Zobacz pełną wersję : Gearbox v.3
Witam
Mam kilka pytań do forumowych specjalistów od grzebania w Girboksie:
1. Czy budowa cylindra (chromowany, teflonowany, zwykły mosiężny) ma widoczny wpływ na pracę tłok + głowica tłoka?
2. Czy zestaw cichy coś daje? Czy to tylko chwyt marketingowy?
3. Czy połączenie cicha głowica tłoka + zwykła glowica cylindra może spowodować spadek osiągów?
4. Czym się smaruje zespół cylindra? Starcza zwykły olej silikonowy w sprayu?
5. Wraz z komorą HU dostałem pierścień, najprawdopodobniej do usztywnienia lufy. Nie wiem jednak gdzie go zamontować...
Pomożecie? :)
Ja mogę odpowiedzieć na pytanie 4: nie smaruj nic w gb olejem silikonowym w sprayu. Efekt będzie taki, że przy każdym ruchu tłoka głowica będzie rozchlapywała owy olej na styki co racze nie poprawi ich żywotności. Ja do smarowania używałem smaru teflonowo silikonowego, ale że kupiłem zbyt gęsty rozrzedzałem go trochę olejem silikonowym, gra i nie ma problemów.
Ad. 5 pierścień nakładasz na lufę przychodzi on przed gumką
http://img185.imageshack.us/img185/6335/ge0724uv7.jpg (http://imageshack.us)
Na moje efekt jest znikomy ale skoro to dają to lepiej założyć, domyślnie ma on zmniejszyć luz lufy.
Uważam też, że te wszystkie zestawy cichej głowicy itd.. to chłyt matetingowy i tak najwięcej hałasu robi silniczek ;)
Dzięki Yahoo, czyli jednak dobrze go zamontowałem :)
Dziękuję też Womie, kupię sobie taki smar teflonowy i się pobawię....
Czekam na więcej porad :mrgreen:
1. Moze wplynac pozytywnie na celnosc.
2. Zmienia barwe dzwieku, raczej drastycznie nie wycisza.
3. Nie, ale moze spowodowac uszkodzenie tloka lub zebatki tlokowej.
4. Smar.
Poza tym Bore do działania potrzebuje mocniejszej sprężynki Hurricane M110, Guarder M120. Jezeli M110 nie robi różnicy stockowym częściom dobrych firm to w słabszych firmach raczej powinno się wymienić co najmniej łożyska i prowadnicę. Przy M120 nawet w górnopółkowych replikach "coś tam" trzeba by pogmerać.
Nie zgodzę się, bore-up do poprawnej pracy wymaga minimum m120, same łożyska mogą być stockowe, nigdy nic specjalnego nie montowałem i specjalnie nie było z nimi problemów, tak samo sprawa wygląda z prowadnicą, repliki górno-półkowe bez problemowo przyjmują bore-up`a wystarczy wyjąć stock i w to msc. włożyć cały zestaw.
Sam bore-up to najmniej inwazyjny zestaw który nie powoduje większych obciążeń, wypadkowość powoduje sprężyna m120 zapewniam was szybko rozłoży szkielet GB czy to CA czy BOYI, (GnP trzyma elegancko) jak by ktoś miał połówkę GB od CA z chęcią odkupię ;)
Nie do konca. Sprężyny HurricanE M110 odpowiadają Guarderowej M120.
Poza Boreupem jest jeszcze zestaw cichych głowic króty też spoko daje radę przy śrenich spręzynach, np 170%PDI i działa też z mniejszymi sprężynami równie dobrze.
Ja tam łożyska wymieniłem dla PDI150% i uważam że tą cześć trzeba wymieniać reularnie, zwroci się w postaci kulturalnej pracy, zniweluje zacinki, i obniży ryzyko zjechania sie kółek.
A ja otworzyłem z ciekawości GB i taki oto psikus znalazłem:
http://img122.imageshack.us/img122/2945/dscf1865gv0.jpg
Sorry za jakość, ale robione wieczorem + złe oświetlenie + nie chciało mi się regulować aparatu.
http://asgshop.pl/produkt.php?id=822 Dokładnie takie same. W Cymie? :O
Kuba kiedyś stwierdził że Chinolowi daleko do TM for example. Miał rację, w środku siedzą kwiatki zrobione z przeźroczystego plastiku...już wiem czemu miałem taki kijowy zasięg.
zrobione z przeźroczystego plastiku... Z orzekaniem słabości tego materiału byłbym ostrożny. GB Stara ma szkielet zrobiony z tego takiego "badziewia" i 400fps trzyma.
Z orzekaniem słabości tego materiału byłbym ostrożny. GB Stara ma szkielet zrobiony z tego takiego "badziewia" i 400fps trzyma.
To ze oba sa przezroczyste nie oznacza, ze sa wykonanne z tego samego materialu. Dochodzi jeszcze jakosc wykonania wytloczki, ktora moja skromna opinia ma wieksze znaczenie od wytrzymalosci uzytego materialu. Tymbardziej w przypadku dyszy.
zrobione z przeźroczystego plastiku... Z orzekaniem słabości tego materiału byłbym ostrożny. GB Stara ma szkielet zrobiony z tego takiego "badziewia" i 400fps trzyma.
Nie tylko 400fps, bo i m130 potrzyma (jak w nowym M60e4).
Są przeźroczyste i kijowo wykonane, prowadnica sprężyny była starta od pracy stockowej sprężyny, głowica cylindra też najlepszej jakości nie była, dysza miała luzy.
Teraz wymieniłem praktycznie wszystkie części (wszystko z innej bajki ;p) więc powinno być dobrze.
Pytanko - czy podkładkowanie musi być z obu stron zębatek?
To zależy jak ci wypada to podkładkowanie. Ale generalnie, tak, z obydwu strona powinny być podkładki.
Anonymous
07-10-2008, 20:04
panowie błagam wspomóżcie http://img604.imageshack.us/content.php?page=blogpost&files=img60/9854/20081007144bn9.jpg mam taki zgrzyt i jak to ruszyć (silnik chce ruszyć ale nie może)
Nie bardzo rozumiem o co chodzi, z tego co widzę tłok, zatrzymał się "w połowie drogi", ale z tego zdjęcia trudno wywnioskować co może być tego przyczyną...
Żeby nie zakładać kolejnego tematu:
Czy sposób ułożenia spreżyny o niejednakowym skoku ma znaczenie?Jesli tak to gdzie jest przód(gdzie styka sie z tłokiem) a gdzie tył?
Przypuszczam że nie ma znaczenia jak założysz sprężynę, wynika to z mojego doświadczenia, nie odczułem zmiany w mocy i kulturze pracy GB. Jednak są to moje spostrzeżenia, i oczywiście mogę się mylić.
Ta strona gdzie zwoje są gęstsze najlepiej założyć na prowadnicę...tym samym rzadsze wkładasz do tłoka.
Dzieki.Tak myslalem ale wiadomo, lepiej sie upewnic.Pozdrawiam
Mam nietypowy problem, który już kilku osobom się przytrafił z tego co wiem. Dostałem do naprawy źle poskładane GB V3 z G36 JG. Wszystko wewnątrz ładnie (ŁADNIE) poskładałem, skręciłem GB, podpiąłem kabelki do silnika, baterię do wtyku. Naciskam spust - wszystko działa. Więc składam dalej, umieściłem GB w chwycie, złożyłem całą resztę. Replika była gotowa do działania, chciałem próbnie ją przestrzelić, a tu cisza, silnik nie reaguje. Więc wziąłem się za rozbieranie. Kiedy już wyjąłem GB z chwytu, docisnąłem styki na silniku, które i tak rozłączone nie były gietka znowu strzelała. Włożyłem do chwytu, przestała strzelać. Myślałem, że wina może być w kablach, więc je wymieniłem, na początku przylutowałem do styków, podpiąłem do silnika, strzelała. Odpiąłem je od silnika. Włożyłem GB z przylutowanymi kablami do chwytu i od spodu chwytu podpiąlem je do silnika, tak, że były poprowadzone zupełnie poza chwytem. O dziwo, nie strzela. Jakie mogą być powody?
Pietracha
02-04-2010, 20:16
Sprawdź bardzo dokładnie całe okablowanie. Zwróć szczególną uwagę na wszelkie załamania kabli, zdartą izolację, złącza na silniku a zwłaszcza kostkę stykową przy GB. Najlepiej połącz wszystko w całość (bateria + kable z body + GB) ale nie wkładaj GB do chwytu i sprawdź, czy działa. Jak naciśniesz spust, to zwróć uwagę na bezpiecznik - jeśli się grzeje to gdzieś coś jest nie tak.
A.D.I.D.A.S
02-04-2010, 21:10
Ej, już wiem!
Bierzesz pilnik i powiększasz otwór na spust jakiś 1 może 2mm w stronę do chwytu. Składasz wszystko w całość i powinno wreszcie zacząć strzelać.
Z tego co pamiętam GB V3 ze spustem G36 miał jakieś problemy po rozłożeniu i ponownym złożeniu - nie wiem dlaczego, nawet zielonego cienia pomysłu nie mam :P
Przerabiane na G36 CA i tam pomogło.
Daj znać czy cokolwiek :)
Pozdro
MaxXxi47
MAJOR762
02-04-2010, 22:52
Miałem taką samą sytuację jak opisuje SideSliper w G36C JG z chwytem CA. Po wymianie kabli na modelarskie z MOSFETem wszystko strzelało póki się tego w chwyt nie wsadziło. Wymiana chwytu spowrotem na stockowy JG pomogła. Nie wiem co to było i chyba nie chcę wiedzieć :lol: ;)
Ej, już wiem!
Bierzesz pilnik i powiększasz otwór na spust jakiś 1 może 2mm w stronę do chwytu. Składasz wszystko w całość i powinno wreszcie zacząć strzelać.
Z tego co pamiętam GB V3 ze spustem G36 miał jakieś problemy po rozłożeniu i ponownym złożeniu - nie wiem dlaczego, nawet zielonego cienia pomysłu nie mam :P
Przerabiane na G36 CA i tam pomogło.
Daj znać czy cokolwiek :)
Pozdro
MaxXxi47
MaxXxi47, daję znać. Rada się przydała i wszystko działa. Nie wpadłem na to, "bo kto by pomyślał, że takie coś?!". Mało tego! Nawet Major nie wiedział! :-o. Żeby sobie z tym poradzić, nie starłem nawet jednego mm i już działało, ale wyciągnąłem go i wyciąłem chyba z 1/2 cm, żeby uniemożliwić chwytowi takie sztuczki na przyszłość. Cholernie nietypowy przypadek... Dlaczego? Nie będę się rozpisywał, chyba, że ktoś chce, to na pw.
Dzięki bardzo ;)
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.