłownie.