Zobacz pełną wersję : Co myślisz o kpasg?
Drodzy użytkownicy forum, po dwóch latach funkcjonowania portalu, przychodzi powoli czas na jego modernizację i upgrad'e.
W założeniach mamy zamiar zmianę przestarzałego już silnika forum jakim jest phpBB oraz transfer wszystkich niezbędnych rzeczy i eliminację tych które się nie sprawdziły.
Pod ocenę waszą oddaję wszystkie działy jak i strukturę forum. Proszę w kilku zdaniach w przejrzystej formie opisać, z czego korzystacie, a co w ogóle wam się nie przydało lub czego wam zabrakło.
Na pewno bardzo przydatna jest baza osób i galerie osobiste moim zdaniem wyrzucenie ich nie wchodzi w grę.
Brakuje >shoutboxa<, choćby do wymiany szybkich pytań, typu: Ma ktoś kulki na jutro? Wklejania linków do YT Etc.
Nigdy nie skorzystałem z działu - silniczka do Imprez. Tego z samochodami i takimi tam. Szukaczka sklepowa tez słabo działa, Taktyka i Warsztat również nigdy nie zaglądałem, no teraz kliknęłem zeby zobaczyć co tam w ogóle jest.
Upgrade jak najbardziej.
1. Shoutbox - jak najbardziej by się przydał.
2. Połączyłbym działy lokalnych środowisk z ekipami z tych miast.
Przykład:
We Włocławku działają 2 ekipy - HW i 45RMC Z-Coy. Niepotrzebnie jest to rozdzielone na 2 działy forum.
Można by zrobić tak by było.
Dział główny: Włocławek
2 podfora: HW i 45RMC Z-Coy
I tak z każdym miastem. Nie wiem czy wystarczająco jasno tłumaczę o co mi chodzi ;) Po prostu połączyć subfora miast z subforami jednostek odpowiednich dla tych miast.
Jak wilku zauważył (oraz według opinii kilku innych użytkowników) działy Taktyka, Warsztat, Spotkania, są mało używane i to właśnie być albo nie być właśnie tych działów głównie się waży.
Podobnie jak woma nie wyobrażam sobie nowego portalu bez działu załoga i galerii (te mają zostać w całości zaimportowane, tak jak treść forum).
Mnie osobiście brakuje części portalowej, na której można by umieszczać ciekawsze newsy ze środowiska i nagłówki tematów z forum.
http://kpasg.net/portal_squad przyda się aktualizacja mała ;) w HW jest 6 członków + rekruci to tez się przyda i chyba nie tylko u nas
no i nowy wygląd forum też był by mile widziany ;)
Ja bym chciał powiedzieć tylko, że dodawanie zdjęć do galerii osobistej jest nieintuicyjne, na moje wygodniej by było gdyby się je wstawiało z menu profilu, tak jak avatary, ot taki mały szczególik do zmiany.
pogoda1988
14-11-2008, 18:04
Oraz to żeby w profilu było napisane z jakiego jesteśmy teamu...
Dla mnie na przykład zupełnie zbędne są działy Archiwum i Rozegrane Gry. Pierwszy nie zawiera żadnych potrzebnych obecnie informacji, tak samo jest w sumie z drugim.
Jeżeli chodzi o shoutbox to wydaje mi się to bzdurnym pomysłem, gdyż jest to miejsce które z reguły mija się z celem i jest tylko kolejnym do spamowania. Oczywiście mogę się mylić dlatego myślę, że można by przetestować tę ideę przez powiedzmy miesiąc.
HWsnajper
16-11-2008, 13:58
Co do forum to nie mam większych zastrzeżeń. Łączenie działów lokalnych środowisk i ekip z tych miast, raczej niepotrzebne, w dziale miast umieszczamy informację o manewrach w mieście a podfora ekip służą do komunikacji miedzy członkami ekip i zgrywaniu się danych ekip na treningi, itp. Mając jednak na uwadze, że w dziale BAZA jest zakładka spotkania (raczej nie używana) chyba trzeba by było ją zlikwidować skoro i tak wszelkie spotkania są opisywane i ustalane na forum.
Co do Warsztatu to bym go raczej rozbudował, np o linki dla domorosłych majsterkowiczów ;-) (takich nie brakuje). Ponadto można by się pokusić o umieszczanie robionych przez maniaków z kuj-pom. recenzji sprzętu i giwer.
Jeśli chodzi o dział taktyka to można go zostawić pod warunkiem rozbudowy ( więcej informacji odnośnie maskowania, poruszania się w terenie, itp., oraz uzupełnienia, bo niektóre zakładki są nadal w budowie. ( Jeśli nie ma na to czasu to skasować dział TAKTYKA w cholerę, tylko straszy ;-) )
...Mnie osobiście brakuje części portalowej, na której można by umieszczać ciekawsze newsy ze środowiska i nagłówki tematów z forum.
Mnie też. Przy okazji można by, przeprowadzać akcje typu: "Pokaż swoja facjatę na forum" lub ostatnio promowana "Zmień szatę na kamizelkę odblaskową"
Proponuje opracowania z Warsztatu przenieść do forum Warsztat i przykleić. Każdy będzie mógł coś dopowiedzieć / dopytać się.
Pozdr.
ja może cos podpowiem...
zmordernizował bym administrację tego forum... teraz zanim mnie tu wszyscy powyzywaja to wyjaśniam:
1 dział manewry\toruń - patrzę i widzę 4 strony tematów starych jak świat - co myślę - że tu jest bajzel... to samo praktycznie wszędzie; walają sie tematy z przed epoki..
2 działy taktyka warsztat czy dla początkujących.... "czy mam kupić karabin za 300 zł czy lepiej to [link co jakiegos sklepu]" i dyskusja czy lepsza jest taka czy inna ....
i teraz zamiast chopakowi powiedzieć konkretnie to każdy "co mądrzejszy" wypowiada się za siebie co on by zrobił i jak to fajnie strzela.... zmoderować kolesia odesłać do jakiegos faq czy coś i rozbudować tę część żeby newbe's mogli poczytać wybrać wyrobić swoje zdanie, powiedziec takiemu że jest takie cos jak szukaj, faq itp wkleic mu link na PW a temat wywalić w diabły chce się czegos dowiedzieć to niech poszuka - nie boli
3 udostepnienie pelnej listy zarejestrowanych userów z poziomu forum, piczowina ale mnie by się pare razy przydała a spis z części portalowej jest dla mnie 1nie czytelny- bo jak szukam kogos to alfabetycznie po nicku a nie po grupie do której należy 2 chyba nie aktualizowany odrazu po dodaniu usera.
to tyle jeśli chodzi o modracje forum
shoutbox -> spamowisko nie podoba mi sie pomysł tylko wydłuzy stronę w przegladarce upierdliwe w czytaniu starczych wiadomości zawierających coś ważnego
jak dla mnie mało czytelne
szata graficzna mi się podoba jest b. czytelna wg mnie
podoba mi sie pomysł warsztatu w formie tutoriali DIYS czy recenzji sprzetu - oczywiście ten dział musiał by byc dobrze zorganizowany aby szukanie informacji było intuicyjne i czytelne (sortowanie np po producencie po typie )
pozdrawiam.
Łączenie działów lokalnych środowisk i ekip z tych miast, raczej niepotrzebne, w dziale miast umieszczamy informację o manewrach w mieście a podfora ekip służą do komunikacji miedzy członkami ekip i zgrywaniu się danych ekip na treningi, itp.
Chodziło mi raczej o to żeby po wejściu do Włocławka zobaczyć również 2 podfora grup z tego miasta (tak samo po wejściu do Torunia zobaczyć podfora HPL, RAI itd.)
Ps. Pain_xp - proszę używaj znaków interpunkcyjnych. Korzystaj w pisaniu postów z podziału na zdania, które zaczyna się od wielkiej litery. Używaj także kropek, przecinków - to nie takie trudne, a Twój post będzie bardziej czytelny - teraz jest papką.
Sprawę poszerzenia grona moderatorów lokalnych już poruszałem w odpowiednim do tego miejscu. Są nawet pewne typy, nie wiem czy Administracja podłapała dalej temat..
Pozdr, w
ps. Nie ma to za dużo wspólnego z enginem v 2.o ;-)
Sirius An Hezron
17-11-2008, 10:54
Shout box się raczej nie sprawdzi, ot tony spamu tylko i tak jak niektórzy pisali wcześniej może nieco spowolnić działanie portalu.
Dział archiwum jest raczej mało przydatny. Również często na forum leży dużo starych, a nie potrzebnych tematów.
Przydałoby się jakieś pytanie przy rejestracji, które sprawiałoby, że bot nie może nam narobić takiego syfu jak ostatnio (to przez pamięć, że są tutaj też osoby niepełnoletnie i pewne treści są dla nich niewłaściwe).
Brakuje działu do przestawiania się.
Na moje przydałby się moduł do zarządzania drużyną. Funkcjonalność podobna jak na wmasg. Ktoś zakłada drużynę i zarządza nią dowolnie później.
Możliwość mieszania we własnej drużynie - jak najbardziej. Shout box - niekoniecznie. Pomysł z subforami moim zdaniem niepraktyczny. Nie mam czasu ani ochoty wczytywać się w KAŻDY nowy link i tropić terminów i fajnych pomysłów na mikroforach. Im mniej tego typu historii tym lepiej. Jasno, oszczędnie przejrzyście. Moim zdaniem tak powinno być.
Przyszedł Kurak i pozamiatał :mrgreen:
A tak serio , to generalnie wielkich zmian nie trzeba.
Dział przywitaj się, na bank by się przydał.
Co do innych działów typu recenzje, opinie, warsztat itp...to przydało by się grono stałych "redaktorów", którzy znają się na tych sprawach i mogą się swoją wiedzą podzielić, np ze mną :) i którzy czuwali by nad jakością tych działów.
pozdros!
Moim zdaniem shoutbox by się przydał. Czasem trzeba rzucić jakieś hasło to po co zaśmiecać nowymi tematami :P
Tak sobie dziś pomyślałem, że przydałoby się pole do wpisania paru info "o sobie" w profilu.
Nowi użytkownicy przy przedstawianiu mogliby wpisywać w miarę chęci, gdzie pracują, gdzie się uczą itd.
Powinna być też możliwość wpisania takiego info do profilu, tak, żeby każdy zainteresowany mógł podejrzeć informacje, którymi chcesz się na swój temat podzielić (np. mieszkam w Szubinie, pracuję jako inżynier oprogramowania w bydgoskim Alcatel-Lucent). Takie informacje skonsolidują środowisko - będziesz wiedział, że na UTP możesz spotkać 15 swojaków albo zaproponować koledze z ASG zmianę pracy ;]
Pozdr.
W sumie niezły pomysł Szatek :)
Moim zdaniem niepotrzebne informacje. I tak nie spamiętam gdzie pracuje 400 użytkowników forum.
Mi pomysł Szatka bardzo się podoba, mógłbym wtedy wcześniej się dowiedzieć kto jescze dla Alcatel-Lucent pracuje. :) (pracował)
Pole zawód i zainteresowania są w profilu, dlaczego macie je puste? Pomysł średni...
Pole zawód i zainteresowania są w profilu, dlaczego macie je puste? Pomysł średni...
Otóż to - to o czym mówicie już jest w profilu. Wystarczy wypełnić.
Przydałaby się obsługa kanałów RSS.
Panowie jeszcze jakieś sugestie?
ankieta z możliwością ustwienia:
liczby pytań i liczby możliwych opcji do zaznaczenia.
Przykładowo:
P1: Kiedy pasuje Wam strzelanie?
lista z datami - zaznaczasz wszystkie jakie Tobie pasują.
P2: Gdzie strzelanie?
listaz miejscami - zaznaczas jedną lub więcej opcji.
Czasem by sie przydało.
no to może i ja
Widzi mi się jak przy wejściu na forum jak Cycata Blondyna wita mnie chlebem i solą ;)
A tak na poważnie
Archiwum i rozegrane gry wrzucić do jednego wora. I po okresie 30 dni od przekierowania tematu do archiwum usuwać go na amen.
schoutbox - nie mam pojęcia jak to wpłynie na wydajność forum, ale niech już ma swoje miejsce wiara do "legalnego" spamowania
w dziale dla początkujących wywalić jak to napisał XXX tematy typu:
Co sądzicie o ....... Dać FAQ gdzie wiara za pomocą moderatora będzie mogła opisać swoją broń wg konkretnego klucza. Co by świeżak miał wyłożone czarno na białym Co, Jak, Gdzie i Kiedy
Pozdro
(...) Archiwum i rozegrane gry wrzucić do jednego wora. I po okresie 30 dni od przekierowania tematu do archiwum usuwać go na amen.
(...)
Nie uważam by to był dobry pomysł. Rozegrane gry nie powinny być usuwane na amen, chociażby ze względu na możliwośc reedycji lub ich cykliczności. Wówczas dane archiwalne, szczgólnie opinie, są bardzo cenne.
Zgadzam się z przedmówcą....manewry wojewódzkie powinny pozostać....to także archiwum dla potomności, że kuj-pom to nie ciemnogród strzelankami żyjący.
8)
No to ja też ...dwa słowa :
Newsy, i ciekawostki na stronie Bazowej - jak najbardziej (tylko kto to będzie redagował ??? ;-)
Galeria jest bardzo fajnym działem ale dodawanie do niej zdjęć to masakra jakaś jest (zatwierdzanie przez moderatora trwa wieki... można się zniechęcić ;-(
Archiwum i rozegrane gry połączyć i "do szafy"...
Działy takie jak Warsztat, Taktyka, trzeba rozwijać a nie likwidować, może link na stronę główną od nowych postów na tych działach (jako newsy) spowoduje większą popularność, bo zamiast to czytać "leniwi" żołnierze wolą pytać na Forum ;-))
Ogólnie KPASG jest jednym z lepszych portali jakie widziałem i za dużo bym nie mieszał
Jeszcze jedno - wysyłanie PW do wielu odbiorców. Coś jakby lista dyskusyjna, przydałoby się w niektórych przypadkach.
przykładowa sytuacja nr jeden: Moderator upoina usera o czymś tam i wrzuca na kopię innych moderatorów zeby widzieli ze dany user już jest upominany.
druga opcja: czasem załatwia się coś po między 3-4 osobami wygodniej było by umieścić kogoś na wspolnej liście odbiorców, zarówno odnośnie ustaleń przed manewrowych jak i ogólnej korespondencji.
Popieram Wilka, "PW do wielu" będzie bardzo potrzebne.
Spojrzałem jeszcze na stronę "Bazową" link "Spotkania " jest martwy...a szkoda, może jakieś nawiązanie do bieżących "Manewrów" jako News'y
Martinez
30-01-2009, 20:15
Jaką czarodziejską sztuczkę tym razem trzeba wykonać by wejść do kogoś galerii? Klikam na dole (pod forum) na nick kolesia i zamiast galerii wyświetla mi się jego profil...
Musisz iść do bazy, potem po lewej wybrać galerie. Następnie pod linkami do galerii z konkretnych spotkań jest link galerie użytkowników czy jakoś tak, Tam wchodzisz i musisz znaleźć pożądaną osobę na liście. Można sortować listę na różne sposoby.
Ogólnie to uważam, że poprzedni system był lepszy.
To podobno nie ma tak być już zawsze, Yahoo grzebie coś by uporządkować rangi userów, i się deczko coś musiało zjeb :oć z tymi galeriami.
Cierpliwości.
Kod byłe przerabiany miliony razy 2 lata temu, trochę to potrwa jeszcze. Niebawem niespodzianka, wszystko zależy od ilości obowiązków...
Jakiś taki znacznik, że się w danej dyskusji brało udział. Działa na wmasgu, na ten przykład.
DoktorBartas_PL
20-08-2009, 12:05
Proponuję, by każdy użytkownik mógł widzieć IP innych. Można to włączyć tutaj i na nowym forum.
Nie każdy użytkownik ma stałe IP...
DoktorBartas_PL
20-08-2009, 12:10
Owszem. Jednak można wyłapać kilku miśków, co myślą, że są śmieszni zakładając podwójne konta. Trochę mniej anonimowości się przyda (prawie jak jakiś komunizm, ale ludzie się sami o to proszą, oszukując i zachowując się jak banda dzieciaków).
oneill366
20-08-2009, 12:32
Od tego by takich knypków wyłapywać jest chyba moderator/admin...
DoktorBartas_PL
20-08-2009, 12:38
Co nie znaczy, że możemy pomóc, zwłaszcza, że nie każdemu się chce klikać na guziczek "Pokaż IP".
To może coś od siebie. Shoutbox... z jednej strony fajne bo można wymienić szybko ważne info, ale z drugiej strony od tego jest gg. Zrobi się niepotrzebny syf i teksty w stylu: elo jest kotś żeby poklikać?. Nie dla mnie shoutbox jest do dupy :mrgreen: Całe forum, a mianowicie szata graficzna, fora, galerie osobiste jest ok. Jedyne czego nie przeglądam to dział Warsztat jak chyba większość :D Co do pokazywania IP... pomysł dobry, ale obecnie większość posiadaczy internetu(a przynajmniej ci co mają neta z TP) ma zmienne IP więc robią się schody. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam :mrgreen:
Fragment z regulaminu:
3. Dolna granica wieku dla rejestracji na forum i uzyskanie pełnej dostępności do zasobów forum – 15 lat.
Czy zmienił się regulamin kpasg.net? Jeśli nie to dlaczego akceptowana jest rejestracja:
http://kpasg.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1465
http://kpasg.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1790
http://kpasg.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1789
http://kpasg.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1743
http://kpasg.net/profile.php?mode=viewprofile&u=1744
i wielu innych?
Choć absolutnie do żadnego z tych Userów nic nie mam.
Pozdrawiam
Sirius An Hezron
11-10-2009, 16:38
Ponoć pod koniec września miał się zmienić wygląd forum jak i wejść w życie nowy regulamin. Kiedy to się stanie?
Ponoć pod koniec września miał się zmienić wygląd forum jak i wejść w życie nowy regulamin. Kiedy to się stanie?
Potwierdzam, opóźnienie wynika z mojej winy, niestety jestem zawalony robotą.
A.D.I.D.A.S
12-10-2009, 16:41
Ja proponowałbym wywalić doprowadzający do szału filtr antypier_dółkowy i tekst o Ow_czarni bo wygląda to tak:
Pierdółka
Owczarnia
A nie ułatwia to czytania ani w niczym nie pomaga.
oneill366
26-10-2009, 19:25
Cóż to za pomysł z pochwałami od użytkowników ? :shock:
DoktorBartas_PL
26-10-2009, 19:28
Przecież to już dawno było.
Możesz dostać ostrzeżenie za bycie idiotą, a możesz dostać pochwałę za wrzucenie pomocnych materiałów, udzieleniu dobrych rad czy ogólnym ogarnęciu w airsofcie.
oneill366
26-10-2009, 19:32
---------- 20:29 26.10.2009 ----------
Chodzi o taką magię że ja mogę taką pochwałę dać... i ajk się tak pytam to inni nie mogą Oo
przykłady: http://kpasg.net/plusminus.php?mode=view&u=1361
i http://kpasg.net/plusminus.php?mode=view&u=1319
---------- 20:32 ----------
taakie coś...
http://img200.imageshack.us/img200/7066/beztytuutzy.jpg
No właśnie ja też mogę niektórym dać pochwały. Ale nie widzę żadnej zasady komu mogę a komu nie mogę.
ej to nie fer ja nie moge ! Dajcie mi też te kody :P
oneill366
26-10-2009, 19:37
eee... WIEM !
Mogę dać pochwały tylko osobom które pisały w wątku który sam założyłem (resi chyba też to zauważył...) no i nie mogę dać sobie ani nikomu kto już dostał plusa ode mnie.
ale kuupa, masz racje mam to samo
oneill366
26-10-2009, 19:42
Albo to jest od dawna tylko po prostu nie widziałem bo zakładam mało tematów... albo było to dodane jakoś niedawno. Zaspokoi ktoś moją ciekawość ? :P (w sumie to zaczyna się robić offtop ale nowego wątku chyba się nie opłaca zaczynać...)
Ja nie mogłem wcześniej dawać plusów nawet w swoich tematach, myślałem że tylko mody mogą :/
Ja to wczoraj chyba zauważyłem i Jodaxx zarobił zasłużoną pochwałę :)
Błąd skryptu.
Edit: tfu, nie skryptu tylko mój :]
Do debiutu kp 2.0 już kilka dni, po prostu nie nadużywać funkcji. Podczas przenoszenia, Plusy i minusy zostaną wyzerowane.
oneill366
26-10-2009, 21:44
Czekamy z niecierpliwością :D
Sirius An Hezron
26-10-2009, 23:52
Szykuję szampana... no dobra piwo, bo lepsze :twisted:
oneill366
31-10-2009, 15:02
Godzina na forum się nie przestawiła...
Dla wszystkich oczekujących na nowe forum:
- Silnik nowego portalu vBulletin.
- Całość z kpasg jest już zaimportowana.
- Trwają prace nad stylem i usprawnieniami.
A.D.I.D.A.S
08-11-2009, 12:47
Nie jest źle. Można się szybko przestawić, widać kilka ciekawych, pomysłowych usprawnień, ale pierwsze co mnie razi to "guziczek" Żołnierze. Ja się Żołnierzem nie czuję, jestem Airsoftowcem i uważam, że takie przegięcie nie tylko mnie się nie podoba.
Pozdrawiam
Adaśko
Masz w 100% racje zmienione na Społeczność KPASG
Sirius An Hezron
08-11-2009, 13:23
Jest klimatycznie. Bardzo podobają mi się opcje zarządzania ekipą. Nie będzie już trzeba dręczyć adminów, by kogoś dodać/usunąć.
Czekam na akcję "oczyszczanie" z młodzieży, której nie powinno tutaj być. Chyba, że już była ;)
już chyba była bo jak dobrze widziałem to 15 latkowie i w dół zostali po banowani
Sirius An Hezron
08-11-2009, 13:47
3. Dolna granica wieku dla rejestracji na forum i uzyskanie pełnej dostępności do zasobów forum – 15 lat.
Jak to się ma do tego?
nie wiem chyba że od 14 w dół napisałem nie jestem pewny do końca
nie mogę się tu odnaleźć.ale to chyba kwestia przyzwyczajenia
nie mogę się tu odnaleźć.ale to chyba kwestia przyzwyczajenia
kwestia przyzwyczajenia z nudów siedzę tu pół dnia i już się ze wszystkich ogarniam :P ale na początku czarna magia i natłok rzeczy :P
no ja tak samo pół dnia tu siedzę ale teraz już w miarę ogarnołem najważniejsze
a dla mnie to jest kiczowe. Ale to moje zdanie :]
a dla mnie to jest kiczowe. Ale to moje zdanie :]
A mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź?
oneill366
08-11-2009, 18:17
Ja wolałem poprzedni wygląd forum. Przesadzone są informacje o użytkownikach pod awatarami (od kiedy zarejestrowany, ostrzeżenia, licznik postów i podziękowania), a przez to jeden post jest na całe okno zazwyczaj i trzeba nieźle się kółeczkiem od myszki pobawić... Forum straciło na prostocie użytkowania i na przejrzystości - takie jest moje zdanie.
poprostu go nie lubie, nie podoba mi się i póki co się z nim gubie
Moim zdaniem poprzedni wygląd forum i portalu był idealnym rozwiązaniem, tutaj się nie mogę połapać co i jak...
Da radę format daty zmienić? wyskakuje taki: 10-26-2009, 23:52 a bardziej czytalny byłby: 26-10-2009, 23:52
Da radę format daty zmienić? wyskakuje taki: 10-26-2009, 23:52 a bardziej czytalny byłby: 26-10-2009, 23:52
As ju łisz ;)
Wrażenia:
- jest mnóstwo...wszystkiego...nie ogarniam jeszcze.
- skórka drastycznie inna od starej, kwestia przyzwyczajenia...zapewne.
- zlikwidowane zostały podfora mniejszych ekip, np. nasz Szubin i RATS...ale u nas i tak się nic ostatnimi czasy nie działo, więc mały ubytek...ale jak nam prestiż podupadł...hlip!
+ fajna opcja z ignorowaniem postów wybranych userów - nareszcie!
+ genialna opcja kalendarza!
- szkoda utraty galerii ze zdjęciami (rozumiem problemy techniczne)
+ powiadomienia na górze strony
+ szybkie menu i szybka odpowiedź
-/+ straciłem MOC, ale to nawet dobrze ;)
Generalnie, nie jest źle...mogliście tylko dać info na starym forum, że z dniem dzisiejszym następuje zmiana, bo rano omal się nie udławiłem z wrażenia...
...po dopracowaniu i wprowadzeniu poprawek będzie lepiej.
P.S. o co chodzi z "ikonami wiadomości", znajdującymi się pod oknem edytora tekstu?
Uwaga ode mnie: po wysłaniu PW (a dokładniej odpowiedzi na PW) wszystkie wiadomości w skrzynce zostały oznaczone jako nie przeczytane. Poza tym wszystko gra i trąbi ;)
Jeszcze z uwag:
# nie mogę edytować postu, gdy ktoś napisze coś po mnie
# Przydałby się jakiś regulamin działu Galera, bo już jest tam trochę bezsensownych albumów, bardziej prywatnych (my op.)
Wrażenia:
- zlikwidowane zostały podfora mniejszych ekip, np. nasz Szubin i RATS...ale u nas i tak się nic ostatnimi czasy nie działo, więc mały ubytek...ale jak nam prestiż podupadł...hlip!
P.S. o co chodzi z "ikonami wiadomości", znajdującymi się pod oknem edytora tekstu?
te opcje zastąpiła możliwość samodzielnego tworzenia i dodawania userów do teamów, oraz możliwość dyskusji "wewnątrz teamu".
Ikony wiadomości to ikonka którą można dodać do postu/tematu pokaże się u góry koło tytułu posta lub w spisie tematów w 2 kolumnie
Jeszcze z uwag:
# nie mogę edytować postu, gdy ktoś napisze coś po mnie
# Przydałby się jakiś regulamin działu Galera, bo już jest tam trochę bezsensownych albumów, bardziej prywatnych (my op.)
ad1/ To chyba dobrze, że nie możesz zmienić nic w swojej wypowiedzi jak ktoś inny się do niej już ustosunkował ;) również jest limit czasu na edycje posta 5 minut
ad2/ nad tym będą trwały prace, zdecydownie tak, na pewno, ofkors
Ad.Ad 1 Niekoniecznie, mogę chcieć np, poprawić błąd ort., który zauważyłem po niewczasie, a może się pojawić następny post i już mi się taką możliwość odbiera. Po za tym, kolejny post nie musi być odpowiedzią do mojego posta.
Co do limitu czasu, to co gdy chcę edytować swój post (gdy jest ostatnim w wątku) np, po 1 dniu, bo zmieniła się sytuacja w jakiejś tam materii w nim poruszanej, a nie chcę tworzyć kolejnego posta bez sensu?
Ad.Ad 1 Niekoniecznie, mogę chcieć np, poprawić błąd ort., który zauważyłem po niewczasie, a może się pojawić następny post i już mi się taką możliwość odbiera. Po za tym, kolejny post nie musi być odpowiedzią do mojego posta.
Co do limitu czasu, to co gdy chcę edytować swój post (gdy jest ostatnim w wątku) np, po 1 dniu, bo zmieniła się sytuacja w jakiejś tam materii w nim poruszanej, a nie chcę tworzyć kolejnego posta bez sensu?
To trzeba sprawdzać posta przed wysłaniem. A co jeśli był odpowiedzią? A co jeśli tego posta już przeczytało 50 osób i nie dowiedzą się, że coś się zmieniło?
Mi forum ustawiło wiek na 14 lat. Pojęcia nie mam dlaczego. Ale może modowie uważajcie z banami tak na razie?
Wiek wszystkim zresetowało. W komunikatach na górze jest info o tym, że prosimy o ponowne podanie wieku. Zdaje się ze na to dajemy 30 dni.
Co do znajomych to na forum można ustawić swój album ze zdjęciami jako prywatny. Wtedy dostęp do niego ma tylko administracja i znajomi z listy, poza tym łatwiej wysłać PW i sprawdzić co kto naskrobał.
DoktorBartas_PL
08-11-2009, 20:37
Możliwość łatwiejszej edycji posta pozwala m.in. ogarnąć burdel na forum "handlowym".
Idziemy mocno w stronę netykiety na forum, więc chyba nie powinno być sytuacji, że Pan X usunie/zedytuje swoje niewygodne dla siebie posty - zwłaszcza, że jest stosowne info, kiedy post był edytowany i przez kogo.
Tak czy siak, mi się blokowanie edycji posta nie podoba!
Może i są miśki, które zmieniają w swoich postach jakieś tam pierdololo "niewygodne" sprawy itp...mi chodzi o możliwość edycji moich postów...zawsze przecież jest info, że post był edytowany i kiedy, więc jak ktoś jest ciekawy to może je obejrzeć.
No ale skoro nie ważne, to nieważne.
Dawanie edycji postów użytkownikom to nie jest dobry pomysł. Jest z tego więcej problemów niż korzyści.
Jak już chyba Bartaz napisał jest cholernie dużo ikon tematów (prawdę mówiąc gó**o mnie obchodzi czy temat jest popularny czy jeszcze nie). Nie wiem jak innym ale mnie to razi i przeszkadza w sprawdzaniu gdzie ktoś nowego posta napisał.
Informacje pod avatarem- moim zdaniem nie musiałoby być takich informacji jak data rejestracji, a ostrzeżenia byłyby wyświetlane gdyby ktoś takowe zarobił (tak jak było poprzednio), a wolałbym widzieć spis replik albo team. Tak samo z rangą - mogłoby być pod nickiem i mniejsza czcionka, by nie zabierało tyle miejsca.
A moim skromnym zdaniem, to bardzo istotne od kiedy dany user jest zarejestrowany, ponieważ szybko można rozpoznać, czy jest to stary użytkownik forum, czy troll, ktróy wpadł tutaj żeby namieszać. Panie i Panowie - idzie ku lepszemu, stare forum było proste jak cep, czy jak fiat 126p - wsiedliście teraz do mercedesa i jasne że się może nie podobać - silnik z przodu i te sprawy... :) ale to jeszcze nie jest koniec poprawiania błędów i regulowania forum - zgłaszajcie swoje uwagi, moderacja chwilowo przymyka oko na avatary, ze względu na to, że niektórym się zresetowały. Stopniowo jak ludziska będą się logować, będą wychodzić pewnie nowe błędy, ale to jest do ogarnięcia.
+kalendarz
-brak odnośników do strony na dole przeglądanej strony - przydałoby się żeby nie trzeba było przewijać za każdym razem do góry.
wysłałem wczoraj 2 privy. Nie mam ich ani w wysyłanych ani nie wiem czy odbiorca je dostał i nie wiem czy wogule je wysłałem :x
wysłałem wczoraj 2 privy. Nie mam ich ani w wysyłanych ani nie wiem czy odbiorca je dostał i nie wiem czy wogule je wysłałem :x
Opcje zaawansowane w profilu -> Zapisuj kopie wysłanych wiadomości zaznacz i masz to jako domyślne
Dodatkowo na dole pod oknem pisania PW są magiczne opcje:
Poproś o potwierdzenie odebrania tej wiadomości
Zapisz kopie wiadomości w skrzynce odbiorczej
Które możesz włączyć lub wyłączyć dla konkretnej wiadomości.
-brak odnośników do strony na dole przeglądanej strony - przydałoby się żeby nie trzeba było przewijać za każdym razem do góry.
EEE sprecyzuj, bo nie wiem OCB ;)
Co do informacji pod awatarem.
Ostrzeżenia fakt powinny się wyświetlać jak są przyznane zostanie to zrobione. Co do reszty informacji dostosuje się wsjo do Waszych sygesti. Ja osobiście uważam że data rejestracji jest ważna, ważniejsza niż posiadane repliki, które najbardziej wydłużają okno wiadomości. Ale zrobi się tak, żeby było dobrze.
dzieki szefie, jak już wcześniej powiedziałem gubie się jeszcze. Dzieki jeszcze raz
Ranga i data rejestracji mogły by być wyświetlane jako zwykły tekst pod nazwą konta. Zajmowały by 1 linijkę małego tekstu, zwalniając miejsce pod avatarem (zwolnione miejsce nie koniecznie musi być wykorzystane).
Odnośnie replik, użył bym 2 pól, jedno na replikę główną (pole widoczne pod avatarem ograniczone ilością znaków (tak by zajmowało jedną linię), oraz pole pozostałe repliki/sprzęt dostępne po wejściu w profil.
Myślę, że te rozwiązania uprościły by i rozwiązały kilka problemów poruszonych wcześniej.
Przez tą cenzurę moja sygnatura wygląda co najmniej głupio. Dacie radę coś z tym zrobić? Czy "c i p" kogoś obraża?
Sirwiz chodzi mi o ten link:
KPASG kujawsko-pomorskie forum airsoftowe > Air Soft Gun > Dyskusja ogólna
To samo na starym forum było również na dole strony.
Dobrze by było wyłączyć czerwoną kolorystykę na forum - oznaczenie ważnych tematów jest raczej zbędne i raczej mylące - zostawić tylko to co oznacza nowe posty w danym temacie - czy będzie jak teraz na zielono czy na czerwono to dla mnie wsio rowno
a czy mozna zrobić, by pewne tematy mógł edytować ich twórca? mowa o dziale manewry. wywalanie postów zaśmiecających zbędne dyskusje, porządkowanie list obecności czy dopisywanie zasad do pierwszego postu. opcja druga, np na prośbę przydzielenie takiego przywileju jednorazowo (przy organizacji wiekszej gry) - 6.12 las papowski gra mikołajowa - na drugiej czy 3 stronie są zasady z notatką do moda by to przekleił do pierwszego posta, zabawa za pasem i żaden zero reakcji - nie chcąc być upierdliwym ... ale napewno któryś moderator to czytał
Gdzie nowa osoba, nie znająca świata ASG ani struktury portalu może znaleźć potrzebne informacje przy logowaniu się?
Pytanie o wiek przy zakładaniu konta albo 'zgadzanie' się z tajemniczym Regulaminem i PASG jest chyba nie na miejscu jeśli w momencie jego zgadzania się nie jest on (Regulamin albo PASG) przedstawiany, ani w żaden sposób linkowany. Te informacje są rozrzucone i osoba nowa może nie wiedzieć gdzie ich szukać.
Może z linka w komunikatach?
Ale fakt powinno to być bardziej eksponowane podczas rejestracji.
Regulamin oraz informacje o pytaniu dotyczącym regulaminu już są przedstawiane do zaakceptowania podczas rejestracji.
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.