Zobacz pełną wersję : Akumulator do m16a2
Witam. Mam replikę karabinu m16a2 zakupioną na Taiwangunie. Chciałbym się zapytać jaki najlepiej akumulator do niej kupić. Nie miałem w broni nic zmienianego, w tej chwili mam akumulator, który dostałem razem z repliką (8,4V 1500 Large firmy Shuangbao) i jest wg. mnie słaby. Prosiłbym o poradę jaki najlepiej akumulatorek zakupić :)
Najlepiej spisują się akumulatory Sanyo Ni-Cd, ten uciągnie naprawdę dużo:
http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=314
Jeszcze taka jedna sprawa: czy mając fabrycznego m16 nie muszę wymieniać żadnych kabelków do tego akumulatorka co wyżej?? żeby nie wyszło tak, że odrazu mi się coś przepali albo inny wał :P
Nic nie musisz wymieniać. Oczywiście jeśli to zrobisz to może być tylko lepiej, ale wszystko powinno wytrzymać i działać znacznie lepiej.
Kup sobie modelarski akumulator lipo. Do tego modelarska ładowarka do takich akumulatorów bo nie można go ładować zwykła.
A dlaczego do tej konkretnej aplikacji polecasz akumulator Li-po?
Jaeger - przy fabrycznych częściach produktu od krakmanów (nie mówię, że są złe jakieś - mam taką replikę bardzo sobie chwalę, ale jednak...) bateria LiPo mogłaby sprawić, że replika by faktycznie strzelała świetnie, aż do rychłego wyplucia bebechów. Bez przesady - porządna 8,4V lub 9,6V spokojnie wystarczy.
Dlatego polecam LIPO w tym wypadku bo kolega z gdańska ma akurat w stockowym M4 od krakmanów lipola 1100 mah modelarskiego w prowadnicy kolby i sprawdza się doskonale. Wytrzymuje bez ładowania 2-3 strzelanki, znacznie poprawił rof. Dyskusyjne jest tutaj akurat o jakim napięciu powinien być to pakiet bo 11,1 może faktycznie spowodować wyplucie bebechów. Ale 7,2 powinien dobrze dać radę w stocku.
Edytka: żeby nie było że polecam a sam nie mam to tydzień temu sam kupiłem lipo do kałasza i jestem wprost zachwycony.
Edytka: żeby nie było że polecam a sam nie mam to tydzień temu sam kupiłem lipo do kałasza i jestem wprost zachwycony.
Może i tak, ale w tym przypadku mamy replikę ze stałą kolbą więc dużo miejsca na baterię. A Large Ni-Cd na ogniwach SC/RC przegrywa z Li-pol tylko w kategorii rozmiar.
Może i masz rację, akurat nie testowałem obu na raz bo okresy kiedy miałem baterie RC i lipo się rozbiegły jakieś 3 miesiące.
Kolejna edyta: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1999 miałem ten pakiet i polecam.
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=587 ten jest jeszcze w dobrej cenie.
A.D.I.D.A.S
19-02-2009, 17:49
Potwierdzam to co mówi Jaeger i również polecam pakiecik Sanyo http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1999
Po prostu daje radę.
Ale uczulam na ładowanie chińskimi szajsładowarkami. Szkoda było by takie Sanyo zajeździć jakimś chłamem (proponuję coś mikroprocesorowego żeby mieć spokój ducha :P ).
Nie każde lipo zabija :), choć 11,1 to już rzeczywiście ekstrema.
Ja polecam lipo 7,4 - takie coś pomiędzy 8,4V a 9,6V w normalnych bateriach - gabaryty podobne jak mini, a jednak większa pojemność.
Bardzo miła bateria
www.nastik.pl
A.D.I.D.A.S
19-02-2009, 18:41
Wszystko zależy od ilości miejsca jakie posiadamy. W prowadnicy kolby do M4 LiPolki spisują się znakomicie ze względu na mikroskopijne jak na ich możliwości wymiary. Ale jeśli mamy do dyspozycji ogromną przestrzeń wnętrza stałej kolby to wypadało by dać stare sprawdzone NiCad Sanyo na ogniwach RC. Mały rozmiar LiPolków może mieć irytujące konsekwencje (np radosne trzepotanie małej batki po przestrzeniach kolby). A pozatym to 1000mAh LiPolków to nie to samo co 3600 w Sanyo :)
Ty Adaś polecasz bo masz moje RC ;)
Ja mam 8,4V RC w replice z dosyć mocną sprężyną. Te pakiety dają radę w tuningach a i stockowycm replikom krzywdy raczej* nie wyrządzą.
Pozdr.
* Plastikowy 'bb' w gng nie wytrzymał zbyt długo na 9,6V RC.
Trzeba pamiętać, że cell ładując normalnie czyli na full ładuje się do 4,1-4,2V(4,1 ponoć dla li-po lepsze a praktycznie każda mikroprocesorówka ładuje do 4,2- taka mały ot). Czyli mamy 8,4 na start. Z ciekawości jakie max napięcie ma 8,4V Ni-xx? I czy po paru strzałach spada do nominalnej? Li po 7,4 1Ah są malutkie i tanie i można je ładować ładowarką bez balansera- to moje zdanie i bez dowodów nie uwierzę, że balanser znacznie wydłuża żywotność aku. Inaczej ma się to do 11,1 ładowarka za stówkę to minimum...
Taki mały offtop na temat lipoli.
Dziś z majorem z mojej boyki (m120, borek CA) na baterii 11,1 1300 mah 12c wystrzeliliśmy około 1500 kulek (3 hicapy i jakieś 3 krótkie magi do AK) przy czym napięcie spadło o około 1 V przy wyjściowym ok 12,5 V . Biorąc pod uwagę że spokojnie można ją rozładować do 10 V to jedno ładowanie starcza na 3000-3500 kulek.
Dla broni o małej ilości miejsca na baterię lipole to naprawdę doskonała propozycja.
apropo chłopcy, jeżeli się już tak rozgadaliście to jeszcze jedna sprawa. Mam teraz akumulator Shungbao 1500 i on pada dosłownie po 10min strzelania non stop. Czy to jest normalne przy akumulatorach tego typu czy to jakiś bubel? :/
a co rozumiesz przez 10 minut strzelania non stop? bo tak to mozna ze 3 hicapy wywalic.
A bateria była formatowana?
Jak dla mnie 10 minut pracy non stop to naprawdę dużo.
czyli problem siedzi niejako w nieznajomości techniki a nie w rzeczywistej słabosci baterii.
moje stockowe shuang bao wytrzymuje kolo 4. Jak ładujesz batke, ile czasu?
bateria była formata a ładuje pi razy oko 12-13h czyli mój czas snu w weekend :P
MAJOR762
21-02-2009, 11:04
Pi razy oko to można gwoździe wbijać jak się szałas buduje. Rób tak dalej to zajedziesz baterię (przez przeładowywanie albo niedoładowywanie).
Ano major ma racje, był tu już taki co na noc do ładowania zostawiał bo tak mu kolega kazał.
oj jej nie denerwuj się spokojnie :P tak jak wyżej zawsze się mieści 12-13h czasami wyjdzie z połówką a czasami a małym ogonem chyba 15min różnicy dużo nie robi?
MAJOR762
21-02-2009, 13:32
Baterię ładuje się według obliczonego czasu a nie "jak mi się obudzi to odłączę, zawsze się mieści, 15 minut różnicy nie robi". Czy obliczenie czasu ładowania naprawdę jest takie skomplikowane i czasochłonne?? :roll:
---------- 14:14 21.02.2009 ----------
wszystko spoko i luz tylko jak widzisz kolego ten temat jest w dziale "dla początkujących" a ja dopiero w tym temacie raczkuje. Sorki ale nie znam się na tym....
---------- 14:23 ----------
dobra znalazłem ten wzór, zdygałem chyba akumulator ups :P No cóż, ponoć najlepiej człowiek uczy się na błędach... Dzieki wszystkim za info
MAJOR762
21-02-2009, 15:19
A wystarczyło poszukać. A tym sposobem doświadczyłeś że za błędy się płaci (dosłownie i to dość słono się płaci).
no cóż, i tak bym kupował akumulator bo ten mało trzyma :) także jeden grzyb :P
dobra znalazłem ten wzór, zdygałem chyba akumulator ups Razz
A jakim prądem ładuje Twoja ładowarka?
mikroprocesorówka załatwia problem prze/niedoładowania .. wydatek około 100 zł - koszt porównywalny z kosztem baterii np. 9,6 1200mAh FireFoxa
Kuba podam 2 rzeczy bo nie wiem dokładnie o co kaman. 220V, 250mA
napisz co pisze na output bo 220V to raczej input
MAJOR762
22-02-2009, 11:40
Ale 250mA to już raczej output (wszystkie chińskie ładowarki tyle mają). Jeśli tak to powinieneś ładować baterię jakieś 8,5 godziny. Szykuj kasę na nowy aku.
Wg mojego doświadczenia to ciężko jest przeładować akumulator 1500mAh ładując prądem o natężeniu 250mA. Wszystkie moje akumulatory formatuję prądem 200-300mA przez czas znacznie dłuższy niż wymagany do pełnego naładowania.
mikroprocesorówka załatwia problem prze/niedoładowania .. wydatek około 100 zł
Gdzie sprzedają tak tanie cuda? :shock:
MAJOR762
22-02-2009, 13:15
Kuba sprzedają, chociażby tutaj.
http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=583
Ale cudo to to nie jest.
Miałem to "cudo" i chronicznie nie doładowywało mi akumulatora.
MAJOR762
22-02-2009, 13:51
Kumpel tym spalił 2 akumulatory Sanyo bo coś w niej było nie tak :roll:
słuchajcie rozładowałem ten akumulator do końca i naładowałem znowu i działa tyle co działał :P Kolega chyba słusznie napisał, że się nie da przeładować akumulatora taką ładowarką :)
Ja również nie polecam tej ładowarki
A.D.I.D.A.S
22-02-2009, 15:43
To jakiego mikroprocka polecacie w cenie do 200zł ?
Specshop ma niby mikroprocesorówkę wyglądającą jak ta z ASGshopu ale nie wiem czy to ta sama.
http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_196&products_id=1429
I ta sama (BCH001) z Batimexu
http://batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2516&menu=206&menu2=702
w sumie ten temat był założony żeby mi troszkę dopomóc z doborem akumulatorka do mojej emki :) także jeżeli ktoś zna coś godnego polecenia to prosze o link :)
Adaś, to ta sama, oglądałem obie na żywo przed zakupem i kupiłem ze specshopu, bo wtedy była tam taniej.
Ta ładowarka ma jeden minus - nie naładujesz nie naładujesz nią baterii 10,8V - choć nie wiem czemu napisali, że naładujesz. Pokrętło wyboru ilości ogniw nie ma cyferki 9.
Wiem, bo taką miałem.
Linki do dobrych batek już były...
Specshop ma niby mikroprocesorówkę wyglądającą jak ta z ASGshopu ale nie wiem czy to ta sama.
ja kupiłem w batimexie i jestem zadowolony
wszystkie trzy (z asgshopu, ze speca i z batimexu) to to samo.
kup gdzie taniej :)
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4768
Wg mnie najlepsza relacja jakości i ilości funkcji do ceny. Potrzebny zasilacz 12V lub akumulator samochodowy.
ja kupiłem w batimexie i jestem zadowolony
wszystkie trzy (z asgshopu, ze speca i z batimexu) to to samo.
kup gdzie taniej :)
Tylko, że my właśnie jej nie polecamy - bo ładuje całą noc, potem robisz próbę i okazuje się że bateria jest cały czas rozładowana - WTF? NIE POLECAM!
A.D.I.D.A.S
22-02-2009, 21:34
No właśnie czytałem na WMASG że jest bardzo awaryjna ... ale póki się nie popsuje to ładuje w miarę dobrze.
MAJOR762
22-02-2009, 22:53
Problem właśnie w tym że nie zawsze ładuje dobrze a psuje się momentalnie.
SlawiX - linki do dobrych pakietów już były ale co tam, masz.
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=587
Kup to, ogniwa są bardzo dobre.
Dobra wszystko co mi potrzebne już wiem, dziękuje wszystkim, sporo się dowiedziałem o tych akumulatorach i ładowarkach ^^
hmmmm jeśli tu o lipolach jest to napiszę na świeżo z eksperymentu przed chwilą:
mam mp5tkę która ma jakiś mankament- mimo <300fpsów ma duży pobór prądu i małego rofa. Przy aku 8,4 nimh strzela, ale ledwo. Przy dobrych aku już aż tak strasznie nie jest.
Dobra to przed chwilą podłączylem lipo 7,4 900mah 10C no i sie okazało że jest za słaby... ledwo co naciągnąl sprężynę rozgrzewając przy tym swoje kabelki. Tak więc na stan obecny po prostu sie nie nadaje(mp5 może w końcu z a.d.i.da.sem przejrzę możliwe że jakieś podkładki są źle zmontowane albo silnik ma osmolone szczotki- takie moje przypuszczenia)
Lipo 11,1V 1,25Ah 15C mieli równo i rof dorównuje stockom z mocniejszym aku. Jest nawet za duży i zmieli za szybko zębatki i rozwali silnik.
Czy w tym wypadku przy wyeliminowaniu wewnętrznych mankamentów i dodaniu mosfeta. Te aku 7,4 wystarczy? swoją drogą jak już wspominałem 7,4 przy maxymalnym naładowaniu ma dokładnie 8,4V.
Jutro oba aku przynoszę na strzelanke na glinkach więc mozna porównać jak to u was chodzi
Sirius An Hezron
08-03-2009, 08:59
Sprawdź czy ci silnik nie pada. Bo skoro lipol nie ciągnie to jest to bardzo dziwne.
"7,4 900mah 10C" nie dziwię się, że za słaby skoro jego wydatek to 9A :lol:
nie wiem czy wiesz że 9A to może dawać cały czas. Chwilowy pobór prądu może być rzędu 12A. Bezpiecznik mam na 15 A więc na pewno prąd jest mniejszy niż te 12A. Ogólnie kontynuacja tematu o prądzie(do modów: może ktoś go znowu włączyć? bo jest zamknięty- dzięki.
Na rozruchu prąd może być znacznie większy aniżeli 15A. Bezpiecznik w AEGu nie przepala się od razu bo jest to tzw. bezpiecznik zwłoczny. Przepali się jeśli prąd znamionowy będzie płynął przez określony czas.
W Twoim MP5 niedomaga instalacja (nadpalony styk) lub występuje nadmierny opór mechaniczny (np. podkładkowanie kół zębatych).
Może lekki OT?
Polecam kontakt z firmą KABE. www.kabe.pl , lub bezpośrednio ich przedstawicielem handlowym Karoliną Uściłowicz: k.uscilowicz@kabe.pl.
Zgrzeją Wam tam co tylko sobie wyśnicie. Czas realizacji od zamówienia do dostarczenia - 3 dni.
Nabyłem u nich ostatnio pakiet (zgrzany wg rysunku lub fotki - proszą o to) 9,6V 1700mAh NiCD na ogniwach Sanyo za 48,80 zł.
I jestem baaaaardzo zadowolony.
No i z relacji znajomych ich zgrzewy i kabelki zniosą pracę w AEGu lepiej niż produkty Batimexu, chyba ze się coś zmieniło. Ja przez firmę Batimex się zraziłem do takich wynalazków jak zgrzewane w Polsce pakiety.
Odświeżę temat.
Może lekki OT?
Polecam kontakt z firmą KABE(...) Zgrzeją Wam tam co tylko sobie wyśnicie.
I jestem baaaaardzo zadowolony.
Zamawiam własnie taki złożony akumulator za połowę ceny normalnego. Jedyny mankament, to to że wyprowadzają 20 cm kabla ale brakuje mini wtyku Tamiya.
I tu moje pytania:
- Czy da się dostać taki żeński wtyk w jakimś toruńskim sklepie?
- Czy wtyk zaciska się jakąś zaciskarką, czy trzeba go lutować?
MAJOR762
07-12-2009, 18:38
- Czy da się dostać taki żeński wtyk w jakimś toruńskim sklepie?
- Czy wtyk zaciska się jakąś zaciskarką, czy trzeba go lutować?
Tamiyi w Toruniu nie dostaniesz, ja zaciskam Tamiye szczypcami i lutuję. Moja rada - zrezygnuj z Tamiyi bo to ścierwo, przerzuć się na jakieś konektory porządne.
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.