PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zamawiac z Hong-Kong'u - opis

Kuba
09-11-2007, 15:06
Jak sie zamawia z Hong-Kong'u?

Sprawdzone w sklepach:
www.wgcshop.com
www.uncompany.com
www.redwolfairsoft.com

Z doswiadczenia dzieje sie to tak:
1. Wybieramy produkty za pomoca systemu koszyka
2. Po kliknieciu opcji CHECK OUT przechodzimy do panelu gdzie podajemy wszelkie niezbedne dane adresowe
3. Wybieramy forme zaplaty:
- Pay-Pal (nigdy nie korzystalem)
- Wire Transfer czyli przelew bankowy, w przypadku tej platnosci z reguly dostajemy, zawsze tak place za pomoca konta walutowego
rabat w wysokosci 3-5%
- Credit Card czyli platnosc za pomoca karty kredytowej
4. Niektore sklepy daja mozliwosc obnizenia cen towarow na fakturze dolaczonej do paczki. Niska wartosc produktow na fakturze powoduje, ze placimy clo i VAT od nizszej kwoty. Niemniej w przypadku zagubienia paczki spedytor zwroci nam tylko wartosc deklarowana na fakturze. Z reguly bralem 30% wartosci na fakturze i nie bylo problemow. Kazdy niech podejmie decyzje na wlasna odpowiedzialnosc.
5. Wybieramy forme spedycji:
- express czyli firma kurierska z reguly EMS, dostepny jest tracking przesylki, paczka jest w Polsce zazwyczaj w ciagu tygodnia
- poczta lotnicza, taniej niz express, ale brak trackingu, ubezpieczenia i idzie 2-3 tygodnie (nie probowalem)
- poczta standardowa chyba niedostepna miedzykontynentalnie
6. Po ostatecznym zatwierdzeniu zamowienia przychodzi mail potwierdzajacy jego przyjecie.
7. Nastepnie otrzymujemy mail z potwierdzeniem osiagalnosci produktow, wycena kosztow spedycji, odpowiedzia na ewentualne uwagi. tu tez bedzie odpowiednia informacja co do sposobu zaplaty. Redwolf wycienia koszty spedycji juz na etapie koszyka. Redwolf ma z reguly ma najdrozszy koszt wysylki. Na koszt spedycji wplyw ma waga oraz wartosc czesci.
8. Placimy jak nakazali.
9. Otrzymujemy mail z potwierdzeniem wysylki oraz numerem paczki.
10. Czekamy.
11. Jesli w paczce jest replika to skontaktuje sie z nami agencja celna ktora poprosi o pismo, ja z reguly wysylam cos takiego:

Bydgoszcz 6.03.2007

Jakub Stadnicki
ul. Airsoftowa 1/3
85-000 Bydgoszcz
PESEL: 45925782902
Dowód osob.: DD9598538
Tel. 878141600

Numer paczki: xxxxxx

Oświadczam, że replika pistoletu „Marui P90” znajdująca się w paczce o numerze EE742233597HK posiada energię wylotową pocisku 0.8J. Lufa nie posiada gwintu.

Jakub Stadnicki

12. Czekamy na paczke w domu. Oplaty tzn. clo i VAT uiszcza sie jak pobranie przy odbiorze paczki od kuriera.

Szatek
09-11-2007, 15:21
Bardzo przydatny i fajny opis. Mam jeszcze dwa pytania:
- czy można oszacować koszt przesyłki przed zamówieniem? chyba, że idzie odkręcić zamówienie już po oszacowaniu kosztów przesyłki przez sklep.. ew. jakie były koszty kiedy coś zamawiałeś?
- jak obliczyć cło, które zapłacimy? VAT zdaje się wynosi 22% wartości, ale nie wiem czy przed naliczeniem cła czy po..

I pytanie ostateczne - czy taki zakup jest tańszy od zakupu w jednym z polskich sklepów internetowych?

Pozdro!

Kuba
09-11-2007, 15:48
Dostajesz maila z wycena i jesli Tobie odpowiada to placisz, a jak nie odpowiada to zapominasz o temacie. Uprzedzam podczas dodawania/odejmowania gadzetow do zamowienia, chlopaki z HK moga sie pogubic i wtedy trzeba im sie przypominac. Lepiej raz a dobrze w ostatecznosci zlozyc oddzielnie nowe zamowienie.

Wysylki ksztaltowaly ise od 60-120$ w zalaznosci co i ile bralismy.

Jesli wezmiesz fakture z 30% wartosciami to clo i VAT wychodza bardzo nisko. VAT 22%, clo w zaleznosci jak ocla paczke spotkalem sie z zabawkami lub bronia pneumatyczna. Wartosci cel dla tych rzeczy najlepiej sprawdzic gdzies tu:

http://www.mf.gov.pl

Clo placi sie od wartosci towaru bez VATu (chyba). Osobiscie nigdy cla nie liczylem przed przyjsciem paczki.

Oplaca sie jesli planujesz min. np. replike + magi do niej + lufe prec. Im wiecej tym lepiej. Dodatkowo na dzien dzisiejszy ok. 1USD=2.50PLN :shock: .

Jed
09-11-2007, 16:35
sprawdzone w WGC

jezeli chcesz wybrac tanszy sposób wysylki czyli Air Mail musisz zaplacic przelewem miedzynarodowym. Przy innych formach platnosci dostepne sa tylko wysylki kurierem

System One
10-11-2007, 00:13
"Przy odbiorze przesyłki z Hongkongu zawierającej artykuł, jakim jest broń w postaci pistoletów i karabinów sprężynowych, pneumatycznych lub gazowych należy uiścić w urzędzie pocztowym (wskazanym w zawiadomieniu o nadejściu przesyłki) opłatę związaną z cłem w wysokości 3,2% oraz podatkiem od towarów i usług (VAT) w wysokości 22% wartości towaru, zawierającej jego: cenę + koszty transportu + koszty ubezpieczenia przesyłki.

Należy też zwrócić uwagę czy sprowadzany wyrób posiada obowiązkowy znak CE."

HandelUE.pl

pafcio0
12-11-2007, 18:14
Tak a'propos zakupów w HK pozwolę sobie polecić szybkie, tanie i bez dodatkowych opłat kupowanie:
http://stores.ebay.com/eHobby-Asia-Airsoft-Supplier

Wystarczy mieć PayPala i konto na eBayu.
Dotychczasowe moje 4 zamówienia (co prawda głównie drobiazgi o wartości <150$) ominęły cła i wszelkie możliwe podatki (wysyła jako gift - "toy parts") i przyleciały do mnie po ok. 7-10 dniach od zamówienia.
Koszt przesyłki podany jest na stronie aukcji, także wszystko jasne (do Polski koszt taki sam jak do USA). Tylko, jak zauważyłem, przy wieloprzedmiotowym zamówieniu koszty przesyłki przedmiotów (bez insurance) są sumowane, także wielkiego interesu na zbiorowych zamówieniach nie ma.
Nie mniej jedna opłaca się, bo tanio.