PDA

Zobacz pełną wersję : [REPLIKA] Mossberg590 k od AGM

wesix
02-11-2007, 19:39
Słów kilka o replice, z którą zacząłem zabawę w ASG.

Mossberg 590 k firmy AGM (sprężynowy):
koszt: 79 zł

FOTY:
oryginał:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Shotgun_Mossberg_590.jpg

replika:

http://zbrojownia.linuxpl.com/images/asg/shotguns/M590.jpg

Krótki opis:

1. Wykonanie: ABS + Metal: z ABS-u wykonane są odkręcana kolba, korpus, obudowa korpusu, lufa zewnętrzna, bebechy (z wieloma elementami metalowymi), rączka przeładowania.
Z metalu wykonane są łoże, atrapa chłodnicy lufy, lufa wewnętrzna, niektóre elementy zamka i mechanizmu tłokowego, oraz prowadnica.
2. Dodatki: 3 magazynki, wg producenta każdy po 14 pestek, ale wchodzi tylko 13, plus cały szpej typu wycior śrubokręt, szybko ładowarka.
3. Waga: ok 2,5 kg - dość ciężki, dobrze leży w łapach, dość realne odczucie.
4. Zasięg i celność: kulki 0,20g dolecą do 70 - 80 m, ale celny strzał idzie oddać na ok 30 m. Brak przyrządów celowniczych (jak to w gołej strzelbie gładkolufowej nieco to utrudnia, ale idzie to obejść), z wyregulowanym hop-upem jest zadowalająco. Szybkostrzelność ograniczona pojemnością magazynka i zręcznością strzelającego.

ZALETY:
1. cena
2. cena
3. cena
4. dobrze zrobiony jak za te cenę
5. dla początkujących się jak najbardziej nada, ja jestem z niego zadowolony
6. siła z bliskich odległości (ok 20 - 30 m), z 20 m kilka strzałów rozbija butelkę po Lechu;)
7. dobrze leży w łapach, sprawia wrażenie solidnego i mocnego
8. nie żal, że się rozwali, zepsuje, zapiaszczy, ubrudzi, porysuje itp...

WADY:
1. mała szybkostrzelność
2. mała pojemność magazynków
3. lubi łykać kulki
4. ostatnia kulka z magazynka zawsze wypada wraz z jego wyjęciem (czyli zamiast 13 pestek mamy tak na serio 12)
5. mechanizm spustowy czasem się zacina, wychacza się jeden z elementów

WRAŻENIA:
Mossberga dostałem w ładnej paczce, w styropianowym opakowaniu, brakowało 4 śrub do przykręcenia kolby, ale zastąpiłem je wkrętami do drewna, pasują jak ulał. Broń była ze mną na kilku strzelankach w Poznaniu i na Bromskim Raju na Rzeźni 30.09. Ogólnie daje radę, z tym że używając tego typu zabawki nie ma mowy o szarżowaniu, raczej ostrożne wolne podejścia, przyczajki itp rozwiązania, dla mnie nadaje to zabawie dużo fajnego klimatu.

MODYFIKACJE:
Po paru manewrach ujawniły się mankamenty związane z tanią replika tego typu. Wpadające do środka kulki, latająca lufa wewnętrzna i wychaczający się nieco mechanizm spustowy.

Po obłożeniu styropianem i obklejeniu taśmą izolacyjną lufy wewnętrznej wyeliminowałem jej niestabilność. Wywierciłem także w korpusie niewielkich rozmiarów otwór ok 1,5/1,0 cm, zaklejany taśmą , dzięki któremu po odkręceniu obudowy zewnętrznej można wytrząsnąć z repliki wpadające czasem do niej kulki. Do mechanizmu spustowego dołożyłem dwie podkładki od śrub i zamocowałem je starym jak świat sposobem, tj na kropelkę), dzięki temu nie ma luzów i nic mi się już nie wychacza. Po ręcznym rozciągnięciu sprężyny, nasmarowaniu kilku elementów smarem i uszczelnieniu tłoków odrobiną silikonu zwiększyła się siła strzału.

WNIOSKI:
1. replika dobra na początek, jeśli nie ma się siana na coś lepszego (jako pracujący student mieszkający w Poznaniu ciągle borykam się z tym problemem;)
2. po kilku modyfikacjach nadaje się do dobrej zabawy
3. dobrze wygląda i nie "odstaje" wizualnie od replik innych graczy (jakby kogoś to ruszało)
4. pozwala skupić się na innych fajnych aspektach zabawy w ASG a nie tylko na strzelaniu przed siebie
5. polecam dla początkujących, którzy lubią pomajsterkować oraz jako broń w tzw zapasie lub drugą

SUBIEKTYWNA OCENA (1-5):
wykonanie: 4
celność: 3
szybkostrzelność: 2
pojemność magazynków: 2
waga: 4
klimacik: 5
cena : 5

BILANS:
Jakbym miał wystawić jedną ocenę w skali 1-5, stawiam 3+.
A na oku już mam ak 74 lub m4a1

Pozdrawiam załogę!